Zo veel duurder zijn Netflix, HBO Max en de rest geworden

Apps Jeroen Kraak 14 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Netflix en HBO Max verhogen hun prijzen en zij zijn niet de enige streamingdiensten die dat doen. Maar hoeveel duurder zijn alle diensten precies geworden.

Netflix en HBO Max zijn de volgende streamingdiensten die hun prijzen verhogen. Zij volgen hiermee flink wat andere diensten die al eerder meer geld vragen voor hun abonnement.

Maar hoeveel meer zijn we precies gaan betalen voor Netflix, HBO Max, Disney+ en de rest? Wij nemen het met je door.

Netflix verhoogt de prijzen

Laten we beginnen met de streamingdienst die voorlopig als laatste zijn prijzen heeft verhoogd: Netflix. De populairste streamingdienst verhoogt voor het eerst sinds 2021 zijn prijzen:

  • Basis: van 7,99 euro naar 8,99 euro
  • Standaard: van 11,99 euro naar 13,99 euro
  • Premium: van 15,99 euro naar 18,99 euro

Voor 2021 was Netflix zelfs nog goedkoper. Toen betaalde je nog 10,99 euro voor Standaard en 13,99 euro voor Premium. Basis was toen ook al 7,99 euro. Premium is dus met 37,5 procent omhooggegaan.

Zo veel duurder zijn Netflix, HBO Max en de rest geworden
3 Body Problem (Afbeelding: Netflix)

HBO Max doet mee

HBO Max krijgt voor het eerst sinds zijn lancering sinds 2022 een prijsverhoging. Dit heeft alles te maken de herlancering van de streamingdienst, waardoor er ook content van Discovery+ op te zien is.

De abonnementen zijn niet helemaal met elkaar te vergelijken want, de streamingdiensten voert wat veranderingen door. Zo krijg je nu ook een Basic-abonnement met reclames en biedt Standaard geen 4K en Dolby Atmos meer. Hiervoor zal je het nieuwe Premium-abonnement moeten nemen.

Eigenlijk kan je dus stellen dat Premium het oude standaard is. Dan is het dus een prijsverhoging van 75 procent. Overigens blijft de levenslange korting. Dat betekent dat leden van het eerste uur de korting van 50 procent houden. De dienst qua abonnementen dus eigenlijk de Netflix-structuur overgenomen.

  • Basic: nieuw abonnement van 5,99 per maand
  • Standaard: van 7,99 euro per maand naar 9,99 euro per maand
  • Premium nieuw abonnement van 13,99 euro per maand
Op 11 juni wordt de vernieuwde HBO Max in Nederland gelanceerd. En er gaan redelijk wat dingen veranderen, waaronder de prijzen.
(Afbeelding: Warner Bros. Discovery)

Disney+ ging HBO Max voor

In september 2019 was Nederland het eerste land ter wereld waar Disney+ gelanceerd werd, dit was een test periode. Op 12 november 2019 startte de dienst officieel en werd het in Nederland de eerste concurrent voor Netflix. Toen kostte een abonnement nog 6,99 euro per maand.

Inmiddels hebben flink wat prijsverhogingen plaatsgevonden. In januari 2023 ging de prijs naar 9,99 euro per maand. In december 2023 kwam er een nieuwe prijsverhoging. Het abonnement kost nu 10,99 euro per maand of 109,99 euro per jaar. In iets meer dan vier jaar is de prijs dus met 57,2 procent gestegen.

Apple TV+

Apple TV+ kwam ongeveer gelijktijdig met Disney+ uit: 1 november 2021. Veel Apple-gebruikers kregen de dienst eerst een jaar gratis bij aankoop van een nieuwe iPhone, iPad of Mac. Voor mensen die dat voordeel niet hadden lag de prijs op 4,99 euro per maand.

In oktober 2023 is de prijs voor de eerste en enige keer verhoogd, maar Apple voerde wel meteen rigoureuze prijsverhoging door. Je betaalt nu 9,99 euro per maand. Je betaalt nu 100 procent meer, maar het is nog steeds goedkoper dan Netflix.

Net als YouTube en Crunchyroll vertrekt ook Netflix van oude Apple TV
(Afbeelding: Apple)

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video is een beetje een rare eend in de bijt. Jarenlang vroeg het 2,99 euro per maand (en zelfs 2,49 euro per maand als je een abonnement afsloot via de App Store. De dienst was daarmee veel goedkoper dan in veel andere landen.

Maar zoals aan al het goede, kwam hier in december een eind aan. De prijs ging omhoog naar 4,99 euro, een prijsverhoging van 66,9 procent.

Viaplay

Bij veel mensen gaat het nekhaar overeind staan als ze de naam Viaplay voorbij zien komen. Het is de streamingdienst die de rechten van de Formule 1 in Nederland bezit. Het bedrijf heeft in de korte tijd dat het actief is al een aantal keer de prijs verhoogd.

Viaplay kwam in maart 2022 naar Nederland. Toen kostte een abonnement op de streamingdienst nog 13,99 euro per maand. Later ging de prijs naar 15,99 euro per maand en per 22 mei betaal je 17,99 euro voor de streamingdienst. Vergeleken met 2022 betaal je nu 28,6 procent meer.

ESPN, Viaplay en Ziggo Sport in een app? Het kan zomaar
Champagne bij Viaplay. (Afbeelding: ANP/Sem van der Wal)

SkyShowtime

SkyShowtime is de jongste Netflix-concurrent in ons land. De dienst werd op 25 oktober 2022 gelanceerd. In minder dan twee jaar heeft het de prijs al een keer verhoogd. voor april van dit jaar betaalde je nog 6,99 euro per maand voor Standaard.

Tegenwoordig heeft het dat abonnement omgetoverd tot Standaard Plus en betaal je 8,99 euro per maand. Dat is dus een prijsverhoging 28,61 procent. Er is ook een abonnement met advertenties dat je 5,99 euro per maand kost.

Videoland

We hebben één Netflix-concurrent nog niet gehad en dat is Videoland. Die streamingdienst heeft in juni 2023 de prijzen verhoogt voor het Plus en Premium abonnement met een euro. Basis met reclame bleef op 4,99 euro.

  • Basis blijft 4,99 euro
  • Videoland Plus van 8,99 euro naar 9,99 euro
  • Videoland Premium van 10,99 euro naar 11,99 euro

Heb je dus een abonnement op Netflix en de rest dan ben je paar maand dus bijna zo’n 100 euro kwijt als je alles in de beste kwaliteit wil zien.

De Koreaanse Netflix-serie die nog gruwelijker wordt dan Squid Game

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen