Netflix-gebruikers opgepast: oplichters proberen toe te slaan met nep-email

Apps Jeroen Kraak 6 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Er gaat een phishing-e-mail rond waarbij oplichters het hebben voorzien op Netflix-gebruikers. Ze proberen op een geniepige manier aan je creditcardgegevens te komen.

Oplichters proberen op allerlei manieren achter je (creditcard)gegevens te komen, die ze vervolgens kunnen gebruiken. Google Chrome-gebruikers moesten al oppassen, maar nu zijn ook Netflix-abonnees het doelwit.

Er gaat een nieuwe e-mail rond waarmee oplichters zich richten op leden van Netflix. Ze doen een voorstel dat te goed is om waar te zijn.

De truc die oplichters gebruiken bij Netflix-leden

Deze nep-e-mail gaat vooral rond in de Verenigde Staten meldt 9to5Mac, maar het kan ook zomaar overspringen naar Nederland. Je kan je dus beter al voorbereiden op de volgende truc.

Een aantal mensen hebben een e-mail gekregen waarin wordt beschreven dat hun Netflix-account is verlopen. Ze krijgen hierbij de optie om het weer te activeren. Als beloning wacht er drie maanden gratis Netflix.

Netflix-gebruikers opgepast: oplichters sturen nep-e-mail rond
De phishing-e-mail. (Afbeelding: 9to5Mac)

Deze e-mail lijkt goed in elkaar te zitten, want de logo’s en het ontwerp lijken erg op dat van Netflix zelf. Bovendien staat er onderaan de e-mail ook nog eens dat het gecertificeerd is als geen spam.

Zo herken je de Netflix-oplichting

Toch zijn er verschillende manieren waarop je deze oplichting kunt herkennen. Als eerste is er het verhaal zelf. Netflix-accounts worden niet zomaar inactief, vooral als je een actief abonnement hebt. De streamingdienst zou wel gek zijn om je account te deactiveren.

Daarnaast is drie maanden gratis Netflix te mooi om waar te zijn. Diensten als Spotify bieden wel gratis periodes aan van bijvoorbeeld twee maanden om oude gebruikers te overtuigen om terug te komen. Netflix doet dit echter helemaal niet.

Verder zijn er nog een aantal opvallende details in deze e-mail. Voor de gratis periode moet je je creditcardgegevens invoeren. Dat is vreemd bij drie maanden gratis en daarnaast Netflix kent je creditcardgegevens.

Deze acties kan je zelf ondernemen

Bovendien is het altijd belangrijk om te kijken waar een bepaalde knop of link naartoe gaat. Dat doe je door je muis boven de link te houden, of een link ingedrukt te houden op je smartphone totdat je een voorvertoning krijgt te zien. Je ziet dan precies waar deze naartoe gaat. Als die niet naar de officiële site van Netflix leidt, weet je dat het foute boel is.

Mocht je alsnog twijfelen, ga dan rechtstreeks naar je accountpagina van Netflix om te kijken wat de status is. Dan zie je precies of het klopt wat er in de e-mail beweerd wordt.

Internetcriminelen hebben verschillende manieren om je te interesseren om je gegevens in te voeren. Bij deze phishing proberen ze je bang te maken door te beweren dat je account inactief zou zijn, en ondertussen bieden ze je een gratis periode aan om je te overtuigen. Wees dus altijd kritisch: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat (bijna) altijd ook zo.

5 nieuwe Netflix-titels die je in mei 2024 zeker in de gaten wil houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen