Waarom je router nodig aan vervanging toe is voor beter internet

Smart Home Sam Dille 25 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Is de verbinding van jouw internet om te janken? Grote kans dat je toe bent aan een nieuwe router.

Als je een goede router koopt, hoef je die voorlopig niet te vervangen. Maar als je behoeften veranderen, kan je oude router het moeilijk krijgen om alles aan te kunnen. Tijdens de coronapandemie ontdekten veel mensen bijvoorbeeld dat hun internet niet goed genoeg was voor thuiswerken.

Dus, als je internetbehoeften veranderen, kan het nodig zijn om je router eerder te upgraden dan je had verwacht. Zo blijft jouw internetverbinding op peil. Misschien twijfel je nog een dat is geen probleem. Wij vertellen je wanneer het tijd is voor vervanging.

Zo kom je erachter of jouw internet toe is aan een nieuwe router

Een goede router is enorm belangrijk voor prettig internet. Daarom kan het geen kwaad om jouw apparaat even te controleren. Heeft jouw router last van één (of meer) van deze punten, dan is het een goed idee om hem te vervangen.

#1 Trage internetverbinding

Het is altijd handig om je internetverbinding eerst te testen met een sneldheidstest. Zo’n test kan je helpen om inzicht te krijgen in de kwaliteit van het internet. Voor de meest nauwkeurige resultaten wil je het liefst een test uitvoeren met een bekabelde verbinding.

Wi-Fi router aansluiten
Altijd en overal verbonden. (Afbeelding: Unsplash)

Er zijn op het internet verschillende testen beschikbaar die je kunt uitvoeren. Vaak kun je ook een meting doen op de website van jouw internetaanbieder. Maar je kunt ook een andere test doen, bijvoorbeeld via Measurement Lab of Speedtest.

Upgraden naar een nieuwere en snellere router geeft apparaten de ruimte om volledige internetsnelheden te bereiken. Met de nieuwere WiFi 6-technologie kun je hogere snelheden behalen, zelfs als er veel andere wifi-netwerken in de buurt zijn. Dit kan handig zijn als je merkt dat je wifi soms traag is.

#2 Je router werkt niet goed samen met het lokale netwerk

Je lokale netwerk bestaat uit alle apparaten die met elkaar verbonden zijn op je thuisnetwerk. Hier heb je bijvoorbeeld veel mee te maken in een Smart Home. Als je alle apparaten goed instelt, kunnen ze met elkaar communiceren.

Om alles goed te laten werken, heb je een router nodig die deze netwerken kan ondersteunen. De meeste routers van de afgelopen jaren ondersteunen gigabit-snelheden, wat meestal voldoende is voor een lokaal netwerk. Maar sommige goedkopere apparaten schieten tekort.

Is de zoutbatterij de oplossing voor goedkope energie bij je thuis?
Maak je huis slim. (Afbeelding: Unsplash)

#3 Je hebt een slechte dekking in huis

Als je een router in je huis hebt, wil je natuurlijk dat elke kamer wifi-dekking heeft met een goede snelheid. Vooral als je veel Smart Home-technologie hebt die wifi nodig heeft. Met een sterke router kun je jouw wifi-dekking verbeteren. En niet alleen dat: een snellere router heeft wat extra ruimte om de snelheden hoog te houden. Zelfs als het signaal zwakker wordt.

Met mesh-routers kun je meerdere routers samen gebruiken om één wifi-netwerk te maken. Dit is vergelijkbaar met een wifi-extender, maar met een mesh-netwerk hoef je geen aparte wifi-naam te gebruiken. Bovendien kunnen je apparaten automatisch tussen de mesh-routers schakelen. Het is dus een handige manier om dode zones te voorkomen.

#4 Je router is niet veilig

Vroeger was het zo dat oude routers het wachtwoord steeds naar de router moesten sturen bij elke keer dat er iets werd gecommuniceerd. Dat maakte het voor hackers makkelijk om je wachtwoord te achterhalen.

Gelukkig zijn de meeste routers nu geüpgraded naar WPA-2. Via deze technologie wordt er een code gebruikt die regelmatig verandert. Hierdoor wordt het veel moeilijker voor hackers om die code te kraken. De nieuwste apparaten ondersteunen WPA-3, wat nog veiliger is.

Undercover Netflix Android iPhone Scylla
Laat je niet te pakken nemen door internetcriminelen. (Afbeelding: Netflix)

Daarnaast is het enorm belangrijk dat een router up-to-date blijft om hackers tegen te gaan die zwakke plekken in de software kunnen vinden. Als de fabrikant van jouw apparaat geen updates meer aanbiedt, is het slim om over te stappen op een ander model. Zo blijf je goed beschermd.

De grootste fouten die je met je Smart Home kan maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen