De daadwerkelijke betekenis van de populairste emoji van 2024

Lifestyle Jeroen Kraak 10 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

We kunnen niet meer zonder emoji, maar welke gebruiken we nu het meest op WhatsApp? Wij vertellen het je, inclusief de betekenis ervan.

Hoewel een foto meer zegt dan duizend woorden, zegt een emoji er misschien meer dan honderd. Het is een handige toevoeging aan je berichten om te vertellen of je met iets blij bent, of dat het bijvoorbeeld sarcastisch of grappig is bedoeld. En dan komen er ook nog steeds meer bij.

Emoji hebben er dan ook voor gezorgd dat je ondanks tekst de juiste toon kan duidelijk maken. Maar welke gebruiken we met zijn allen het meest en zit er een diepere betekenis achter?

Dit zijn emoji

Je verwacht het misschien niet, maar je kan in totaal uit 3.782 emoji kiezen op je Android-toestel of iPhone. Allemaal hebben ze net weer een andere betekenis. Omdat het nogal langdurig is om alle 3.782 langs te gaan, kiezen wij voor tien van de meest populaire.

De betekenissen van deze emoji zijn te vinden op Emojipedia. De oprichter van deze site, de Australiër Jeremy Burge is zelfs stemgerechtigd lid van het Unicode Consortium.

https://emojipedia.org/
Genoeg keuze. (Afbeelding: Unsplash)

Het Unicode Consortium bepaalt welke emoji er naar de iPhone, Android en PC komen. Naast Burge zitten daarin ook grote bedrijven zoals Adobe, Apple, Google en Microsoft. Zo bepalen ze gezamenlijk welke symbolen gebruikt kunnen worden, zodat je bijvoorbeeld ook dezelfde emoji van een Android-toestel naar een iPhone kunt sturen.

De populairste emoji van 2024 en de betekenis

Maar wat zijn eigenlijk de meest gebruikte emoji in 2024 en misschien nog belangrijker: heb je ze altijd goed begrepen. Wij zetten ze op een rijtje.

#1 ❤️Hartje

Ja eigenlijk spreekt dit wel voor zich. Natuurlijk is het hartje een van de populairste emoji, want wat is er nu beter dan liefde met elkaar te delen. Het is het symbool van liefde in veel culturen. Sinds 1993 behoort hij dan ook tot de officiële symbolen die je op apparaten kan gebruiken.

#2 ✅ Check

Goed, dit is eigenlijk een heel saaie emoji, maar wel een duidelijke. Je geeft hiermee aan dat je bijvoorbeeld iets goed vindt, of dat je een taak voltooid hebt. Deze emoji werd in 2010 officieel toegevoegd.

Je krijgt flink veel nieuwe emoji's op je iPhone: dit zijn ze
Er komen steeds meer nieuwe bij. (Afbeelding: Emojipedia)

#3 ✨ Fonkeling-emoji

Net zoals de check werd ook deze emoji in 2010 toegevoegd. Hij wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, denk hierbij bijvoorbeeld aan liefde, geluk, schoonheid, dankbaarheid en opwinding.

Het bijzondere is dat dit symbool sinds vorig jaar ook een nieuwe betekenis heeft gekregen. Veel techbedrijven gebruiken de emoji om AI aan te duiden.

#4 🔥 Vuur

Nog zo’n warm symbool, maar letterlijk dit keer. Deze emoji wordt zowel letterlijk als figuurlijk ingezet bij alles wat met vuur en warmte te maken heeft. Maar stiekem is het natuurlijk ook het symbool voor passie of wanneer je iemand aantrekkelijk vindt. Hot!

#5 😊 Lachend gezicht met lachende oogjes

Van deze emoji word je toch gewoon blij? En laat dat nou precies de bedoeling zijn! Deze staat voor blije, warme en positieve gevoelens. Toch kan het best wel creepy overkomen als je ineens dit symbool toegestuurd krijgt zonder dat je het verwacht. Ach, misschien heb ik wel te veel horrorfilms gezien.

#6 😂 Huilen van blijdschap

Dit is de emoji voor echte lolbroeken en andere mensen die lekker veel lachen. Dit symbool heeft zelfs een bijzondere prijs in de wacht gesleept. Het werd door Oxford Languages gekozen als woord van het jaar. Huh, een emoji als woord van het jaar? Ja, echt! Wellicht denk je nu dit: 😂.

Deze emoji is zelfs zo populair dat die verschillende varianten kent. Denk bijvoorbeeld aan de schuine versie die ROFL betekent, oftewel: op de vloer rollen van het lachen. Of wat te denken van de kattenvariant, ja ook die kan in een scheur liggen.

#7 😭 Hard huilen

Ah, het leven is helaas niet alleen maar lachen. Soms zijn er ook momenten dat je jezelf diep triest voelt en ook die momenten mogen gedeeld worden. Echter hoeft het niet alleen treurigheid te betekenen, want ook hiermee kan je zeggen dat je van iets zoveel houdt dat je huilt uit blijdschap.

In maart 2021 was dit zelfs de meest gebruikte emoji op het toenmalige Twitter, oftewel X. Stiekem begrijp ik best wel waarom.

huilende emoji WhatsApp
Hardop huilen (Afbeelding: Emojipedia)

#8 ⭐ Ster-emoji

Een ster heeft inmiddels zoveel betekenissen dat het niet raar is dat hij in de top 10 staat. En dan zijn het vooral zaken die niets met het heelal te maken hebben. Een ster staat voor bekendheid, succes, uitmuntendheid en wordt gebruikt bij reviews.

Hoewel deze ster nu geel is, hadden Facebook en Samsung vroeger een zilveren variant. Goed dat ze daarmee zijn opgehouden, want een ster hoort gewoon geel te zijn. De ster is trouwens iets ouder dan veel andere symbolen in deze lijst, want het Unicode Consortium nam ‘m al in 2008 mee in de lijst.

#9 🙏 Handen bij elkaar

Deze emoji kan je op verschillende manieren uitleggen. Als eerste is het de spirituele kant: denk bijvoorbeeld aan bidden of voor de Hindoes het symbool van namasté.

In Japan heeft deze emoji dan weer een heel andere betekenis. Daar is het symbool om dankjewel te zeggen, oftewel arigato.

Maar je kan ook anders naar de handjes kijken. Het kan zo zijn dat het handen van twee verschillende personen zijn, die toevallig dezelfde trui aan hebben. Hierbij staat het dan weer voor een high five. Onzin, volgens het Unicode Consortium, zij noemen het dan ook gewoon: persoon met gevouwen handen.

#10 👍 Duim omhoog

We blijven dit keer bij de handen, maar we pikken er nu een specifieke vinger uit. De duim mag natuurlijk niet ontbreken. Het is het symbool om aan te geven dat alles goed gaat.

Maar dat hoeft niet echt helemaal zo te zijn. Het kan ook behoorlijk sarcastisch zijn als iemand iets slechts heeft gedaan.

Zo krankzinnig veel berichten stuurde jij afgelopen 15 jaar op WhatsApp

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen