[REVIEW] Call of Duty: Modern Warfare: kwaliteit en kwantiteit

Games Jelle van Es 28 okt 2019
Leestijd: 5 minuten

De Call of Duty-reeks zat een paar jaar geleden in een dip. Infinite Warfare zorgde er voor dat men er redelijk klaar mee was. Het was de zoveelste keer dat we een game in de toekomst speelden, waarbij de chaos overheerste. Gelukkig zag de uitgever dat in en vervolgens kregen we met WW 2 en Call of Duty: Black Ops 4 twee games die een stuk fijner speelden. Bij Black Ops 4 werd er daarbij voor gekozen om de singleplayer te schrappen en met een Battle Royale-modus te komen. En nu hebben we Call of Duty: Modern Warfare. Een blauwdruk van wat een Call of Duty-game jaren lang is geweest.

Het maakt gebruik van een drieluik dat bestaat uit een verhaal, een uitgebreide multiplayermodus en een Spec Ops-modus die je coöperatief speelt. Op die manier is het een game die van vele markten thuis is. Maar belangrijker: de verschillende modi zijn op hun eigen manier ook echt de moeite waard. Dit zijn de punten die mij zijn opgevallen.

Singleplayermodus van Call of Duty: Modern Warfare is de moeite waard

De singleplayermodus van Call of Duty: Modern Warfare laat zien dat het gewoon een waardevolle toevoeging is. De game wordt gezien als een reboot en zodoende zijn de dingen die later zijn gebeurt niet van toepassing. Hoewel er hier en daar wel wat knipogen worden gegeven, dus wellicht dat het een soort prequel is. In het verhaal draait het om vier verschillende personages, waarvan je er met drie kunt spelen. Captain Price is daarbij de oude bekende en is een boeiende vent die zijn hart op de juiste plek hebt zitten. Zoals gewoonlijk duurt het verhaal niet erg lang, je bent er in een paar uurtjes wel doorheen, maar ik heb me er enorm mee vermaakt.

Call of Duty Modern Warfare
Alex en Farah (Bron: Activision)

Wel iets te veel alle punten afstrepen

Wel is het zo dat de singleplayermodus een soort checklist afvinkt van de dingen die we uit de oude games kennen. Een moment waarbij de gruwelijkheid van de terroristen wordt getoond? Check! Een missie waarbij je moet snipen en daarbij rekening moet houden met de wind? Zit er in! Een missie met een terugblik? Oh jazeker! Momenten waarbij je vanuit de lucht het vuur moet openen op de vijanden? Uiteraard! Dat kun je op twee manieren ervaren. Enerzijds is het nostalgisch en zijn het de dingen die gewoon tof zijn. Anderzijds is het wel wat clichématig.

Call of Duty Modern Warfare 2 co-op idee
Captain Price (Bron: Activision)

Multiplayer in Call of Duty: Modern Warfare staat als een huis

Nadat ik de singleplayer in Call of Duty Modern Warfare heb afgemaakt, ben ik in de multiplayer gedoken. Deze staat echt als een huis. Dat bleek al uit de beta’s die we voorafgaand aan de game hebben gespeeld. Niet elke map vind ik even fijn, maar er is er op dit moment eigenlijk maar één die ik echt niet trek en dat is Piccadily. Buiten dat is het heerlijk. Zoals je gewend hebt ga je in levels omhoog. Zowel jouw level als dat van het wapen dat je gebruikt en is er altijd weer een nieuw doel. Je speelt upgrades vrij voor je wapen en nieuwe andere vaardigheden en zo blijf je spelen. Bovendien is het een game waarbij de killstreaks niet vervelend aanwezig zijn en heb je een goed overzicht. Wel had de minimap van mij aangepast mogen worden, zodat je gewoon vijanden daarop ziet die schieten. Ik kan maar niet aan de radar wennen.

Call of Duty: Modern Warfare 2
Call of Duty: Modern Warfare (Afbeelding: Activision)

Grote gevechten zijn erg tof

Nieuw in Call of Duty: Modern Warfare is de modus Groundwar. Dit is een modus waarbij je met 64 man speelt en voelt een beetje Battlefield-achtig aan, maar dan op zijn Call of Duty’s. Het fijne aan deze modus is dat je tegenstander vaak een keuze moet maken wie hij of zij aanvalt. Op die manier heb je vaak net wat meer tijd om zelf terug te schieten. Bovendien is het niet zo chaotisch als ik van te voren had verwacht en heb je een goed overzicht. Daarnaast heb je ook nog grotere gevechten voor twintig spelers, wat een beetje tussen de traditionele en de Ground War-gameplay in zit.

Call of Duty: Modern Warfare 2
(Bron: Activision) (Afbeelding: Activision)

Gunplay voor de variatie

Tot slot kent Call of Duty: Modern Warfare nog de Gunplay-modus, waarbij je het in teams van twee tegen elkaar opneemt. Dit is een mooie variant en alternatief op de grote gevechten en ideaal wanneer je samen met een vriend wil gaan spelen. Het maakt het toch al grote pakket van de multiplayer uitstekend af.

Crossplay met eventuele vrienden

Call of Duty: Modern Warfare introduceert daarnaast de mogelijkheid om echt al jouw vrienden uit te nodigen. Daarbij maakt het niet uit op welk platform zij spelen, want via Crossplay kan je met iedereen spelen, zolang je maar de vrienden toevoegt via een Call of Duty-account. Dat is een beetje te vergelijk met Fortnite. Qua balans heb ik daarbij nog niet het gevoel gehad dat mensen die op een pc met muis en toetsenbord spelen beter zijn.

(Bron: Activision)

Spec Ops maakt het geheel af

Tot slot kent Call of Duty: Modern Warfare nog de Spec Ops-modus. Dat is een mooi alternatief op de zombiemodus, die we van de Black Ops-serie kennen. Het is een modus waarbij je coöperatief met vier mensen los gaat in een grote wereld waar je diverse opdrachten moet voltooien. Tijdens de strijd krijg je diverse uitdagingen en moet je goed samenwerken om te overleven. De tegenstanders worden steeds sterker en het wordt op een gegeven moment echt heel pittig. Ook is er een Horde-achtige modus speciaal voor de PlayStation 4, wat een traditionele modus is en een leuk extraatje. Extra fijne bijkomstigheid is dat de experience die je verdient in deze modus ook voor de ‘gewone’ multiplayermodus telt. Op die manier ga je dus ook in levels omhoog als je het speelt.

Call of Duty: Modern Warfare is zodoende een heerlijke game. Het is goed en het is veel. De game is nu beschikbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen