Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 19 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix pest abonnees met effect, dus gooit het ook zijn prijzen omhoog

Netflix heeft weer eens een uitstekend kwartaal achter de rug. Zowel het aantal abonnees als de inkomsten stijgen. Hoogtijd voor de streamingdienst om de prijzen weer omhoog te gooien, maar hoe zit dat in Nederland?

Netflix is wereldwijd nog altijd de grootste speler en lijkt alleen nog maar te groeien. Niet gek, gezien de maatregelen die de streamingdienst trof tegen het delen van abonnementen. Tijd om daar een slaatje uit te slaan.

Meer abonnees en hogere prijzen voor Netflix

In dit kwartaal heeft Netflix het aantal abonnees verder zien toenemen. Wereldwijd zijn er bijna 8,76 miljoen nieuwe abonnees bijgekomen, waardoor het een van de meest succesvolle kwartalen van de afgelopen jaren was. Het totale aantal abonnees is nu gestegen tot 247,15 miljoen. Het bedrijf heeft in dit kwartaal een winststijging van 180 miljoen dollar geboekt, waardoor het totale winstbedrag op 1,677 miljard dollar uitkomt.

Desondanks is Netflix van plan om de prijzen van abonnementen in verschillende landen te verhogen. In de Verenigde Staten zal de prijs van het Basic-abonnement stijgen van 9,99 dollar naar 11,99 dollar, terwijl het Premium-abonnement zelfs met 3 dollar zal stijgen naar 22,99 dollar. De prijs van het Standaard-abonnement blijft onveranderd.

Netflix komt met heel goed nieuws voor fans van One Piece
One Piece is de nieuwste Netflix-hit. (Afbeelding: Netflix)

Ook in andere landen zal Netflix de prijzen verhogen. Zowel Britse als Franse abonnees zullen meer moeten betalen. In Frankrijk zullen ook de prijzen van Basic- en Premium-abonnementen worden verhoogd. Voor Fransen zal het Basic-abonnement stijgen van 8,99 euro naar 10,99 euro, en het Premium-abonnement zal stijgen van 17,99 euro naar 19,99 euro.

In vergelijking met deze cijfers lijken abonnees in Nederland nog relatief goed af te zijn. Hier kost het Basic-abonnement 7,99 euro per maand en het Premium-abonnement 15,99 euro per maand. Desondanks lijkt het, gezien de veranderingen in andere landen, slechts een kwestie van tijd voordat de prijzen voor de streamingdienst ook hier zullen stijgen.

Afschaffing van het Basic-abonnement

Een andere verandering met betrekking tot de abonnementen is dat het Netflix Basic-abonnement in steeds meer landen lijkt te verdwijnen. Het is al verdwenen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Italië en Canada, en nu zal het ook in Duitsland, Spanje, Japan, Mexico, Australië en Brazilië verdwijnen.

Hoewel bestaande Basic-abonnees deze optie voorlopig nog kunnen blijven gebruiken, is deze niet langer beschikbaar voor nieuwe leden. Deze laag lijkt te worden vervangen door een abonnement met advertenties.

Toch heeft het abonnement met advertenties ook een positieve kant. Bij dit abonnement blijft de mogelijkheid om series te downloaden naar je apparaat. Dit kan handig zijn als je op vakantie gaat of vaak onderweg bent en geen abonnement hebt met onbeperkte mobiele data.

@wantnl

De Las Vegas Sphere is imposant als de neten 🔥 #lasvegas #lasvegassphere #sphere #msgsphere #msgspherelasvegas #techtok

♬ original sound – WANT

Live sport op Netflix

Het lijkt een groeiende trend te zijn dat meer traditionele streamingdiensten sport in hun aanbod opnemen. Recentelijk heeft Apple TV+ bijvoorbeeld verschillende sportuitzendrechten verworven. Bovendien toont Apple TV+ meer dan gemiddelde interesse in de uitzendrechten van Formule 1-races.

Netflix sluit zich wellicht aan bij deze trend door voor het eerst een sportevenement uit te zenden. Dit evenement betreft een golftoernooi met Formule 1-coureurs.

Formule 1 is sowieso interessant voor Netflix, gezien het succes van de serie “Drive to Survive”. Er gaan al geruime tijd geruchten dat Netflix in de toekomst de rechten voor Formule 1-uitzendingen zou kunnen verwerven. Het golftoernooi lijkt dus een goede test te zijn voor de technische mogelijkheden van live sportevenementen op de streamingdienst. Wellicht is dit een voorbode van een biedingsstrijd tussen verschillende streamingdiensten om de uitzendrechten van sportevenementen in de toekomst.

Netflix laat kijkers in shock achter met nieuwe Zweedse horror

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!