NASA brengt veelbesproken Noorderlicht op spectaculaire wijze in beeld

Wetenschap Jeroen Kraak 2 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het Noorderlicht is een prachtig en bijzonder fenomeen dat we deze week zelfs in Nederland konden zien. Toch is er een nog mooiere plaats om dit wonder der natuur te zien. NASA deelt een prachtige foto.

Je hebt het deze week vast wel gehoord of gelezen: de verhalen over het Noorderlicht. Dit fenomeen is vooral te zien binnen de poolcirkel, maar de afgelopen dagen kon je ook een glimp opvangen in Nederland. Prachtig natuurlijk, maar het kan altijd mooier. NASA heeft een foto genomen op een zeer exclusieve plaats.

Het Noorderlicht door NASA zoals je het nog nooit hebt gezien

Je raadt het natuurlijk al: het kiekje is genomen vanuit de ruimte. Om precies te zijn nam NASA-astronaut Josh Cassada de foto in het International Space Station, ook wel bekend als de ISS. De foto’s vanaf aarde zijn natuurlijk prachtig, maar deze van Cassada is wel echt next level. In plaats van boven aan de hemel zien we het fenomeen nu langs de ronding van de aarde.

Het ISS bevindt zich op zo’n 400 kilometer boven de aarde, dat levert natuurlijk een behoorlijk ander perspectief op. Het zorgt ervoor dat we een ander beeld zien van onze planeet dan dat we gewend zijn. Zo ook op de manier hoe het door NASA’s John Cassada in beeld is gebracht.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht, oftewel Aurora Borealis, wordt veroorzaakt door de wisselwerking tussen zonnestralen en de atmosfeer van onze aarde. Het zijn geladen deeltjes van de zon die botsen met atomen en moleculen in de atmosfeer.

Bij deze botsing komt energie vrij in de vorm van licht. Dat kan verschillende kleuren hebben, maar de meest voorkomende zijn groen, roze en paars.

Niet helemaal nieuw

Natuurlijk is het niet de eerste keer dat we het Noorderlicht vanuit de ruimte zien. Vorig jaar was NASA-astronaut Bob Hines in de ruimte. Ook hij wist een aantal zeer bijzondere beelden te maken. Deze zie je hieronder.

Overigens is dit niet het enige ruimtenieuws dat deze week naar buiten kwam. Zo cancelde NASA op twee minuten voorafgaand aan de lancering een Crew-6-missie. Deze moest nieuwe astronauten naar het ISS brengen.

NASA stelt dat een zwart gat een remspoor trekt door het heelal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen