Oogklachten en hoofdpijn lijken Apple Vision Pro ($3500) de kop te kosten

Gadgets Mark Hofman 15 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Waar steeds meer mensen hun Apple Vision Pro terugsturen vanwege hoofdpijn en oogklachten, grijpen wetenschappers juist meer naar de headset van Apple. Wat is er aan de hand?

De Apple Vision Pro is nu enige tijd uit en heeft daarmee de start van Spatial Computing ingeluid. Dat we pas aan het begin staan heeft Apple ons al meermaals duidelijk gemaakt. Gebruikers laten echter zien dat het echt in de kinderschoenen staat.

Het kan bijna geen toeval zijn dat er op social media steeds meer geluiden opduiken van gebruikers die hun Vision Pro, binnen de termijn van 14 dagen, terugsturen. Hoofdpijn, oogklachten: ze komen allemaal voorbij. Dat terwijl wetenschappers de mixed reality-headset steeds meer aanschaffen. Hoe zit dat?

Apple Vision Pro op zijn retour

Comfort is het grootste probleem van de Apple Vision Pro, de mixed reality-headset van 3500 dollar. Mensen klagen online over hoofdpijn, misselijkheid en zelfs gesprongen adertjes in hun ogen. Nu zijn droge ogen een bekend probleem in de VR-wereld, maar toch, best is het niet.

Grote namen als Rjey laten op X weten dat de Vision Pro inderdaad magisch is, maar dat hoofdpijn na tien minuten gebruik het apparaat praktisch onbruikbaar maakt.

Parker Ortolani, een productmanager van de Amerikaanse website The Verge, geeft praktisch hetzelfde aan. Naast een gesprongen ader in zijn oog is het apparaat simpelweg niet comfortabel genoeg om het te blijven gebruiken. Al is dat niet voor iedereen het probleem.

Er zijn ook mensen als Alexander Torrenegra die de prijs van de Apple Vision Pro simpelweg te hoog vinden en de daadwerkelijke winst in productiviteit en activiteit te laag om het apparaat ook echt te houden.

Wetenschappers willen juist aan de slag

Terwijl klachten als hoofdpijn en gesprongen aderen in de ogen de Apple Vision Pro bij de normale gebruiker de kop lijken te kosten, zijn wetenschappers juist positief over de mixed reality-headset van Apple. Geef ze ongelijk, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Tegenover Nature zegt Ken Pfeuffer, die de interactie tussen mens en computer onderzoekt aan de Aarhus Universiteit in Denemarken, dat de Vision Pro op veel vlakken een uitkomst is. Iets waar verschillende medische onderzoekers het mee eens zijn.

De Apple Vision Pro kost 3500 dollar en als je het wachtwoord vergeet ben je de lul
(Afbeelding: Semeon Hrozian / Unsplash)

De oogtracking-technologie in de Apple Vision Pro kan mensen na een beroerte of met dementie helpen, mensen met een verlamming een apparaat laten besturen of artsen in real-time bijstaan bij moeilijke operaties.

Zodra de technologie zich blijft ontwikkelen, zal er op veel vlakken baat zijn bij een dergelijk product. En wetenschappers houden dat, zoals we bij Nature kunnen lezen, nauwlettend in de gaten.

Mark Zuckerberg over de Apple Vision Pro

Wie de Apple Vision Pro overigens ook nauwlettend in de gaten houdt, is Meta-CEO Mark Zuckerberg. In een video op Instagram recenseert hij de mixed reality-bril van Apple op geheel eigen wijze. Niet bepaald objectief, dus.

Er zijn een aantal zaken die Mark Zuckerberg positief vindt, maar die zijn wel op één hand te tellen. Kleine spoiler: dat heeft alles te maken met zijn eigen VR-bril, de Meta Quest 3.

Bekijk hieronder de volledige, hilarische, reactie van de CEO:

Dit vind Meta CEO Mark Zuckerberg van de Apple Vision Pro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen