Dominick Vietor
Dominick Vietor Smartphones 24 nov 2019
Leestijd: 7 minuten

[REVIEW] Motorola One Zoom: middenklasser met vier camera’s

Alle toestellen in de Motorola One-serie hebben een specifieke feature waar ze extra op inzetten. Welke dat is bij de Motorola One Zoom laat zich wel raden. In deze review checken we of de zoomcamera van de Motorola One Zoom goed is, en of het toestel verder de moeite waard is.

Speerpunt van de Motorola One Zoom is dus zijn zoomcamera. Achterop het toestel zitten vier camera’s: een 48-megapixel hoofdcamera, een 8-megapixelcamera met 3x zoom, een 16-megapixel groothoekcamera en een 5-megapixel dieptesensor. Verder valt het toestel op door zijn bijna schone Androidsoftware, zoals we van Motorola gewend zijn.

Los daarvan is de One Zoom een vrij doorsnee telefoon in het hogere middensegment. Hij heeft een 6,4-inch amoledscherm, een Snapdragon 675-chipset en 4GB werkgeheugen. De batterij heeft een forse capaciteit van 4000mAh en de smartphone is voorzien van een audiojack én een fm radio. Het ontwerp is mooi, heeft een vingerafdrukscanner in het scherm zitten en is spatwaterdicht. De smartphone valt of staat kortom bij zijn camera’s en hoe goed de vertaling van de specificaties naar de praktijk is. In deze Motorola One Zoom review lees je of het toestel zijn prijs van €400 waard is.

Geen zin om te lezen? Check dan onze videoreview van de Motorola One Zoom hieronder! En abonneer je op ons YouTube-kanaal voor meer video’s. De review gaat verder onder de video.

Heerlijk ontwerp met extraatje

De Motorola One Zoom ziet er wat mij betreft prachtig uit. De voorkant is niet zo bijzonder: daar zit het 6,4-inch scherm met een druppelnotch en relatief grote randen rond het scherm. Maar de achterkant is wel erg goed gelukt. Hij is van mat glas en heeft een soort geborstelde finish die in het midden wat lichter is dan aan de randen. Ik vind het erg mooi, maar check het zelf maar even op onderstaande foto.

Motorola One Zoom review design achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Opvallend is verder natuurlijk het blok met vier camera’s achterop. Dat is nog een stuk groter dan bij veel smartphones, omdat Motorola ook zijn logo erin verwerkt heeft. Mét lampje. Net als bij een Macbook licht het logo op zodra het scherm aanstaat. Veel mensen zullen het misschien te bombastisch vinden; ik vind het persoonlijk een mooie touch. Een vingerafdrukscanner vind je niet op de achterkant: die zit in het scherm verwerkt. Hij werkt best snel, hoewel een fysiek exemplaar nog altijd sneller is.

Motorola One Zoom review design achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De Motorola One Zoom is goed gebouwd met een glazen voor- en achterkant en een metalen frame. Hij is niet volledig waterdicht, maar wel beschermd tegen spatwater. Je hoeft dus niet bang te zijn in een regenbuitje. Verder opvallend is dat de speaker op de bovenkant zit. Die plaatsing is even wennen en het is helaas maar een speakertje, maar hij klinkt lekker.

Motorola One Zoom review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Dan nog even het scherm: dat ziet er mooi uit. Het is een amoledpaneel dat mooie kleuren weergeeft, helder genoeg kan en natuurlijk een hoog contrast heeft. De witbalans is een beetje te groenig en de scherpte van het scherm had wat hoger gekund. Dat zijn echter twee kleine puntjes op een scherm dat er vooral erg mooi uitziet.

Simpele processor levert goed werk

Hoewel je tegenwoordig voor vierhonderd euro een smartphone met een high-end Snapdragon 855-chipset kun kopen, moet de One Zoom het doen met een midrange-chip: de Snapdragon 675. Die heeft acht kernen en klokt maximaal 2GHz. Samen met de 4GB werkgeheugen betekent het dat de Motorola One Zoom zeker niet de beste hardware in zijn klasse heeft.

Motorola One Zoom review detail
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Toch is dat over het algemeen geen probleem. De interface loopt vloeiend en ook bij gebruik van zwaardere apps voelt de smartphone niet traag. Natuurlijk zijn er momenten waarop je het verschil met een high-end smartphone merkt en zal de One Zoom na verloop van tijd wat sneller traag worden. Maar de verschillen zijn kleiner dat je misschien zou verwachten en ik zou de One Zoom zeker niet om zijn snelheid laten liggen. De prestaties zijn gewoon prima.

Dat geldt ook voor de 4000mAh-accu. Die komt makkelijk de dag door en scoort daarmee wat bovengemiddeld. Wat ik wel jammer vind, is dat je de Motorola One Zoom met maximaal 15 watt kunt opladen. Dat betekent dat je zo’n anderhalf uur bezig bent om ‘m vol te krijgen, waarmee hij zeker niet tot de top behoort qua snelheid. Draadloos opladen is ook geen optie.

Android net-niet-One

Als je de naam hoort zou je misschien verwachten dat de Motorola One Zoom op Android One draait. Dat is helaas niet het geval, maar de smartphone komt wel redelijk in de buurt. Dat betekent dat hij nog steeds erg fijn in gebruik is.

Motorola heeft een paar kleine aanpassingen en toevoegingen gedaan aan de schone Android-interface, maar het verschil is klein. De aanpassingen die gedaan zijn, zijn over het algemeen goed. Zo heeft Motorola een aantal opties tot bewegingsbediening toegevoegd, zoals schudden om de zaklamp aan te zetten. Typisch zo’n feature die niet heel spannend klinkt, maar je wel mist als je hem opeens niet meer hebt. Ook is er een always-on-display toegevoegd.

Motorola One Zoom review software
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het enige nadeel dat je hebt omdat er geen Android One op de One Zoom staat, is dat hij minder lang ondersteund wordt. Google belooft voor Android One twee jaar upgrades en drie jaar beveiligingsupdates. Motorola houdt het bij dit toestel voor een jaar upgrades en twee jaar beveiligingsupdates. Op het moment draait de One Zoom nog op Android 9. 10 zal hij sowieso krijgen, of er ook nog een update naar Android 11 in zit vraag ik me af. Niet erg ruim dus.

Mooie plaatjes in alle omstandigheden

Uiteindelijk is de camera natuurlijk hét speerpunt van de Motorola One Zoom. En ik moet zeggen: daar ben ik best over te spreken. Zoals de naam doet vermoeden heeft de smartphone een camera waarmee je kunt zoomen. Maar laten we beginnen bij de belangrijkste camera: de 48-megapixel hoofdcamera.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

De camera voegt steeds vier pixels samen, waardoor er standaard 12-megapixelplaatjes uit de camera komen rollen. Die foto’s zijn scherp, detailrijk en dankzij een best goede nachtmodus ook ‘s avonds nog goed. Het enige wat ik op de foto’s aan te merken heb, is dat ze vaak aan de blauwe kant zijn. Maar dat is een klein puntje; al met al behoort de Motorola One Zoom zeker tot de betere camera’s in deze klasse.

Motorola One Zoom review camera
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Daar komen de zoom-mogelijkheden nog eens bovenop. De One Zoom heeft een 8-megapixelcamera met 3x zoom en een 16-megapixelcamera met een groothoeklens. Die laatste lens die je op de bovenkant ziet zitten is een 5-megapixel dieptesensor, maar die is niet bijzonder zinvol. Hij zorgt misschien voor marginaal betere portretfoto’s, maar het kwaliteitsverschil met toestellen zonder zo’n dieptesensor is niet groot.

De zoom- en groothoekcamera presteren gewoon naar behoren. Ze zijn kwalitatief minder dan de hoofdcamera, maar dat is altijd zo in een smartphone. De groothoekcamera mist wat scherpte en maakt foto’s over het algemeen duidelijk groener dan de hoofdcamera. De zoomcamera maakt over het algemeen mooie detailrijke plaatjes, met net wat teveel contrast. Het zoomniveau van 3x vind ik fijn: vanwege de grote hoofdsensor kun je 2x zoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Daarna neemt de zoomcamera het over.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

Selfies schiet de One Zoom in 25 megapixel. Die zijn qua kleuren mooi, maar missen wat detail en zijn vrij snel bewogen. Wat trouwens weinig afwijkt van de gemiddelde selfiecamera, dus daar valt niks over te klagen. Filmen doet de One Zoom maximaal in 4K en dat levert prima resultaten met mooie kleuren op.

Motorola One Zoom review conclusie

De Motorola One Zoom kost iets meer dan €400 en biedt voor dat geld zeker niet de meest indrukwekkende specificaties. Toch is het in de praktijk een erg fijne smartphone die zeker de moeite waard is.

Het zijn vooral het mooie ontwerp en de prettige en snelle software die deze Motorola One Zoom onderscheiden van de concurrentie. De goede en flexibel inzetbare camera is weliswaar niet uniek in deze klasse; hij behoort wel tot de betere smartphonecamera’s die je voor €400 kunt krijgen. Nog een duidelijk pluspunt voor de One Zoom dus.

Motorola One Zoom review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het grootste nadeel van de smartphone is dat hij duidelijk minder krachtig is dan sommige alternatieven. Maar omdat de software goed geoptimaliseerd is, is dat niet iets waar je in de praktijk veel last van hebt. Verder vind ik het jammer dat Motorola van Android One afgestapt is. Niet zozeer functioneel – Motorola heeft wat handige dingen toegevoegd – maar wel qua updategarantie. Die is nu aan de krappe kant.

Enfin. Uiteindelijk is de Motorola One Zoom een uitstekende keuze als je een mooie smartphone wilt die fijn in gebruik is en een goede en flexibele camera heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!