Zo zoek je een onbekend nummer op je iPhone of Android-smartphone

Smartphones Sam Dille 21 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Als je een telefoontje krijgt van een onbekend nummer, kan dat even schrikken zijn. Gelukkig kun je de beller achterhalen met een paar simpele trucjes op je iPhone of Android.

Iedereen heeft vast ooit een telefoontje gekregen van een onbekend nummer. Je kan er dan flink over speculeren. Is het die nieuwe collega? Of toch een telefoontje over die nieuwe elektrische auto? Maar het kan ook iemand zijn die je helemaal niet kent.

Met een iPhone of Android kun je er met een beetje geluk achter komen. Wij zochten voor je uit welke opties er zijn om die onbekende beller voor eens en voor altijd te ontmaskeren.

Zo vind je een onbekend nummer op een iPhone of Android

Een onbekend nummer opsporen kan lastig zijn, maar je hebt genoeg opties om uit te proberen. Of je nu gebruikmaakt van een iPhone of Android. Dit zijn de mogelijkheden

#1 Voeg het nummer toe aan WhatsApp

Misschien klinkt dit een beetje gek. Je wilt natuurlijk alles behalve appen met een onbekende beller. Toch kun je, als je geluk hebt, binnen een mum van tijd achter de mysterieuze beller komen.

Als je het onbekende nummer toevoegt aan WhatsApp en het gesprek op je iPhone of Android opent, bestaat er een kans dat je de profielfoto te zien krijgt. Maar de beller kan ook hebben ingesteld dat alleen contactpersonen hun profielfoto mogen zien. Dan heb je gelukkig nog genoeg andere opties.

#2 Google is je beste vriend

Als de truc met WhatsApp niet heeft gewerkt om het onbekende nummer op te sporen, geen zorgen. Google staat klaar om je te helpen. Voer het telefoonnummer in de zoekbalk in en met wat geluk verschijnt er een naam die aan het nummer is gekoppeld.

Mocht dit ook niet lukken dan kun je ook bij Facebook terecht. Veel mensen hebben het nummer van hun iPhone of Android gekoppeld aan hun account, dus misschien heb je daar meer kansen.

#3 Voor Android-gebruikers: beller-ID

Android heeft een speciale functie voor het traceren van een onbekend nummer. De Beller-ID vergelijk het telefoonnummer waar je door bent gebeld met informatie die bij Google bekend is en met nummers in het telefoonboek. Zo krijg je geen onbekend nummer in beeld, maar zie je de naam van het onbekende bedrijf of de persoon in beeld als je telefoon overgaat.

Om deze functie in te schakelen ga je naar de Telefoon-app van je Android-toestel. Druk op de drie puntjes rechtsboven en ga naar Instellingen. Kies vervolgens ‘Beller-ID en spam’ en zet het schuifje bij ‘Beller- en spam-ID bekijken’ aan.

Google komt met 10 gratis Netflix-alternatieven in Android en meer
Pak je smartphone erbij! (Afbeelding: Unsplash/Thom Holmes)

#4 iPhone-liefhebbers hebben misschien wat aan deze app

Op een iPhone heb je niet een functie als Beller-ID, maar daar kun je wel een vergelijkbare app voor installeren. De app heet Truecaller: Caller ID & Block. De app maakt gebruik van een enorme database met telefoonnummers die door gebruikers wereldwijd worden bijgewerkt, waardoor het vaak accuraat is in het identificeren van bellers.

Naast het identificeren van bellers, kun je met Truecaller ook ongewenste oproepen en SMS-berichten blokkeren. Je kunt nummers blokkeren op basis van verschillende criteria, zoals spam, telefoonmarketing of onbekende nummers die je wilt vermijden.

#5 Gebruik deze database om een onbekend nummer op te sporen

Mocht geen enkele actie succes hebben, dan kun je nog een laatste poging wagen op je iPhone of Android. Online kun je verschillende forums en databases vinden die het onbekende nummer misschien wel herkennen.

Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen op wieheeftgebeld.nl en wieheeftmijgebeld.nl. Deze websites worden bijgehouden door een groep gebruikers en je kunt er zelf ook bijdragen leveren.

Google brengt een van beste iPhone-functies ook naar Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen