Rider’s Republic: weet een beetje dat SSX-gevoel te brengen

Games Jelle van Es 5 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Ubisoft houdt er wel van om games uit te brengen die de speler in een grote wereld gooit. Denk maar aan Assassin’s Creed, Far Cry, Watch Dogs en zelfs The Crew. Met Rider’s Republic komt de uitgever met een nieuw poging om via een grote open wereld de harten van de gamers te stelen. Maar deze keer is het een game die draait om Extreme Sports.

Rider’s Republic is zeker niet Ubisoft’s eerste poging om via extreme sports een goede game neer te zetten. In het verleden deed het het redelijk met Shaun White Snowboarding en ook Steep komt van de uitgever vandaan. Deze keer niet alleen snowboarden of met de lange latten losgaan. In deze nieuwe titel kun je gaan mountainbiken, vliegen met je wingsuit of zelfs een variant waarbij je er een motor op hebt hangen en met hoge snelheden rondvliegt in verschillende evenementen in de omgeving van de Grand Canyon. Dat levert een titel op die op een aantal punten erg goed is, maar op andere punten ook de plank misslaat. Dit zijn daarbij de goede en de minder goede dingen die de game brengt.

Rider’s Republic Review

Een grote open wereld

Rider’s Republic geeft je een grote open wereld om in los te gaan. Je hebt een verzamelpunt waar je een shop hebt en bepaalde dingen kunt gaan leren. Maar over het algemeen ga je vanuit de map naar evenementen toe. Via fast travel punten hoef je vaak maar een paar honderd meter af te leggen en dat kun je bijvoorbeeld doen met een parachute met motor. Of een sneeuwmobiel. Terwijl je reist, heb je echt het gevoel dat de wereld leeft. Overal zie je mensen bezig. Eerlijk is eerlijk: het merendeel van de personages die je ziet worden aangestuurd door de computer, maar daardoor krijg je wel het idee dat de wereld leeft.

Rider’s Republic
Gaan en staan waar je wil (Afbeelding: Ubisoft)

Snowboarden is ouderwets tof in Rider’s Republic

Ik heb een grote voorliefde voor de SSX-serie. Ik hoop vurig dat er ooit nog een game uitkomt die dat ouderwetse gevoel weet te geven, maar daar heb ik een hard hoofd in. Toch gaf Rider’s Republic me met het snowboarden een goed gevoel. Je kunt echt ouderwets heerlijke tricks uithalen op grote circuits of losgaan in een interessante race. Je hebt redelijk wat controle en binnen de kortste keren wist ik jumps en tricks op een mooie manier te combineren met grinds. Het resultaat was een topscore, waardoor ik uiteindelijk wat sterren wist te scoren en daarmee verder kon in de game.

In de sneeuw is het een feest (Afbeelding: Ubisoft)

Fast travel is ook echt fast

Technisch gezien zit Rider’s Republic goed in elkaar. De wereld is mooi en wanneer je met 50 man mee gaat doen aan een speciale race, dan loopt alles ook nog redelijk goed (behalve dat je flink tegen elkaar opbotst). Maar het meest indrukwekkende van de game is wat mij betreft de fast travel mogelijkheid. Als je naar een punt op de map wil gaan, dan klik je er op en binnen een seconde sta je daar. Althans op de PlayStation 5-versie van de game die ik gespeeld hebt. En op die manier is het heel makkelijk om van evenement naar evenement te hoppen en lekker veel bezig te zijn met de actie in plaats van dat je het gevoel hebt dat je tijd verliest.

Maar je bent ook weer snel tussen de bomen (Afbeelding: Ubisoft)

Probeert iets te hard cool te zijn

Er zijn dus heel wat punten waarop Rider’s Republic scoort. Maar tegelijkertijd kent de game ook wel minpunten. Extreme sports-games zijn over het algemeen games met een bepaalde vibe en coolheid. Dat hoort erbij. Maar deze titel legt het er iets te dik bovenop dat het een game wil zijn die als cool wordt gezien. Het is soms net de Steve Buscemi-meme met zijn ‘How do you do, fellow kids?’. Dat straalt de game echt even iets te vaak uit en dat begint dan irritant te worden.

Niet elke sport is tof

Tot slot is het zo dat je in Rider’s Republic veel verschillende disciplines hebt. Maar niet elke sport is even tof. Ik ben dol op de evenementen die draaien om sneeuw. Lekker met je snowboard of je ski’s glijden over het parkoers. Ook de evenementen met de fiets weet ik te waarderen. Ik ben alleen iets minder gecharmeerd van de evenementen met Wingsuits. Ik vind het vaak te veel gepriegel en de kans dat je ergens tegenop knalt is behoorlijk groot. Dan moet je de rewind functie gebruiken, terwijl de andere racers in realtime doorgaan en je zodoende zoveel achterstand oploopt, dat je het eigenlijk niet meer kunt inhalen.

Rider's Republic
Niet elke sport is fijn (Afbeelding: Ubisoft)

Rider’s Republic is zodoende een game die op sommige punten heel erg fijn is en op anderen een steekje laat vallen. De game is nu beschikbaar op zo’n beetje elk platform. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Nintendo Switch voor de kerst scoren? Dan moet je dat nu doen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen