[REVIEW] PlayStation 5: een spelcomputer om van te houden

Games Jelle van Es 6 nov 2020
Leestijd: 7 minuten

Eén van de lichtpunten in deze periode van de coronacrisis is wat mij betreft gaming. Het zorgt er voor dat we even kunnen ontsnappen naar een andere wereld en soort van onze problemen achter ons houden. Wat dat betreft komt de nieuwe generatie spelcomputers echt op een perfect moment. En met de PlayStation 5 haal je een verdomd fijne spelcomputer in huis.

Net als met de Xbox Series X is het wellicht iets te vroeg om naar de winkel te rennen en hem in huis te halen. Ten eerste omdat hij vooral is uitverkocht en ten tweede omdat 499 euro een flink bedrag is voor een spelcomputer die op dit moment nog niet heel erg veel games heeft die je niet ergens anders kunt spelen. Dat is het verstand. Wanneer je je hart laat spreken en gewoon graag het nieuwste van het nieuwste in huis wil halen, dan heb je met de PlayStation 5 een spelcomputer om echt van te houden en mee los te gaan. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

De PlayStation 5 is zo heerlijk stil

Mijn PlayStation 5 geldt als een upgrade voor mijn PlayStation 4 Pro. Toen ik die laatste origineel in huis haalde, was hij redelijk stil, maar hoorde je hem wel altijd. En zeker na een tijdje wordt dat erger. Als je dan de PS5 hebt, dan is dat echt een wereld van verschil. Je hoort hem gewoon niet wanneer hij aan staat. En op die manier kun je nog beter van je game genieten. En heb je ook niet te maken met een vrouw die klaagt dat de spelcomputer zoveel geluid maakt dat zij zich niet op haar werk kan focussen. Echt win-win dus.

PlayStation 5
Maakt weinig geluid (Afbeelding: Sony)

Zeg maar dag tegen laadtijden

De nieuwe generatie spelcomputers zorgen met de komst van hun SSD-hardeschijven voor het bijna afscheid nemen van laadtijden. De Xbox Series X doet dat goed, maar naar mijn gevoel heeft Sony het met hun custom made SSD op de PlayStation 5 nog net wat beter voor elkaar. Het laden van games wanneer je ze voor het eerst opstart gaat razendsnel. En wanneer je dan in een titel gebruik wil maken van fasttravel, dan is dat haast automatisch. Op die manier kun je nog meer genieten van je game. Wel heb je het nadeel dat je niet even snel tijdens zo’n laadtijd een slokje koffie kan nemen, want je gaat zo weer door.

PlayStation 5
Laden gaat snel (Afbeelding: Sony)

Controller zorgt voor een echt next-gen gevoel

Wanneer je de PlayStation 5 en de Xbox Series X naast elkaar zet, dan ontlopen ze elkaar niet heel erg veel. Voor beide spelcomputers is wel iets te zeggen. Maar wanneer je beide controllers naast elkaar legt, dan kan ik niet anders stellen dat Sony met zijn DualSense controller het fantastisch voor elkaar heeft. Door sommige geluiden slim uit de controller te laten komen, krijg je een tof 3D-effect. Maar belangrijker is de manier waarop de controller op een subtiele manier trillingen verwerkt. Het is zoveel meer dan het oude rumble en geeft je perfecte feedback over wat je in de game doet. Meer daarover lees je in dit artikel.

Snel wisselen tussen games op de PlayStation 5

Ben jij een gamer die graag verschillende titels door elkaar speelt? Dan is het goed om te weten dat het super makkelijk is om tussen de games te wisselen. De game die je dan niet speelt gaat in stand-by. Wanneer je teruggaat naar die titel, dan ga je verder waar je gebleven was. En dat is echt zo’n enorme verademing. Ik zie me straks al switchen tussen Call of Duty Black Ops: Cold War voor een potje multiplayer met mijn vrienden en NBA 2K21 om daar een wedstrijd in mijn eentje te spelen.

Spider-Man Morales PS5
Je wisselt makkelijk tussen je favoriete games (Afbeelding: Sony Interactive Entertainment)

Games zien er top uit en draaien fantastisch

Kijken we dan naar de games, dan kan ik niet anders zeggen dat die er tot nu toe heel erg goed uit zien. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik in tegenstelling tot de Xbox Series X nog niet heel erg veel heb kunnen spelen die gebruik maken van de kracht die de PlayStation 5 biedt. Het was met name Spider-Man: Miles Morales die indruk maakt. Maar als die game een beetje de basis legt van wat er mogelijk is en ik dat doortrek naar een game als Demon’s Souls, dan gaan we straks heel erg veel plezier hebben van games. Daarnaast merk je gewoon dat de extra kracht er voor zorgt dat games echt een stuk soepeler lopen.

Met PlayStation Plus Collection gelijk een paar topgames

Ben jij een nieuwkomer binnen de PlayStation-familie of heb je op de PlayStation 4 gewoon niet zo veel games gespeeld? Dan is de PlayStation Plus Collection op de PlayStation 5 een fantastische toevoeging. Bij een actief PlayStation Plus-abonnement (wat je nodig hebt om online te spelen) krijg je vanaf dag één toegang tot een catalogus aan toffe games voor de PlayStation 4. Zo kun je aan de slag met exclusieve topgames als God of War, Days Gone, Uncharted 4, The Last of Us Remastered en Ratchet & Clank. Maar ook grote games zoals Resident Evil 7, Monster Hunter World, Final Fantasy 15, Persona 5 en Battlefield 1 zijn op die manier speelbaar. Hopelijk heb je dus nog wat vakantiedagen staan.

Wifi 6 zorgt voor snelle downloads

Eén van de punten die de Xbox Series X mist, maar wel op de PlayStation 5 aanwezig is, is de ondersteuning van Wifi 6. Natuurlijk, niet iedereen heeft zo’n router staan, maar als je hem hebt, dan kun je eindelijk een spelcomputer optimaal via Wifi instellen. De verbinding is er namelijk erg goed onder en downloads gaan razendsnel. Op die manier hoeft een update voor Call of Duty straks geen roet in het eten gooien als je daar in de avond los mee wilt gaan en er een download staat te wachten.

Er zijn een paar geinige launchgames…

Een nieuwe spelcomputer koop je meestal voor de games. En als we kijken naar de lancering van de PlayStation 5, dan zien we daar een paar toffe launchgames die de moeite waard zijn. Naast de ondersteuning van third-party uitgevers zijn het met name de games die Sony zelf uitbrengt die de moeite waard zijn. Astro’s Playroom is een toffe game om kennis te maken met de DualSense controller, Spider-Man: Miles Morales staat als een huis en dan heb je nog games als Demon’s Souls, BugSnax (krijg je gratis bij PlayStation Plus) en Sackboy A Big Adventure.

Astro's Playroom PS5
Deze game krijg je bij de lancering gratis (Afbeelding: Sony)

…Maar heel veel vuurwerk is er nog niet

Maar tegelijkertijd moet je ook realistisch zijn en jezelf afvragen en hoeverre je nu een PlayStation 5 moet halen. 500 euro is een hoop geld en als je hem niet hebt gepre-ordered, betaal je op Marktplaats nog veel meer. En de meeste games komen ook nog gewoon op de PlayStation 4 uit. Ja, op de nieuwe spelcomputer zien ze er beter uit en draait het een stuk soepeler, maar er zijn nu nog geen games die gelden als een absolute must. De verstandige gamer met een beperkter budget doet er wat dat betreft verstandig aan om nog even te wachten.

Assassin's Creed Valhalla
Assassin’s Creed Valhalla is ook nog speelbaar op de PS4 (Afbeelding: Ubisoft)

PlayStation 5 is echt lomp groot

En tot slot is het zo dat de PlayStation 5 qua formaat echt lomp groot is. Wanneer je hem op dezelfde plek wilt zetten als de PlayStation 4 en het zit bij die spelcomputer al wat krap, dan wordt het tijd om voor de nieuwe spelcomputer een ander plekje te vinden. Ik zelf heb hem nu verticaal naast mijn televisie staan en dan oogt het nog redelijk. Maar mijn vrouw is daar verre van blij mee…

PlayStation 5 heeft geheime lichtcodes (en voor deze moet je oppassen)
Geen kleine jongen (Afbeelding: Sony)

De PlayStation 5 verschijnt op 19 november. Wil je meer lezen over alles dat met de spelcomputer te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen