Hoe je voetbal en Formule 1 in de toekomst op Netflix en Amazon bekijkt

Films & Series Jeroen Kraak 13 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Voetbal kijk je nu gewoon op ESPN, terwijl de Formule 1-rechten in handen zijn van Viaplay. Toch kan dit in de toekomst veranderen, omdat er nieuwe concurrenten opduiken. Netflix zet nu ook vol in op sport.

Het streaminglandschap in Nederland is langzaam aan het veranderen. Het was een grote verrassing toen Viaplay vorig jaar de rechten van de Formule 1 bemachtigde, maar nu voegt Netflix zich ook toe.

Voetbal en Formule 1 kijken bij streamingdiensten

Het opkopen van sportrechten door streamingdiensten is in het buitenland al langer gebruikelijk. Amazon Prime is misschien wel het beste voorbeeld, met diverse rechten voor voetbal in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Er is onlangs een nieuwe speler bijgekomen: Apple TV+. Ze hebben de rechten voor honkbal in de Verenigde Staten gekocht en hebben nu ook wereldwijde rechten voor de MLS, de Amerikaanse competitie waarin Lionel Messi gaat voetballen.

De deal van Apple is opmerkelijk omdat het om wereldwijde sportrechten gaat. Voorheen werden de rechten van een specifieke competitie per land verkocht (zoals de Formule 1 en het voetbal), maar nu lijkt het mogelijk te zijn dat een streamingdienst een deal voor de hele wereld sluit.

Sport lijkt steeds meer een nieuw verdienmodel te worden naast het reguliere aanbod van films en series. Dit fenomeen is ook gaande in Nederland, zoals bij de Formule 1 dus.

HBO Max en Netflix komen eraan

HBO Max, of MAX zoals het in de toekomst zal heten in Nederland, is anders. Door de fusie met Discovery+ zal MAX ook sport gaan uitzenden. Het megabedrijf is ook eigenaar van Eurosport en streamt sportevenementen via Discovery+. Hierdoor kunnen Nederlandse kijkers al evenementen als de Olympische Spelen en de Tour de France zien.

Misschien vraag je je nu af: waar blijft Netflix? Deze streamingdienst heeft zich lange tijd afzijdig gehouden, maar lijkt zich nu ook op sport te gaan richten. In oktober zal Netflix het eerste sportevenement live uitzenden. Bovendien scoort de streamingdienst al flink bij de Formule 1-fans door Drive to Survive.

Het eerste live sportevenement zal een klein golftoernooi zijn. Dat lijkt misschien niet indrukwekkend, maar het is een ideale testcase. Als dit goed werkt, kan Netflix zich gaan richten op grotere evenementen en competities. Zo zie je dan mogelijk daar ook voetbal.

Nu bedrijven als Netflix en Apple TV+ zich ook op sport gaan richten, lijkt er een nieuwe strijd te ontstaan tussen de streamingdiensten. Ze willen niet alleen abonnees trekken met de beste series en films, maar sport wordt ook een belangrijk onderdeel.

Lionel Messi
Lionel Messi zie je binnenkort op Apple TV+ (Afbeelding: EPA/Juan Ignacio Roncoroni)

Dit is al gaande in de Verenigde Staten, onze buurlanden en met Viaplay ook al in ons land met de Formule 1. Door deze ontwikkelingen lijkt het onvermijdelijk dat de strijd binnenkort ook in Nederland zal losbarsten. Met de diepe zakken van Netflix, Apple en Amazon lijken bedrijven zoals RTL, Ziggo en SBS weinig kans te maken op het voetbal.

Gaan Netflix en Apple TV+ nu voor Formule 1 en voetbal in Nederland?

Dit wordt ook gezien door mediabedrijven in Nederland, dus ze proberen nu hun krachten te bundelen. Een alliantie van kabelaars zoals Ziggo, KPN en T-Mobile doet momenteel een bod op de Eredivisierechten. Dit komt waarschijnlijk te vroeg voor Netflix en Apple TV+. Ook lijkt Ziggo alleen vol te gaan voor de Formule 1.

Toch kan dit weleens de laatste stuiptrekking zijn, aangezien de focus op sport steeds groter wordt. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we voetbal, Formule 1 en andere sporten op streamingdiensten kunnen zien.

Maar is dit slecht voor ons allemaal? Ja en nee. Het is natuurlijk fijn als we gratis naar de Eredivisie en Formule 1 kunnen kijken via Ziggo, maar uiteindelijk wil dat bedrijf ook die kosten terugverdienen. Dus betaal je indirect toch voor voetbal via je abonnement.

Formule 1 binnenkort gratis te zien op Samsung TV Plus (maar...)
Zien we Max Verstappen in de Formule 1 straks ook live op Netflix? (Afbeelding: ANP/Sem van der Wal)

Het lijkt echter niet zo anders als wanneer Netflix, Apple of Amazon Prime Video de rechten opkopen. Het verschil met Viaplay is dat de streamingdiensten genoeg andere interessante titels hebben waar je van kunt genieten als er even geen Formule 1 of voetbal is.

Haal deze zomer meer uit Netflix, Disney+ en HBO Max met je Apple TV

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen