Jelle van Es
Jelle van Es Games 15 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

[REVIEW] Razer Nari Ultimate voor de Xbox One: Een trillende headset

Op het gebied van headsets is er tegenwoordig veel keuzes. Je hebt een instapmodel van zo’n vijftig euro, draadloze varianten, headsets met noise reduction en Dolby Atmos. Kun je dan nog innoveren? Razer denkt van wel en brengt haptische feedback in de Razer Nari Ultimate voor de Xbox One.

Haptische feedback is iets dat onlangs nog werd benoemd bij de aankondiging van de PlayStation 5. Met deze feedback zou de nieuwe controller meerdere variatie kunnen gaan bieden op het gebied van trillen. Het is een evolutie van de welbekende rumble feedback. Maar voordat het zover is, kun je het dus al in de Razer Nari Ultimate ervaren op de Xbox One. Een headset die je de mogelijkheid geeft om geluid samen met trillingen te ervaren.

Eerlijk is eerlijk, dat voelt aan het begin even vreemd. Het is hetzelfde gevoel wanneer je voor het eerst een elektrische tandenborstel gebruikt. De eerste keer dat je dat doet, heb je het idee dat je hele hoofd trilt. Maar na een tijd wen je er aan en blijkt het eigenlijk heel fijn te zijn. Dit zijn de punten die mij zijn opgevallen.

Trillen is een meerwaarde

Het brengen van haptische feedback klinkt als een vaag marketingpraatje. En zoals gezegd is het wennen. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, is het top. De techniek achter de haptische feedback zet bepaalde geluiden om in trillingen. Neem bijvoorbeeld een game als Red Dead Redemption 2. Het galloperen of het lossen van een schot om te gaan jagen geeft dan een andere soort trilling dan wanneer je tijdens een missie in een heftige shootout terecht komt. En door deze trillingen in combinatie met het geluid is de ervaring nog een stukje indrukwekkender. Het is een ervaring zoals ik dat nooit eerder heb meegemaakt en echt is aan te raden.

Razer Nari Ultimate
Deze gamer is wel heel erg onder de indruk (Bron: Razer)

Geluid is sterk in de Razer Nari Ultimate

Daarbij helpt het dat het geluid dat binnenkomt, gewoon goed is. Het is rijk en helder. Via de twee schuifknopjes op de headset kun je onafhankelijk van elkaar de audio van andere spelers en de game aanpassen. Handig wanneer je wilt chatten met je gamevrienden. De microfoon die je daarbij zelf gebruikt is makkelijk in en uit te schuiven en wanneer je daarmee praat is het helder genoeg voor je medespelers. Ook zijn de oordopje van mooi dik schuim, waardoor je geluiden van buitenaf minder hoort.

Hier komt fijn geluid uit (Bron: Razer)

Draadloos zonder gedoe

Bij sommige draadloze headsets op de Xbox One moet je alsnog gebruik maken van een dongle. De Razer Nari Ultimate heeft dat niet. Via Xbox Wireless maak je direct verbinding. Dat werkt op dezelfde manier als je een Xbox One controller verbindt. Op de console en de headset houd je de pairingbutton ingedrukt en vervolgens is de verbinding er. Vanaf dat moment kun je altijd genieten van het geluid.

(Bron: Razer)

De Razer Nari Ultimate zit lekker

En de Razer Nari Ultimate is geschikt om vele uren achter elkaar te spelen. Via de band aan de bovenkant zit hij comfortabel. Verder heb je dus geen andere kabels, dus heb je nergens rekening mee te houden. De oordoppen blijven koel, zodat je geen plakkerigere oren krijgt of andere ongemakken. En ze zijn lekker groot, zodat je genoeg ruimte hebt. Wel is hij aan de ietwat zware kante vergeleken met andere headsets, maar daar merk je ook niet veel van.

(Bron: Razer)

Voor deze prijs had er wel Dolby Atmos op gemogen

Mijn standaard headset op de Xbox One is er één met Dolby Atmos. En dat is een belevenis op zich. Met die headset heb ik het gevoel dat ik precies hoor waar alle geluiden precies vandaan komen. Een helikopter die tijdens een race overvliegt komt op die manier echt binnen. De Razer Nari Ultimate is een uitstekende headset, maar mist dit. En voor de prijs van meer dan 200 euro, had dat er van mij echt wel bij mogen zitten.

(Bron: Razer)

De Razer Nari Ultimate voor de Xbox One is nu beschikbaar en onder andere in de webshop van Razer te scoren. Wil je meer lezen over headsets? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!