Nederlanders zijn steeds meer geld kwijt aan online oplichters

Tech Jeroen Kraak 6 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoewel wij Nederlanders vaak denken oplichters te slim af te zijn, trappen we regelmatig in de val. Cijfers van online fraude bij webshops laten zien dat we er steeds meer intrappen. Gelukkig is er een manier om dit makkelijk te voorkomen.

Dit jaar verwacht de politie meer dan 40.000 aangiften te ontvangen vanwege oplichting en fraude via het internet, zo laat de Fraudehelpdesk weten. Dit aantal vertegenwoordigt alleen de mensen die de moeite nemen om aangifte te doen. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal nog hoger.

Oplichting via dubieuze webshops

Nederlanders verliezen gemiddeld 350 euro wanneer ze online slachtoffer worden van oplichting of fraude. Dat is, ten opzichte van vorig jaar, een stijging van 20 procent. Het aantal mensen dat voor 1000 euro of meer wordt opgelicht is zelfs met 36 procent gestegen.

De belangrijkste oorzaak hiervan is dat mensen bestellen bij frauduleuze webshops. In 2023 heeft het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) al 1.000 onbetrouwbare webshops offline gehaald. Met de feestdagen voor de deur is de kans groot dat er nog meer webshops offline worden gehaald.

Maatregelen tegen online fraude

Het pijnlijke is dat veel van deze fraudegevallen voorkomen hadden kunnen worden. Er zijn namelijk verschillende manieren om te controleren of een website al dan niet frauduleus is.

  • Een eerste stap is om recensies op te zoeken voordat je voor het eerst iets bestelt bij een bepaalde webshop. Het is verrassend dat slechts 55 procent van de mensen dit doet bij een onbekende winkel.
  • De politie heeft een speciale website om te controleren of er aangiftes of meldingen zijn met betrekking tot bepaalde websites. Hiermee kun je zien wanneer je extra voorzichtig moet zijn in verband met oplichting of fraude.
  • Als de prijs van een artikel te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wees extra voorzichtig en controleer goed of er sprake is van fraude.

Dit krankzinnige bedrag verdiende Apple afgelopen kwartaal per seconde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen