NASA test deze maand voor het laatst raket die naar de maan moet

Wetenschap Jeroen Kraak 7 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Op 17 januari is het zover: NASA voert dan de laatste test uit met het Space Launch System. In november moet deze richting de maan.

Het is een van de grootste plannen van NASA: in 2024 moet er weer een Amerikaan op de maan landen. Maar voordat het zover is moet er nog flink wat werk worden verzet. Een deel daarvan gebeurt op 17 januari als het Space Launch System (SLS) voor de laatste keer getest gaat worden. In november moet Artemis 1 beginnen. Een onbemande missie naar de maan.

De SLS van NASA

De SLS is al vaker getest door NASA. De testen met de enorme raket verliepen prima tot eind december van het afgelopen jaar. Toen werden er problemen bij de kern geconstateerd die geproduceerd is door Boeing. Het bedrijf ontwikkelt nu een fix die niet eerder dan 17 januari klaar is. Daarna kan de test alsnog plaatsvinden, meldt Space.com.

Tijdens de test die dus waarschijnlijk in januari plaatsvindt, worden de vier motoren getest van de kern. Tijdens die proef staan die voor acht minuten aan. Mocht alles volgens plan verlopen dan wordt de raket naar het Kennedy Space Center gebracht om daar te worden gereedgemaakt voor de laatste assemblage en de lancering.

Het Artemis-project

Als deze test klaar is, kan het Artemis-project beginnen. Artemis 1 is hiervoor de start, een onbemande vlucht naar de maan. In 2023 maakt NASA een volgende stap waarbij er een bemande vlucht zal worden uitgevoerd naar de orbit van de baan maan. Eén jaar later moet een nieuwe bemanning ook echt op de maan landen.

Roch is er nog wel onzekerheid rondom het project. NASA wil graag meer geld van de Amerikaanse overheid om het project rond te maken. In december kreeg het te horen dat het 850 miljoen dollar zou ontvangen voor de ontwikkeling van het landingssysteem. Dat terwijl NASA om 3,3 miljard dollar vroeg. “Als we dat bedrag niet krijgen, wordt het zeer moeilijk,” zei NASA-chef Jim Bridenstine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen