Photoshop in het koningshuis: wat is die ophef over Kate Middleton? 

Apps Jeroen Kraak 11 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten


Het gebeurt niet vaak dat een persbureau officiële foto’s van een koningshuis terugtrekt. Wat is er aan de hand met kiekjes van Kate Middleton en wat is de rol van Photoshop hierin?

Als er een land bekendstaat om alle roddels over het koningshuis, dan is het wel Groot-Brittannië. Normaal gesproken doen we daar bij WANT helemaal niets mee, maar dit keer is het anders. Er is een grote rel om AI en Photoshop, en daar duiken wij maar al te graag in.

Waar de Engelse tabloids normaal gesproken vooral volstaan met verhalen over Harry en Meghan Markle, is dit keer Kate Middleton het middelpunt, oftewel de vrouw van prins William. Een foto zou flink gefotoshopt zijn, zo erg dat persbureaus het kiekje terugtrekken.

Wat is er precies aan de hand met Kate Middleton?

Laten we voor de verandering eerst maar eens met de aanleiding van RTL Boulevard/SBS 6 Shownieuws beginnen. Het gaat niet zo goed met Kate Middleton. Ze moest in januari een operatie ondergaan en sindsdien gaan er veel geruchten over haar, vooral omdat ze sinds het einde van het jaar niet meer in het openbaar is verschenen.

Om waarschijnlijk veel van die geruchten de kop in te drukken, besloot de voorlichtingsdienst een foto van Kate Middleton samen met haar kinderen te delen op het Instagram-account van het echtpaar. Het tegenovergestelde is echter het geval. Het kiekje zorgt voor een stortvloed aan geruchten.

Verschillende persbureaus hebben besloten om de foto terug te trekken of er een waarschuwing bij te zetten. Nee, het kiekje van Kate Middleton is niet aanstootgevend of iets dergelijks, er is iets anders aan de hand. De persbureaus vermoeden dat Photoshop is ingezet om het flink te bewerken.

Persbureaus grijpen in bij de foto van Kate Middleton

Het eerste persbureau dat de foto van de site verwijderde, was AP. Later trokken ook AFP en Reuters de foto terug. “Bij nadere inspectie lijkt het erop dat de bron de foto heeft gemanipuleerd.” Oftewel, waarschijnlijk heeft de voorlichtingsdienst flink zitten knoeien met een lasso en een kwastje in Photoshop.

Sterker nog, als we op de site van EPA de foto willen downloaden, krijgen we de volgende mededeling: “Wees gewaarschuwd dat deze foto niet meer beschikbaar is voor gebruik. Hij moet verwijderd worden van alle systemen.”

En daar duiken de Engelse tabloids dan ook flink op in. Zij bestuderen de foto nu op de millimeter. Zo heeft de Daily Mail alle verdachte punten uitvergroot en omcirkeld.

Daaruit blijkt dat er best wat blunders zijn gemaakt met Photoshop. Zo zit een rits op een verkeerde plaats, lijkt het haar van Charlotte abrupt te eindigen, zit een uiteinde van een rokje compleet verkeerd en is er wel heel opzichtig geblunderd bij de mouw van een trui.

Photoshop als nieuwe trend, of als vanouds?

Toch is het zeker niet de eerste keer dat foto’s van het Engelse koningshuis voor flinke ophef zorgen vanwege Photoshop. Bij de kerstfoto’s van afgelopen december zag een oplettende gebruiker een extra been.

Nu lijken deze fouten in Photoshop wel erg opzichtig, maar toch zorgen ze voor flinke zorgen. Het bewerken van foto’s wordt steeds makkelijker door AI. Het is daarom een stuk lastiger om echt van nep te onderscheiden. Het is dus lang niet meer: “zien, of het is niet echt gebeurd.”

Als je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S24 of Google Pixel 8 Pro hebt, zie je al hoe makkelijk het is om foto’s door middel van AI te bewerken. Je kan simpelweg het hoofd van iemand veranderen als hij bijvoorbeeld net met zijn ogen dicht staat.

Sterker nog, met AI-programma’s als Dall E en Midjourney is het al mogelijk om vrij realistische foto’s uit het niets te creëren. Die software wordt alleen maar beter. In de toekomst zien we dus misschien foto’s die compleet door AI zijn gemaakt van Kate Middleton.

Het bekendste voorbeeld dateert alweer van vorig jaar. Toen verscheen er ineens een foto van de paus in een bomberjack. Iets wat vrij onschuldig was en meteen herkenbaar, maar het laat zien hoe realistisch het al kan zijn. Dit kan wellicht in de toekomst ook echt gebruikt worden om zaken als nieuws en verkiezingen te manipuleren. Photoshop van Kate Middleton is daarbij vergeleken dus kinderspel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen