Jelle van Es
Jelle van Es Games 21 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

[REVIEW] Astro C40 TR Pro Controller voor de PS4

De PlayStation 4 is voorzien van de DualShock 4-controller, wat een absolute topcontroller is. Toch zijn er verschillende partijen op de markt die met een alternatief komen. Deze zogenaamde Pro-controllers bieden een aantal extra mogelijkheden, waardoor je op papier effectiever kan gamen. De Astro C40 TR controller is daarbij een zeer fijn product.

De controller is van alle toeters en bellen voorzien, waardoor het echt een controller is waar je een voordeel aan hebt. Zo is hij lekker zwaar en ligt hij goed in de hand. Maar het is natuurlijk meer dan dat. Ik ben er een paar dagen mee los gegaan en dit zijn daarbij de punten die mij zijn opgevallen.

Goede software voor de Astro C40 TR

Het is mogelijk om de controller gelijk op je PlayStation 4 aan te sluiten en los te gaan. En dan werkt het ook zoals het moet werken. Toch is het aan te raden om eerst je pc er bij te pakken en daar de correcte software op te downloaden. Vanaf die plek kun je dan bepalen hoe de controller moet werken. Het is mogelijk om de verschillende knoppen onderling van functie te laten wisselen en je programmeert hier de twee backbuttons. Verder heb je de mogelijkheid om hier in te stellen hoe sterk de controller moet trillen, hoe ver je de analoge sticks moet verplaatsen om een reactie te krijgen en meer. Bovendien heb je twee profielen die je kunt opslaan, waardoor je een normaal profiel en een profiel voor een specifieke game kunt aanmaken.

Astro C40 TR
De controller in zijn standaard setting (Bron: Astro)

Mogelijkheid om layout aan te passen

Maar ook kun je fysieke aanpassingen doen. De controller biedt de mogelijkheid om het bovenste plaatje er makkelijk vanaf te schroeven. Vervolgens kun je de diverse modules verplaatsen. Standaard heeft de controller een PlayStation 4-layout met de twee analoge sticks naast elkaar, maar binnen een paar seconden is het mogelijk om de d-pad te verwisselen met de linker analoge stick en zodoende een layout te maken die meer lijkt op een Xbox-controller.

Pas het aan zoals jij het wilt (Bron: Astro)

Buttons op de achterkant

De Astro C40 TR is voorzien van alle beschikbare knoppen die je je kunt wensen. Daarnaast zitten er op de achterkant nog twee backbuttons. Deze kun je bij de software instellen en zo bepalen wat je er mee doet. Dat is bijvoorbeeld handig om te herladen zonder dat je je rechter duim van de analoge stick afhaalt. Of gebruik de knoppen als de L1- en de R1-knop en je hebt net wat meer vrijheid en mogelijkheden.

Deze buttons werken uitstekend (Bron: Astro)

Batterij gaat lang mee

Tot slot is de Astro C40 TR een controller die een tijd meegaat. Hij heeft batterijduur van zo’n 12 uur. En je hebt geen batterijen nodig, want net als de gewone controller maakt hij gebruik van een ingebouwde accu, waardoor je hem met een gewone kabel kunt opladen. De kabel die geleverd wordt bij de controller is tot slot nog lekker lang, waardoor je ook tijdens het spelen hem makkelijk kunt opladen.

Lekker lang gamen (Bron: Astro)

De Astro C40 TR kent wel wat minpuntjes

Tegelijkertijd kan ik niet ontkennen dat de Astro C40 TR wat minpunten kent. Eén van de grootste nadelen is de prijs. Voor 199 euro kon je met de Black Friday-deals al een PlayStation 4 Slim inclusief een gewone controller kopen. En in diezelfde periode was een gewone controller 40 euro. Dat betekent dat dit een controller is waar je vijf normale controllers van kan kopen. Dat is dus een flinke investering. Daarnaast is het zo dat hij voor een draadloze verbinding gebruik maakt van een USB-dongle. Dat is op zich geen probleem, tenzij je al gebruik maakt van een andere apparaten die een USB-port nodig hebben. In mijn geval heb ik aan de achterkant een externe harde schijf en wordt de voorkant gebruikt voor een USB-oplaadkabel. Ik heb echter ook een headset met een USB-dongle. Dus op die manier zit ik wel met USB-porten management en dat is wat vervelend.

Prijzig pakket (Bron: Astro)

Mocht je de Astro C40 TR willen scoren, dan kun je hier terecht. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!