Polestar dumpt het verleden met gloednieuwe elektrische auto

Elektrische auto's Mark Hofman 18 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Hij heeft geen achterruit, maar wel 544 pk onder het motorkapje. De nieuwe elektrische auto van Polestar is een geval apart. Strak in de lak, dik in de specs en een aanslag op de portemonnee. Tijd om kennis te maken.

Tijdens de Shanghai Auto Show heeft de gloednieuwe Polestar 4 zich eindelijk aan de wereld getoond. Wat mogen we precies van de elektrische auto verwachten en is het iets om enthousiast over te zijn? WANT-hoofdredacteur Mark Hofman duikt in het diepe.

Elektrische auto Polestar doet het net even anders

Ik heb inmiddels twee keer het genoegen gehad om de Nederlandse wegen onveilig te maken met een Polestar 2. De ervaring was heerlijk, de blikken op straat onvergetelijk. Althans, toen ik hem vlak na de lancering voor de eerste keer reed dan.

Anno 2023 zie je de elektrische auto namelijk regelmatig voorbij vliegen. Iets wat de gloednieuwe SUV, en tevens de opvolger van de Polestar 3 die dit jaar verschijnt, ook zonder twijfel zal gaan doen. Niet alleen vanwege zijn opvallende uiterlijk, maar ook zeker vanwege het vermogen dat eronder schuilt.

Tijdens de Shanghai Auto Show leren we dat deze elektrische auto een dikke 544 pk met zich meedraagt. Je klapt dus in 3,8 seconden van 0 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur. Maar dat is zeker niet het meest opvallende aan de auto.

Polestar dumpt de achterruit in gloednieuwe elektrische auto
🔋 (Afbeelding: Polestar)

De Polestar 4 ziet er enorm strak uit, maar mist wel een opvallend onderdeel. De elektrische auto is namelijk niet voorzien van een achterruit, wat voor menig autogebruiker even wennen zal zijn. We zien dit natuurlijk al bij bestelbusjes, maar bij personenauto’s zien we het net iets minder vaak.

Best wel logisch als je het mij vraagt, want door het gebrek aan extra licht oogt de auto van binnen een stuk kleiner dan hij daadwerkelijk is.

Batterij is top, infotainment een verbetering

Wie in China woont, tikt de elektrische auto eind dit jaar al op de kop, Noord-Amerika (en Europa) komen in 2024 aan de beurt. Wanneer je als consument dan ongeveer 60.000 euro aftikt, krijg je direct een model met een imposante actieradius.

Polestar heeft zijn nieuwe SUV een actieradius van 560 kilometer gegeven, mits je de meest uitgebreide variant aanschaft. Dit model is tevens ook degene die de batterij met een vermogen van 200 kW kan opladen.

Toekomstige auto's krijgen ouderwetse techniek weer terug
⚡️ (Afbeelding: Polestar)

Dit is een verbetering ten opzichte van de Polestar 2 die je vandaag de dag veel ziet. Dit geldt overigens ook voor het infotainmentsysteem. Het nieuwe model draagt een 15,4-inch beeldscherm met zich mee, waarmee je de interface van Android Auto kunt bedienen. Mocht je een iPhone hebben, dan is het goed om te weten dat ook Apple CarPlay van de partij is.

Al met al een genot om te zien, dus. Maar voordat we daar echt iets zinnigs over kunnen zeggen, moeten we eerst nog even geduld hebben. De Polestar 4 verschijnt, zoals gezegd, in 2024 op de Europese markt.

E-fuel is de brandstof die de elektrische auto wellicht overbodig maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen