Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 3 apr 2018

Slimme verlichting van Philips Hue vs. Ikea TRÅDFRI : wat zijn de verschillen?

Als je aan de slimme verlichting wilt zijn de lampen van de Philips Hue collectie en die van Ikea’s TRÅDFRI collectie allebei mooie opties. Voor beide systemen heb je een verbindingshub nodig, welke ervoor zorgt dat je de lampen via je slimme speaker met spraakopdrachten kunt besturen. Hoewel de systemen op het eerste gezicht hetzelfde lijken, zijn er toch wel verschillen. Dit zijn de vijf grootste verschillen tussen de twee systemem.

Prijs

Als je een beperkt budget hebt is de prijs van de lampen natuurlijk een belangrijke overweging en daarin zit meteen één van de grootste verschillen tussen Philips Hue en Ikea TRÅDFRI.

Het Philips Hue systeem is duurder dan dat van Ikea. Zo ben je voor een starterset van Philips Hue met drie witte lampen, een dimmer en een hub 88,99 euro kwijt.

Als je hetzelfde pakket samenstelt met Ikea lampen kost je dat 70,88 euro. Op zich valt het verschil in prijs hier wel mee, maar als je extra lampen gaat kopen  wordt het verschil in prijs weer groter.

De losse lampen zijn bij Philips Hue namelijk een stuk duurder dan die van Ikea. In dit artikel kun je meer lezen over wat je precies voor slimme verlichting kwijt bent.

Philips Hue Starter Kit

Assortiment

Een ander groot verschil tussen de twee systemen is het beschikbare assortiment. De Philips Hue lampen bestaan al behoorlijk lang en bij Philips heb je dan ook een veel grotere keuze.

Je hebt allerlei verschillende losse lampjes die je in je bestaande lamp kunt draaien, maar je hebt ook volledige lampen. Daarnaast zijn er ook nog spotjes en LED strips en heeft Philips Hue binnenkort ook nog slimme buitenverlichting.

Op het moment is de Ikea TRÅDFRI collectie nog een stuk minder uitgebreid en kun je alleen kiezen tussen verschillende lampjes en panelen. De panelen zijn wel uniek aan Ikea en vind je niet bij Philips Hue.

Ikea Tradfri lampen

Compatibiliteit

Zoals gezegd komen beide systemen met een eigen hub om de lampen te voorzien van een internetverbinding. Als je je Philips Hue pakket wilt uitbreiden, hoef je niet per se Hue lampen te kopen. Verschillende lampen van andere merken, waaronder ook de TRÅDFRI lampen, werken samen met de Philips Hue verbindingshub.

Overigens is het niet heel handig om je Ikea lampen met de Philips Hue hub te gebruiken, aangezien je ze voor updates telkens weer met de Ikea hub moet verbinden.

Als je je Ikea pakket wilt uitbreiden, ben je alleen aangewezen op de Ikea lampen. Op het moment ondersteunt de TRÅDFRI hub geen lampen van andere merken. Het zou echter kunnen dat daar in de toekomst verandering in komt.

discolamp werkt met Philips Hue

Eigen apps maken

Philips heeft de Hue API vrijgegeven, waardoor het mogelijk is voor ontwikkelaars om eigen apps te maken voor het systeem. Hiermee krijgt het Philips systeem allerlei extra functies, die de eigen Hue app niet eens heeft.

Zo zou je de lampen kunnen laten knipperen als je een bepaalde notificatie krijgt.

Ikea heeft aan de andere kant zijn API niet vrijgegeven en geeft aan dat TRÅDFRI op het moment geen open systeem is. Je zit dus op het moment vast aan wat Ikea je zelf wil aanbieden qua functionaliteit.

Op de website staat echter wel dat ze bezig zijn om er wel een open systeem van te maken, dus zouden ontwikkelaars op een gegeven moment ook voor de Ikea lampen allerlei extra opties kunnen programmeren. Maar op het moment kan het dus nog niet.

Huetro app

Kleurtemperatuur

Eén van de belangrijke kenmerken van licht is de kleurtemperatuur. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin en geeft aan of een lamp warm, koel of wit licht geeft. Een lagere waarde zorgt voor warmere en gelere kleuren, terwijl licht bij een hogere waarde juist kouder en witter wordt.

Er zijn Philips Hue lampen die gaan van 2200 tot 6500 Kelvin, waarbij je een behoorlijk bereik krijgt. Bij Ikea hebben alle losse lampjes een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin en kun je met de panelen variëren tussen 2200, 2700 en 4000 Kelvin.

Het is dus even afwegen wat voor jou het belangrijkste is. Uiteraard zijn Philips Hue en Ikea TRÅDFRI niet de enige twee opties als het gaat om slimme verlichting.

Op AliExpress kun je bijvoorbeeld lampjes vinden van Xiaomi’s Yeelight collectie en het andere Philips Hue alternatief Milight.

Reageer op artikel:
Slimme verlichting van Philips Hue vs. Ikea TRÅDFRI : wat zijn de verschillen?
Sluiten