[PREVIEW] Borderlands 3: vlak voor de release spelen we het begin

Games Jelle van Es 20 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Zeven jaar geleden verscheen Borderlands 2. Gamers die die titel hebben beleefd, weten hoe goed de game is. En ondanks dat we na de release vele verschillende en interessante uitbreidingen hebben gekregen, keken we toch lang uit naar een echt vervolg. Over een paar weken is die er in de vorm van Borderlands 3. Voordat de game uit is en we er zelf uitgebreid mee aan de slag gaan, heb ol in twee sessies het begin van de game en een iets later stuk gespeeld.

Het begin van Borderlands 3

In het begin van de game krijg je een soort tutorial-achtige setting voorgeschoteld. Hierin maak je kennis met Claptrap, die de opdracht heeft gekregen om jou te helpen met de eerste stappen in het nieuwe avontuur. Het is redelijk standaard: je leert schakelaars omzetten, te bikken, te springen en te rennen, waarna je gelukkig al snel een pistool in je handen gedrukt krijgt om mee los te gaan.

borderlands 3 the rock
Claptrap in Borderlands 3 (Bron: 2K Games)

Tijdens mijn eerste speelsessie in Los Angeles voelde het schieten al erg goed aan en dat is niet minder geworden in de maanden die daarna aan de game zijn besteedt. Alles loopt echt super soepel en dat zorgt er voor dat het met je controller een stuk makkelijker is om goed te richten en een paar headshots af te vuren. Terwijl tegelijkertijd de vijanden een stuk sneller bewegen. Zeker wanneer je daarna weer even thuis Borderlands 2 opstart, merk je echt een wereld van verschil. Daardoor voelt Borderlands 3 nu echt als een shooter met RPG-elementen.

Dat laatste onderdeel is nog altijd sterk aanwezig. Constant ben je in de game bezig jezelf te verbeteren. Voor het afknallen van de vijanden en het voltooien van missies verdien je experiencepunten en daarmee ga je in levels omhoog. Daarmee krijg je meer health, maar belangrijker, skillpoints. Elk personage waar je mee speelt (er zijn er vier) beschikt over drie verschillende skilltrees en daarin kun je allemaal verbeteringen vrijspelen. Afhankelijk van je keuzes, bepaal je wat voor speelstijl je hanteert. Door die verschillen is Borderlands 3 gelijk ook de moeite om meer dan eens te gaan spelen en te ontdekken hoe de verschillende personages werken.

Borderlands 3
(Afbeelding: 2K Games)

Maar het belangrijkste onderdeel van Borderlands 3 is toch wel de mogelijkheid om telkens nieuwe gear te vinden. Het is de beloning die je krijgt nadat je een eindbaas verslaat of op een bepaalde plek een speciale kist tegenkomt. Het is belangrijk om constant na te denken over welk wapen beter voor je is. Aan het begin van de speelsessie maakte ik de fout om met twee krachtige pistolen rond te lopen. Qua statistieken het beste wat ik tot dan toe had, maar omdat ze beiden gebruik maakte van dezelfde soort kogels, zat ik snel zonder kogels. En dan is de game echt een stuk moeilijker. Ondanks dat ik met mijn personage Fl4k de mogelijkheid had om mijn trouwe beesten op de verschillende vijanden af te sturen. Het is dus zaak om een goede balans te vinden tussen de wapens.

Naast de statistieken van het wapen moet je ook kijken naar de fabrikant. Elke fabrikant heeft zijn eigen stijl wapen. De ene heeft enorm grote magazijnen, maar daarbij gaat het herladen langzaam, terwijl de ander gebruik maakt van kogels die ontploffen. Doordat je telkens nieuwe wapens oppakt, verandert de speelstijl ook telkens en ik denk dat dat er voor zorgt dat Borderlands 3 lang boeiend blijft.

Ice-T in de game

Het helpt daarbij dat het verhaal interessant. Althans, de personages die je tegenkomt. Er zit weer een goede laag humor in, die er voor zorgt dat je de verschillende dialogen ook echt wil gaan volgen. En dat is niet alleen aan het begin. Ik heb ook een savefile kunnen spelen op level 22, waarbij ik een teddybeer tegenkwam die een soort robot bestuurde. Dit personage wordt ingesproken door Ice-T en is heerlijk voer de top met veel gescheld en boosheid omdat de beste persoon soort van gevangen is in een teddybeer.

De paar uur die ik met de game heb doorgebracht waren van een zeer hoog niveau en geeft me alleen maar meer vertrouwen in de release van de game. Heel erg lang hoeven we daar niet op te wachten. Borderlands 3 verschijnt op 13 september en is dan beschikbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen