Robots nemen het écht over: ze lopen nu op je plafond

Gadgets Dennis Mons 20 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

De ontwikkeling van robots en kunstmatige intelligentie gaat in rasse schreden. Maar Marvel gaat nog een stap verder, want deze robot loopt op je muur én plafond. WANT-redacteur Dennis Mons wordt hier wat onrustig van. Zijn we gedoemd?

Het antwoord: we zijn écht de Sjaak als robots als Marvel losgelaten worden en publique. Dit kunstige stukje hardware kan namelijk op je plafond lopen. Ik acht dit nogal Cyberdyne uit Terminator 2. Het is een nachtmerrie die werkelijkheid wordt…

Edoch: zo’n robotplafondstofzuiger is ook verdraaid handig. Robots zijn best lief.

Robots die over je plafond lopen zijn… bijzonder

In alle eerlijkheid: dit is zowel intrigerend als beklemmend. Marvel (Magnetically Adhesive Robot for Versatile and Expeditious Locomotion) is een klimrobot die zich snel op diverse oppervlakken zoals vloeren, muren en plafonds kan verplaatsen.

De robots wegen acht kilogram en zijn bedoeld om in situaties te worden gebruikt waarbij een bepaald risico voor mensen bestaat. Zoals iemand vermoorden. Oké dat is mijn waanzin.

Volgens het onderzoek kunnen robots met benen “verschillende manoeuvres uitvoeren beperkte en complexe driedimensionale omgevingen”. De grootste uitdaging voor het team was om het adhesie-mechanisme op te lossen dat de robot vast laat houden aan metalen oppervlakken en zijn beweging tegen de natuurlijke zwaartekracht te overwinnen.

Ze helpen?

Natuurlijk is er geen paniek in de tent. Deze robots zijn slaaf aan de software waarop ze draaien (vooralsnog). Ze blijven bijvoorbeeld plakken met behulp van elektromagneten en magnetische elastomeren, waardoor de robot de magnetische eigenschappen van elk van zijn voeten kan aanpassen.

Het team heeft de robot met succes getest op snelheden tot 0,7 meter per seconde (m/s) en met een maximale belasting van drie kilogram. Da’s best een hoop en da’s best wel snel. Het is intrigerend om te vragen of Spidey dat ook zo doet.

Het idee is dat de viervoetige robot fysieke inspecties door mensen op risicovolle hoogten of op smalle plaatsen vervangt. Het onderzoek benadrukt dat Marvel “industriële locaties kan onderzoeken, zoals staal gestructureerde gebouwen, bruggen, schepen of opslagtanks”.

Allemaal prima, maar wil je robots als Marvel in huis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen