Android-gebruikers de sjaak door malware die zelf nadenkt

Apps Jeroen Kraak 19 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Android-gebruikers moeten hun hoede zijn. Er is een nieuw type malware ontdekt dat dusdanig slim is, dat hij amper te detecteren is.

Malware komt niet alleen voor op pc’s; ook smartphonegebruikers kunnen slachtoffer worden. En nu nog meer, omdat hackers een nieuwe manier hebben bedacht om deze nog moeilijker te detecteren.

Op dit moment komt de malware alleen voor op bepaalde Android-telefoons. Wees dus alert om te voorkomen dat jij slachtoffer wordt.

Nieuwe malware op Android-toestellen

Hackers gebruiken de nieuwe malware voornamelijk bij Braziliaanse gebruikers die Pix gebruiken voor betalingen, meldt Security Intelligence/IBM. Dat betekent echter niet dat criminelen deze methode niet ook bij andere apps of in andere landen zullen toepassen.

De malware is ontworpen om gebruikers ongemerkt geld naar de rekening van de hacker te laten sturen. Eerder gebeurde dit met behulp van een zogenaamde trojan. Deze werd weergegeven als het pictogram van de Instellingen, waardoor gebruikers aarzelden om het te verwijderen en het op de achtergrond kon blijven draaien.

Nieuwe malware zorgt ervoor dat Android-gebruikers de sjaak zijn
Pas op voor een trojan. (Afbeelding: Pexels/Kemal Hayit)

De nieuwe malware is echter nog moeilijker te herkennen op Android-telefoons, omdat deze helemaal geen pictogram op het scherm heeft. Het is dus bijna onmogelijk om te zien dat deze op je telefoon staat.

Zo werkt deze malware op Android

Bij malware zijn er twee termen: de dropper en de droppee. De dropper zorgt voor toegang tot het systeem (een nep-app of bestand) en de droppee is het geïnfecteerde systeem. In dit geval is dat dus een app uit een externe appwinkel, niet de Play Store.

Eenmaal geïnstalleerd kan de malware zijn werk doen, zelfs als de dropper (schadelijke app of programma) wordt verwijderd. Dit kan gebeuren wanneer bepaalde acties worden uitgevoerd, zoals het opnieuw opstarten van je Android-telefoon of het wisselen van een netwerk voor je internetverbinding.

Dit gebeurt automatisch op de achtergrond zonder medeweten van het slachtoffer. Het aanpassen van de machtigingen in de Instellingen kan helpen om dit te stoppen.

Wees waakzaam

Ondanks dat deze malware nieuw is en dus niet opvalt, is de kans klein dat je er op dit moment mee te maken krijgt. Het is tot nu toe alleen actief op Android 9 en lager, een besturingssysteem dat dateert uit 2018. De kans is dus klein dat je telefoon hierop draait.

Toch is het verstandig om regelmatig je apps en machtigingen te controleren in de instellingen. Ook is het sterk aan te raden om goed te onderzoeken welke app je downloadt. Lees de reviews en controleer wie de maker van de app is. Dit kan veel problemen voorkomen.

Apple volgt Android met iOS, maar niet zoals je zou denken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen