[REVIEW] Netgear Orbi RBK852 Mesh WiFi 6-systeem

Gadgets Jelle van Es 28 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Vandaag de dag is het hebben van goed internet in huis een behoorlijke must. Om dat voor elkaar te krijgen begin je vaak met een goede router. Vervolgens is het zaak om er voor te zorgen dat je bereik krachtig genoeg is om het hele huis te bereiken. Met een Mesh-systeem heb je dan een tweede of derde station die het bereik van het WiFi-signaal vergroot. Met de Netgear Orbi RBK852 heb je zo’n systeem en ben je dankzij WiFi 6 ook gelijk klaar voor de toekomst.

Netgear heeft in zijn Orbi-line up al een aantal verschillende interessante producten zitten die we getest hebben. Het zijn routers die je redelijk goed in je kamer kunt plaatsen, omdat ze niet voorzien zijn van allemaal externe antennes. Tegelijkertijd werken ze met satelieten, die er voor zorgen dat je bereik wordt vergroot zonder dat de kwaliteit van het bereik omlaag gaat. Dit in tegenstelling tot verschillende repeaters, die vaak op een lagere snelheid werken. Wij hebben de Netgear Orbi RBK852 uitgebreid getest en dit zijn daarbij de punten die ons zijn opgevallen.

Router en station ogen professioneel

Het eerste punt dat opvalt aan de Netgear Orbi RBK852 is hoe strak hij oogt. De voorgaande modellen kon je zonder schaamte al redelijk goed in je huiskamer plaatsen, maar dit nieuwe model oogt net wat strakker en moderner. Aan de onderkant heb je nu een extra rand met een metaalachtige look, die het geheel een stuk moderner maakt en zeker niet vervelend is om in het zicht te zetten. Doordat de antennes aan de binnenkant zijn geplaatst, oogt het geheel ook eigenlijk niet als een router en dat is dus fijn.

Netgear Orbi RBK852
Ziet er strak uit (Bron: Netgear)

Makkelijk installeren via de app

Het installeren van een router is vaak iets waar ik even voor moet gaan zitten. Via mijn laptop in de browser het juiste ip-adres intypen en vervolgens wachtwoorden en namen van de router veranderen was in het verleden standaard. Gelukkig wordt alles vandaag een stuk gebruiksvriendelijker en met de Netgear Orbi RBK852 heb ik enkel gebruik moeten maken van de Netgear App. Via de QR-code op de router kun je de app de router laten herkennen en vervolgens stap voor stap alles doorlopen. In het begin moest hij wel even de satelliet zoeken, maar na een reset had hij die ook gevonden. Op die manier had ik binnen een minuut of tien gewoon mijn internet weer lopen.

Klaar voor de toekomst met WiFi 6

Met de Netgear Orbi RBK852 ben je ook gelijk future proof. De router ondersteunt WiFi 6, waar steeds meer apparaten op gaan werken. Momenteel zijn het voornamelijk een paar smartphones die de bonus kennen van een snellere verbinding. Maar zelfs zonder die apparaten op dit moment heb je al het voordeel dat je zonder problemen een groot aantal apparaten op de router kunt aansluiten zonder dat ze elkaar in de weg zitten. In een druk huishouden zou je nu al problemen kunnen hebben met vertraging omdat meerderen tegelijkertijd zitten te downloaden, Netflixen en gamen. Met deze router zou je dat probleem niet gaan hebben.

Ondersteunt WiFi 6 (Bron: Netgear)

Sterke verbinding door het hele huis

De belangrijkste reden om een setup als de Netgear Orbi RBK852 in huis te halen, heeft vooral te maken met het grootte van je huis. Ik heb altijd wat problemen om internet op de zolder te krijgen. Repeaters helpen al een hoop, maar zorgen er vaak wel voor dat de verbinding minder snel is. Met deze setup heb ik daar geen probleem mee. Dankzij de satelliet op mijn werkkamer heb ik nu gewoon overal goed internet. 4K Streamen op een iPad in bed is nu gewoon mogelijk en op de PlayStation 4 op zolder kan ik nu gewoon snel mijn downloads binnenhalen. Wanneer het aankomt op de belofte die Netgear maakt met deze router, dan kan ik niet anders stellen dat die wordt ingelost.

Overal in je huis internet (Bron: Netgear)

Flinke investering

Er is echter wel een maar en die is te vinden in de prijs. De Netgear Orbi RBK852 kost momenteel iets van 799 euro. Dat is echt een flinke investering voor een netwerk. Zoals gezegd, je bent hiermee klaar voor de toekomst, maar als je heel eerlijk bent, kun je voor dat bedrag momenteel ook al een hele goede router en diverse repeaters gebruiken en houd je waarschijnlijk nog een paar honderd euro over. Deze set is dan ook vooral bedoeld voor hen die gewoon klaar wil zijn met gedoe met langzaam internet zonder er veel moeite voor te hoeven doen. Want dit heb je in tien minuten staat en werkt. En bij andere oplossingen heb ik soms wel een hele dag lopen klooien om het redelijk voor elkaar te krijgen.

Wifi 6
(Bron: Netgear) (Afbeelding: Netgear)

De Netgear Orbi RBK852 is nu verkrijgbaar. Wil je meer lezen over routers? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen