NASA maakt een van de mooiste foto’s van het universum tot nu toe

Pop-Culture Dennis Mons 21 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

De Webb-ruimtetelescoop van NASA heeft een absurd mooie foto genomen van ‘The Pillars of Creation’. Het is een nebula in het universum waar sterren ‘geboren’ worden.

De nieuwste foto van het universum van NASA’s Webb is om meerdere redenen adembenemend prachtig. In de eerste plaats omdat The Pillars of Creation een van de meest iconische bezienswaardigheden van het universum.

NASA brengt het universum prachtig in beeld

De Pillars werden door NASA voor het eerst op de foto gezet door de Hubble-telescoop in 1995, en nog een keer in 2014. Maar het moge duidelijk dat die foto’s niet zo mooi zijn als deze van Webb. De foto is zelfs zó gedetailleerd dat het wetenschappers helpt om de schepping van sterren te ontleden.

De ‘vingers’ zijn feitelijk enorme wolken van stof en gas waarin sterren zich vormen. Wetenschappers van onder andere NASA vermoeden dat er zo’n 200 miljard triljoen sterren in het universum zijn, en nog altijd komen wetenschappers nieuwe feiten te weten over hoe ze zich vormen.

NASA, universum
Ongelofelijk detail (check de grote versie hier) (Afbeelding: NASA)

Gevuld met jonkies

In de Pillars of Creation bevinden zich enorm veel sterren vermoedelijk nog geen paar honderd duizend jaar oud. In verloop van tijd zullen die sterren zich verder ontwikkelen en uiteindelijk losmaken van de Pillars of Creation. Dat kan NASA nu dus goed observeren.

Hoewel de Pillars an sich al enorm indrukwekkend zijn, is het slechts een klein onderdeel van een grotere nebula. Ze zijn namelijk te vinden in Messier 16, dat ook wel de Eagle Nebula wordt genoemd. Deze bevindt zich slechts 6.500 lichtjaren van de aarde af in het sterrenbeeld Serpens (Slang). De nevel is zo groot dat hij zelfs goed te zien is met een simpele telescoop, vooral in de maand juli. Wil je de Pillars of Creation zelf zien, heb je toch een betere telescoop nodig. Of je neemt natuurlijk genoegen met deze intense en prachtige foto van NASA door de Webb-telescoop.

Er zijn nog veel meer prachtige foto’s die door de telescoop gemaakt zijn en die vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen