Nokia G22 pakt frustrerend probleem in smartphoneland eindelijk aan

Smartphones Jeroen Kraak 14 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je de naam Nokia hoort, denk je waarschijnlijk terug aan de tijd van de 3310. Dat is niet zo gek, want daarna werd het voorbijgestreefd door allerlei merken.

Dit zorgde ervoor dat de Finse telefoons in een diep dal raakten. Waar eerst bijna iedereen een Nokia had, is het nu ontzettend moeilijk om iemand in je vriendengroep te vinden die zo’n toestel heeft.

Nokia zet door met de G22

Waar veel bedrijven het opgeven (LG, HTC, Ericsson), gaat Nokia gestaag door met het maken van telefoons. Weliswaar onder de vleugels van andere bedrijven, maar echt veel leverde het niet op. De Nokia G22 kan daar weleens verandering in brengen.

Goed, de G22 is geen telefoon met specificaties die het de Pixel, iPhone of Galaxy S-lijn moeilijk maken. Het heeft echter wel iets unieks. Iets wat mij betreft alle dure telefoons zouden moeten hebben. Ik heb het dan ook over de mogelijkheid om zelf je telefoon te repareren.

Vroeger, toen mijn iPhone 4S een nieuwe batterij nodig had, verving ik deze zelf. Het was niet moeilijk, want je hoefde alleen de telefoon open te schroeven, de achterkant eraf te halen en de accu te vervangen.

Het probleem van hedendaagse smartphones

Tegenwoordig is het niet meer zo simpel. Sterker nog, je moet eerst allerlei onderdelen monteren voordat je er eindelijk bij kunt. Het is zo lastig dat ik er zelf niet eens meer aan begin. Gelukkig biedt de Nokia G22 een oplossing.

Nokia pakt met G22 groot probleem van smartphones aan
Alle onderdelen. (Afbeelding: Nokia)

Met de Nokia G22 kun je je telefoon weer zelf repareren. iFixit heeft speciale tools en handleidingen gemaakt voor dit toestel, zodat je kunt vervangen wat je wilt. Wil je een nieuwe batterij of scherm plaatsen? Dat is eenvoudig gedaan.

Dankzij Nokia kreeg ik zelf de kans om even te schroeven in het toestel, en dat ging verrassend eenvoudig. Wel moet je oppassen dat sommige onderdelen van plastic zijn en moet je zorgen dat ze niet afbreken. Dat zou zonde zijn.

De Nokia G22 is de oplossing

De Nokia G22 richt zich met de repareerbaarheid vooral op de batterij, achterkant, het scherm en de USB-poort. Toch is dit wat mij betreft pas het begin. Hoe fijn zou het zijn als je zelf belangrijke onderdelen kunt vervangen, zoals een processor of een camera? In plaats van repareren, kun je jouw telefoon echt upgraden.

Deze functie is waar de Nokia G22 echt in uitblinkt, en stiekem hoop ik dat dit product een succes wordt. Want hoewel de specificaties misschien niet indrukwekkend zijn, is het goed voor de portemonnee en het milieu als meer merken zouden volgen.

De Nokia G22 met de iFixit-set. (Afbeelding: Nokia)

De Nokia G22 is dus een goed startpunt, maar dit is een relatief goedkope telefoon. Het is interessant om te zien of de Finnen dit ook gaan doen voor hun duurdere modellen, zoals de X30. Dan kunnen ook andere merken volgen.

Wordt met deze nieuwe kleur de Apple iPhone 15 een regenboog?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen