[PREVIEW] Pokémon Sword en Shield hands-on

Games Jelle van Es 2 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

De Nintendo Switch lijkt een heel erg goed jaar te gaan krijgen. Misschien dat het niet de grote third-party titels heeft zoals een Call of Duty of een Borderlands 3, maar vanuit Nintendo zelf komt er bijna elke maand een grote game aan. Op de E3 maakte het bedrijf zijn line-up bekend en onlangs kreeg ik de kans om een aantal games te spelen in Utrecht. De game die daarbij bovenaan mijn lijstje stond, was Pokémon Sword en Shield.

Normaal gesproken komen de Pokémon-games uit op de handhelds van Nintendo. In het verleden waren er wel spin-offs op de consoles, maar die waren het meestal net niet. Omdat de Nintendo Switch een mix is tussen een handheld en een console, is het een logische plek om hem op uit te brengen. Op die manier kun je dus een compleet nieuw en groots avontuur altijd en overal beleven, met de beste graphics binnen de serie tot nu toe.

Pokémon Sword en Shield

De game heeft echter ook beperkingen. Zo hebben de ontwikkelaars al laten weten dat je niet alle Pokémon uit de andere games kunt overzetten vanuit de Pokébank. Dit omdat het te lastig zou gaan worden met alle animaties die in de game zitten en specifiek zijn voor de diverse Pokémon. Daarnaast zou het bij een eventuele onlinemodus van de game te lastig gaan worden om de juiste balans te vinden. Nu kun je alsnog in de game veel Pokémon vangen, trainen en een perfect team samenstellen. Maar voor de echte verzamelaar is het wel jammer dat die beperking er is.

In de speelsessie die ik met Pokémon Sword en Shield heb gehad, heb ik van die elementen weinig mee kunnen krijgen. Het was immers beperkt tot het betreden van een Gym en de mogelijkheden die daar zijn. Daarbij had ik de beschikking over een team van zes Pokémon, die allemaal op level vijftig zaten. Daar zaten de drie verschillende starter-Pokémon, maar ook Pokémon als Wooloo en Corviknight. Nu heb ik niet echt heel veel variatie doorgevoerd. De demo duurde maar een kwartier en het switchen tussen de Pokémon voelde een beetje aan als verloren tijd. Zeker wanneer je eerste Pokémon een water-Pokémon is en je het opneemt tegen Vulpix.

Het vechtsysteem is redelijk zoals je dat gewend bent van de reeks. Per beurt heb je de mogelijkheid om een aanval te kiezen en vervolgens bepaalt de snelheid van de Pokémon wie er als eerste aan de beurt is. Zo vecht je door totdat één van de twee Pokémon door zijn energie is. Je gaat dan door naar de volgende Pokémon die wordt ingezet of je wint het gevecht. Dat was het geval met de verschillende trainers die je moest verslaan voordat je oog in oog kwam te staan met de Gymleader. Voordat je daar echter kwam, moest je een puzzel oplossen in de gym zelf. Er waren allemaal verschillende soorten buizen waar water uitkwam. Door op een switch te drukken, stopte de stroom van water op het ene punt en begon het op het andere. Het is dan aan jou om de juiste volgorde te vinden en uiteindelijk de baas te kunnen uitdagen.

Pokémon Sword

Het grote verschil met de Gymleader ten op zichte van de gewone gevechten, is dat je hier de mogelijkheid had om je Pokémon te Dynamaxen. Dat is een nieuw systeem dat in deze game wordt geïntroduceerd. In bepaalde gevechten kun je die in zetten en wanneer je dat doet, word je Pokémon reusachtig groot. Hij of zij heeft slechts drie beurten deze status, waarna de Pokémon weer normaal wordt. Het is dus zaak om dit op het juiste moment te doen. In de toekomst kan dit waarschijnlijk heel wat tactische diepgang geven. In de praktijk gebruikte de gymleader en ik op hetzelfde moment de Dynamax optie, waardoor je twee enorme Pokémon kreeg die het tegen elkaar opnamen. In dat geval kon ik met twee aanvallen alsnog de Pokémon van de tegenstander verslaan en was het gevecht gewonnen.

Pokémon Sword

De demo was wat dat betreft dus behoorlijk beperkt en is het moeilijk te zeggen of de game op lange termijn de moeite waard gaat zijn. Echt grote veranderingen heb ik niet gezien, behalve dat het er verdomd goed uit ziet op de Nintendo Switch. En dat is eigenlijk al de voornaamste reden om de game te kopen. Meer Pokémon is vaak al gewoon het goede nieuws. Pokémon Sword en Shield verschijnen op 15 november exclusief op de Nintendo Switch. Wil je meer lezen over dat platform? Kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen