PlayStation 5 vs. Xbox Series X: welke console is beter in 2024?

Tech Lucas van de Wetering 19 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Het is een blijvende strijd; Xbox Series X of PlayStation 5 welke is nou beter in 2024. De consoles hebben allebei voor- en nadelen.

De langdurende strijd tussen Xbox Series X en PlayStation 5 is nog steeds gaande. Beide consoles hebben een loyale groep fans die achter hen staat en zal steunen tot het bittere eind. Maar is de ene console nou echt beter dan de andere?

Nu de Xbox Showcase en de PlayStation State of Play zijn geweest zijn de plannen voor dit jaar van beide consoles bekend. Beiden hebben zo hun positieve en negatieve punten, maar welke console past nou beter bij jou in 2024?

Xbox Series X of PlayStation 5?

Om te kijken welke console nou beter bij je past; de Xbox Series S/X of PlayStation 5, moet je naar verschillende factoren kijken. Zo kan je de controller van Xbox fijner vinden, maar kan de PlayStation leukere games voor je hebben.

Games

Beide consoles hebben zo hun eigen exclusieve games. Maar hier kan wel eens verandering inkomen. De laatste tijd worden er steeds meer Xbox-exclusives uitgebracht voor andere consoles als een marketingtechniek van Microsoft. Hierdoor zijn pareltjes zoals Sea of Thieves en Grounded geen exclusieve Xbox games meer. Wel heeft de console nog games zoals Starfield en Halo, maar voor hoe lang is onzeker.

PlayStation 5 vs. Xbox Series X: welke console is beter in 2024?
The Last of Us Part II (Afbeelding: PlayStation)

PlayStation heeft over het algemeen wel populairdere exclusives. Zo heeft het Spider-Man, Uncharted en The Last of Us. Dit zijn allemaal mega goede games die je, zover we weten, nooit op Xbox zal kunnen spelen. Ook zijn er nog exclusieve games aangekondigd zoals Marvel’s Wolverine en een Knight of the Old Republic-remake.

Ook is het goed om te weten dat je alle PlayStation 4 games ook op de PlayStation 5 kan spelen. Xbox pakt het anders aan. Op de Series X kan je bepaalde games van de One spelen, maar ook bepaalde games van de 360 en originele Xbox.  De PS5 kan dus alles van één generatie geleden afspelen, terwijl de Xbox een aantal games uit meerdere generaties kan afspelen.

Controllers

De controllers van de PlayStation 5 en Xbox Series X zijn voor veel spelers zeker belangrijk, het is toch het voorwerp dat je constant in je klauwen hebt. Daarom is het ook belangrijk dat deze goed en fijn werkt. Wat je fijner vindt om vast te houden mag je zelf beslissen, maar beide hebben wel voor- en nadelen.

De nieuwste Xbox controller lijkt erg op zijn voorganger, met maar een paar kleine verschillen. Ook kan je nog met je oude Xbox One controller op de Series X spelen. Een nieuwe Series X controller kan makkelijk screenshots maken met een speciale knop en kost gemiddeld tussen de 50 en 60 euro. Maar je kan ook een Xbox Elite controller halen voor tussen de 120 en 160 euro. Er worden in deze controller nog AA-batterijen gebruikt, maar je kan er een speciaal oplaadstuk voor aanschaffen.

PlayStation 5 vs. Xbox Series X: welke console is beter in 2024?
(Afbeelding: PlayStation / Xbox)

De PlayStation 5 DualSense controller ziet er compleet anders uit dan zijn voorganger, maar met de knoppen op dezelfde plek. Op een PS5 kan je geen oude controller gebruiken, en een DualSense kost tussen de 50 en 70 euro. Een betere versie van deze controller is beschikbaar in de DualSense Edge, deze kost rond de 220 euro. Wel heeft de DualSense allemaal extra’s zoals een ingebouwde microfoon en adaptieve triggers die zorgen voor een betere game-ervaring. Toch is de accu van de DualSense wel redelijk snel leeg.

Performance

Natuurlijk zijn de performance en graphics van je console ook mega belangrijk. Hier zijn er wel wat verschillen tussen de PlayStation 5 en Xbox Series X. Op gebied van performance doet Xbox het beter. Beide consoles hebben een 8-Core AMD Zen 2, maar bij Xbox is het een CPU van tussen de 3,6 en 3,8 GHz ten opzichte van de 3,5 Ghz van PlayStation.

Ook de GPU van de Xbox Series X is over het algemeen beter dan die van de PlayStation 5. Ten eerste heeft de Xbox meer CU’s. Waar de Series X er 52 heeft, loopt de PS5 achter met 36 CU’s. Verder heeft de Xbox een hogere Peak Performace (12.16 op 10.28 TFLOPS). Dit leidt ertoe dat de Xbox Series X betere potentiële performance heeft. De PlayStation 5 heeft wel een hogere Clock Speed met 2.23 GHz ten opzichte van 1.825 GHz. Toch is de performance van de Series X over het algemeen beter.

Opslag

Tijdens de release van beide consoles deed de Xbox het bij de start beter op het gebied van opslag. De Xbox Series X had hier 1TB opslag, waar de PlayStation 5 835GB opslag had. Deze 800 Gigabyte is wel wat weinig hebben mensen gemerkt.

Gelukkig is dit wel gelijkgetrokken met de release van de PS5 Slim, deze heeft ook een opslag van 1TB. Maar ook dit gaat binnenkort weer veranderen wanneer de 2TB Series X uitkomt. Tot nu toe blijft Xbox dus voorlopen op de PlayStation consoles.

Prijs

En dan, last but definitely not least; de prijs. Beide consoles, Xbox Series X en PlayStation 5 Slim, liggen redelijk dichtbij elkaar op gebied van prijs. De Xbox Series X ligt gemiddeld rond de 500 euro, soms wat meer, soms wat minder. De PlayStation 5 Slim kost gemiddeld 525 euro, ook hier geld soms wat meer, soms wat minder.

Het verschil in prijs is dus niet heel groot, dit gaat dan ook geen grote factor spelen in de uiteindelijke keuze. Beide consoles zijn ook wel eens in de aanbieding, maar lang niet altijd. Er komt binnenkort ook wel een goedkopere versie van de Xbox Series X uit, maar deze heeft geen discslot.

Al met al is de ene console niet per se beter, het is meer waar je voorkeur naar uitgaat. De Xbox Series X en de PlayStation 5 zijn top consoles waar je veel gameplezier mee kan hebben. Nu is het nog kiezen welke je meer ligt.

Netflix-hit 3 Body Problem krijgt er serieuze cocurrentie bij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen