rmens
rmens Apple 15 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Phil Schiller: “De Mac is parttime touch”

De eerste reviews van de MacBook Pro met Touch Bar zijn niet allemaal even positief en sommige reviewers noemen de nieuwe MacBook Pro zelfs niet heel veel beter dan zijn voorganger. Apple’s Phil Schiller mag dit brandje wederom blussen.

“We zijn zekerder dan ooit de juiste beslissingen te hebben genomen,” zegt Apple’s marketingman en Mac-veteraan in een interview met Back Channel waarin hij de radicale keuzes van Apple verdedigt.

Dongles? Non-issue…

De adapters en verloopjes die bij de MacBook Pro gebruikt moeten worden om USB-C/Thunderbolt 3-poorten met vandaag gangbare apparaten te gebruiken, omschrijft Schiller als een non-issue: “Apple maakt apparaten die toekomstproof zijn en binnen vijf jaar zal USB-C overal gebruikt worden.”

Bovendien bieden de universele poorten volgens Schiller nu al een belangrijk voordeel: “Ze zijn ontzettend snel en veelzijdig. Bovendien zullen maar weinig mensen echt heel veel dongles nodig hebben en voor wie er toch een nodig heeft, verkopen we ze tijdelijk tegen spotprijzen.”

Afbeelding via: WSJ.

Een 27-inch touchscreen? Belachelijk…

Zou Apple er niet beter aan doen touch in de Mac te bouwen? Nee, reken er niet op, benadrukt Schiller. “Ons instinct zei dat het niet zou werken, maar misschien hadden we het wel mis! Daarom hebben we de afgelopen jaren meermaals Macs met touchscreens getest. Daaruit bleek altijd weer dat het niet de juiste stap was.”

De Mac maakt nu echter al wel goed gebruik van multitouch, vandaar dat Apple jaren terug al gebaren op het trackpad en de muis introduceerde. De Touch Bar biedt volgens Schiller het beste van twee werelden: “het is een uitbreiding die van je Mac een part time touch ervaring maakt.”

De Surface Studio.

Apple’s marketingman haalt ook indirect uit naar Microsoft: “Een desktop met touchscreen? Het zou rampzalig zijn. Kun je het je voorstellen? Een 27-inch iMac die vereist dat je je armen in de lucht houdt om dingen aan te raken en te doen? Een absurd idee,” zegt hij. Dit is wat Microsoft biedt met de Surface Studio, met een uiteindelijk vrij elegante oplossing. Een touchscreen zou in strijd zijn met de traditionele aanwijsapparaten (muis, trackpad). “Je kunt niet voor beiden optimaliseren,” aldus Schiller.

Het gaat om individuele evolutie

In algemene termen gaf Phil Schiller zijn visie over de door Apple verkochte producten: “Apple Watch, iPhone, iPad, MacBook, iMac. Het zijn allemaal computers met een eigen vorm die iets unieks bieden. Elk product heeft een eenvoudig en kenmerkend ontwerp dat we kunnen blijven verbeteren.”

Het is dan ook niet de bedoeling dat mobiele technologie de Mac overneemt: “Het is geen kwestie van hoe krijgen we iOS op de Mac, maar hoe kunnen we iOS-technologie inzetten om een betere Mac te maken.”

macbook air touch id 16x9
Touch ID kwam van iOS naar de Mac.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!