Na ChatGPT en Google Bard komt er nu ook AI speelgoed voor kinderen

Gadgets Jeroen Kraak 15 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

De AI-trein raast in rap tempo door. Nu we net diensten als ChatGPT en Google Bard onder controle hebben gekregen, is er nu ineens AI speelgoed voor kinderen op de markt.

Terwijl ons internetgebruik verandert door ChatGPT en Google Bard, verandert ook langzaam de manier van spelen voor kinderen. Terwijl je vroeger als kleintje je vooral buiten moest vermaken, zijn er nu spelcomputers en tablets waardoor kinderen moeilijk naar buiten zijn te krijgen.

Binnenkort is zelfs dat al achterhaald, want er komt nu AI-speelgoed op de markt. Deze wordt gemaakt door een bijzondere naam uit de tech-wereld: Grimes, de ex-partner van Elon Musk. Ze werkt hiervoor samen met speelgoedbedrijf Curio en ChatGPT-eigenaar OpenAI.

ChatGPT maar dan in speelgoed

Het zijn drie knuffels die kunnen praten met kinderen. Door middel van AI leren ze de persoonlijkheid van de eigenaar kennen, waardoor ze daarop hun gedrag kunnen aanpassen. De drie pluche beestjes heten Gabbo, Grem en Grok. Om het nog verwarrender te maken: die laatste heeft dezelfde naam als een AI-chatbot van Elon Musk. Toch heeft het beestje daar totaal niet aan gerelateerd.

De drie knuffels hebben een unieke persoonlijkheid. Grok is een vriendelijke raket die houdt van dansen, maar niet kan vliegen. Grem is dan weer een buitenaards wezen die geobsedeerd is door de kleur roze en Gabbo is vooral nieuwsgierig en op zoek naar nieuwe vrienden. Allemaal worden ze ingesproken door Grimes zelf.

Daarnaast moet het in de toekomst mogelijk zijn voor ouders om verschillende modi te gebruiken. Nu is er nog maar eentje voor alle drie: een lieve vriendelijke grappenmaker die kindvriendelijk is.

Is AI-speelgoed de toekomst?

Op dit moment werkt het AI-speelgoed met ChatGPT nog alleen als er verbinding is met een wifi-netwerk. De makers hopen echter dat het in de toekomst niet meer nodig is. Daarnaast is er ook nog een app die een transcriptie weergeeft van elk gesprek dat een kind met het speelgoed heeft. Na 90 dagen worden de transcripties automatisch verwijderd.

Die opgeslagen transcripties zorgen natuurlijk wel voor een andere zorg: privacy. Want kunnen kwaadwillenden deze transcripties stelen als de knuffel bijvoorbeeld gehackt wordt. Volgens de makers voldoet alles echter aan de Amerikaanse Children’s Online Privacy Protection Act. De gesprekken zelf zullen niet worden opgeslagen.

Hoewel AI en ChatGPT in speelgoed wellicht eng lijkt, is het volgens de ontwikkelaars juist een verrijking: “Ik heb echt het gevoel dat dit de eerste stap is om schermtijd te verminderen. Daardoor zal de menselijke geest zoveel beter werken”, vertelt Grimes. Zij is er dan ook van overtuigd dat mensen te veel bezig zijn met schermen als tablets en televisie.

In eerste instantie komt het AI-speelgoed alleen naar de Verenigde Staten. Daar gaan de knuffels van Grimes 99 dollar kosten. Ergens begin 2024 moeten ze ook echt geleverd worden.

Hoe je Siri op je iPhone inruilt voor het geniale ChatGPT

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen