Playlists van Spotify naar Apple Music in 6 pittige stappen

Apple rmens 2 jul 2015
Leestijd: 3 minuten

Enkele dagen na de release van de nieuwe streamingdienst Apple Music heeft een slimme Belgische student een aantal scripts gemaakt die afspeel­lijsten uit Spotify in Apple Music kunnen importeren. Het is een ingewikkelde procedure, maar niet onmogelijk.

Ben je bekend met de terminal, python en kun je engelse instructies lezen? Mooi! Ga naar de Github-pagina van Simon Schellaert en volg de instructies. Zegt het je niet zoveel? Wij praten je er doorheen. Je hebt een Mac nodig.

Benodigdheden

Je hebt het volgende nodig:

1. Map aanmaken

Het eerste dat je doet is een map aanmaken op je bureaublad. Vanuit daar gaan we werken. Plaats de twee bestanden die je bij Spotify2Music gedownload hebt in de map op je bureaublad.

2. Spotify playlists exporteren

Log in op Exportify en kies een afspeellijst die je wil exporteren. Je kunt een afspeellijst per keer te doen of meteen alles. Na een klik op de groene ‘Export’ knop krijg een venster vol tekst. Selecteer alle tekst (cmd+a) en open TextWrangler. Plak alle tekst in TextWragler en sla het gemaakte document met de naam ‘spotify.csv‘ op in de map die in de vorige stap aangemaakt hebt. Het is essentieel dat alle bestanden in dezelfde map staan.

3. Liedjes matchen

Vervolgens moeten we de liedjes matchen, hiervoor is de terminal nodig. Open de terminal (in Spotlight: ‘terminal’ intypen en volg deze instructies:

 • type: ‘cd’, spatie en sleep daarna de map waar je de bestanden op hebt geslagen naar het terminalvenster.
 • Als het goed is verschijnt nu iets als ‘cd /Users/rmens/Desktop/Spotify2Music’ in het venster. Dat is goed. Druk op enter.
 • Type vervolgens: ‘python3 retrieve-identifiers.py’ en druk op enter. Het script gaat nu de nummers die in de Spotify-lijst staan omzetten naar begrijpbare taal voor Apple Music.

4. Gegevens uit iTunes halen

Dit is het moeilijkste deel. Open iTunes en ga je naar een willekeurige afspeellijst in Apple Music, maar laat nog niets afspelen. Daarna open je Charles, accepteer je de instellingen en stel je het volgende in:

 • Menu: proxy > SSL Proxy Settings.
 • Vink ‘Enable SSL Proxyig’ aan.
 • Klik op: add en voeg in het veld host: ‘*itunes.apple.com’ toe.
 • Vink in het menu proxy ‘Mac OS X Proxy’ aan en druk op de opnemen-knop.
 • Ga terug naar iTunes en klik in het menu van een liedje op ‘Zet in mijn muziek’.
 • Stop de opnemen-knop van Charles weer en zoek naar een regel die lijkt op wat bij de pijl met 2 in het onderstaande screenshot omschreven staat.
 • Open de tabbladen zoals bij 3 en 4 aangegeven, dan zie je de gegevens (x-dsid, cookie, x-guid) die nodig zijn. Kopieer en plak die in je notities.
 • Vink in Charles = in het menu proxy ‘Mac OS X Proxy’ weer uit en sluit de app, maar sluit iTunes niet.
(klik/tap voor groter)

5. Gegevens invullen

De drie gegevens die we net uit iTunes hebben gekaapt, moeten in het bestand ‘insert-songs.py’ ingevuld worden. Open dit bestand in TextWrangler en zoek naar de regels 30, 31 en 32. Plak daar de x-dsid, cookie, x-guid die je in de vorige stap hebt opgeslagen. Sla het bestand weer op.

6. Importeren maar!

Open de terminal weer en type daar in: ‘python3’ gevolgd door een spatie. Sleep daarna het bestand ‘insert-songs.py’ in de terminal en druk op enter. Nu wordt de afspeellijst uit Spotify in Apple Music onder Mijn Muziek > Onlangs Toegevoegd gezet. Je kunt ze nu in een nieuwe afspeellijst naar keuze zetten.

Meerdere afspeellijsten

Als je meerdere afspeellijsten hebt, herhaal je voor iedere playlist stap 2, 3 en 6. Belangrijk is dat je na iedere succesvolle import de bestanden ‘itunes.csv’ en ‘spotify.csv’ uit de map met bestanden verwijderd.

 • Dit is momenteel de enige bekende manier waarop muziek tussen Spotify en Apple Music te exporteren is. Als er een makkelijkere manier opduikt, melden we dit meteen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen