Samsung Galaxy S22 Ultra: het plaatje is helemaal compleet

Tech reviews Mark Hofman 1 apr 2022
Leestijd: 7 minuten

Het is gebeurd. Ik zat er al een hele lang tijd tegenaan, maar vandaag is de dag dat ik officieel overstap op Android. In de afgelopen jaren heb ik al een hoop prettige ervaringen met het besturingssysteem van Google gehad, maar bleef ik toch iedere keer teruggrijpen naar het bekende. Terug naar de iPhone waar ik al meer dan tien jaar gebruik van heb gemaakt. De Samsung Galaxy S22 Ultra brengt daar verandering in.

In de afgelopen week heb ik het nieuwe toptoestel van Samsung gebruikt als mijn standaard telefoon en merkte ik al snel dat ik geen zin meer had om over te stappen. Dit is hoe de smartphone, naar mijn idee, hoort te zijn.

Android vs iOS

Laat ik het artikel direct beginnen met een grote disclaimer. In de strijd tussen iOS en Android is er voor mij persoonlijk geen winnaar. Beide besturingssystemen hebben de zaken goed op orde. Waar het verschil tien jaar geleden echt heel groot was, denk ik dat iedere consument (die een beetje moeite doet) met beide systemen overweg kan.

Persoonlijk heb ik altijd een voorkeur gehad voor iOS. Als tiener vond ik de iPhone simpelweg een mooiere telefoon en werkte het besturingssysteem gewoon voor me. Het avontuur begon met de iPhone 3GS toen de markt nog heel anders in elkaar zat. Het verschil tussen Android en iOS was destijds groot. Ik rolde daardoor als het ware in het ecosysteem van Apple. Ik kocht er in al die jaren producten als iPads en Macs bij en merkte dat ik het systeem voornamelijk gebruikte als gewoonte.

Samsung Galaxy S22 Ultra Android iOS iPhone
Twee giganten (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Toen ik vier jaar geleden bij WANT begon ging er een wereld voor me open. Het verschil tussen de twee systemen werd echt steeds kleiner. Zeker nu de Samsung Galaxy S22 Ultra tot 2027 ondersteund wordt. Het is voor mij niet meer de vraag welk systeem het beste is, maar welke je simpelweg het beste ligt.

Tot op heden maakte ik standaard gebruik van iOS. Niet, omdat ik dit persé het beste systeem vond. Wel, omdat het een gewoonte was geworden om het te gebruiken. Wat dat betreft kan het boek voor me gesloten worden en stap ik over. Niet vanwege de software, maar puur vanwege de hardware.

Het beste van beide werelden

Samen met OnePlus heeft Samsung me in de afgelopen jaren regelmatig laten twijfelen over iOS en de iPhone. Zeker de Galaxy Note 20, een smartphone die inmiddels alweer twee jaar oud is, heeft het me moeilijk gemaakt. Ik was fan van het ontwerp, fan van de S Pen en fan van het grote rechthoekige beeldscherm. Wat dat betreft biedt de Samsung Galaxy S22 Ultra het beste van beide werelden.

Samsung heeft ervoor gekozen om zijn S-serie en Note-serie samen te voegen. Een geniale zet, gezien de topmodellen in de afgelopen jaren weinig van elkaar verschilden. De Samsung Galaxy S22 Ultra is ditmaal voorzien van de iconische S Pen die je, in tegenstelling tot de S21 Ultra, in het toestel zelf kan bewaren.

Samsung Galaxy S22 Ultra
De S Pen is van de partij! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Er zullen genoeg consumenten zijn die de stylus niet veel gebruiken, maar voor mij persoonlijk is het een erg prettige toevoeging. Het ondertekenen van documenten, het maken van foto’s op afstand en het schrijven van notities vanaf het vergrendelscherm: het voegt een extra dimensie toe aan je smartphonegebruik.

Een beeldscherm zoals hij moet zijn

Het beeldscherm van de Samsung Galaxy S22 Ultra is wat mij betreft een voorbeeld voor de rest van de markt. Samsung ligt op dat gebied natuurlijk al jaren voor, maar schiet bij dit model in de roos. Ik ben het met mensen eens dat het hoekigere ontwerp je goed moet liggen, maar voor mij persoonlijk pakt het goed uit.

Dankzij de verhoogde helderheid van 1500 nits is het scherm erg helder, wat voornamelijk zijn vruchten afwerpt op het moment dat je het toestel buiten gebruikt. Ik moet eerlijk bekennen dat de laagste helderheid in het donker soms nog wat fel kan zijn, maar het voordeel weegt hier veel zwaarder dan het nadeel.

Voor het bekijken van content, scrollen door feeds en het spelen van games worden er door Samsung verschillende verversingssnelheden gehanteerd. Deze varieert van 1Hz tot aan 120Hz, waardoor je eigenlijk altijd goed zit.

Samsung Galaxy S22 Ultra
WANT (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy S22 Ultra is het complete plaatje

De grootste kracht van de Samsung Galaxy S22 Ultra is het feit dat het plaatje volledig klopt. Er zijn weinig functionaliteiten die, in vergelijking met het model van vorig jaar, er met kop en schouders bovenuit steken. De software draait goed, de accuduur is prima én het camerasysteem doet goed zijn werk.

Het toestel draait op een aangepaste versie van Android 12. One UI 4.1, zoals de versie heet, is een heerlijke laag over het besturingssysteem heen. Het biedt de nodige functionaliteiten voor een prettig gebruik en heeft een fijne uitstraling.

De batterij van de Samsung Galaxy S22 Ultra neemt je makkelijk anderhalve dag mee op sleeptouw. Als je de telefoon echt tot het uiterste drijft zal dat natuurlijk iets minder zijn, maar knappe kop die de accu van deze smartphone in slechts één dag leeg weet te trekken.

Het camerasysteem draagt bij aan het complete plaatje. Qua hardware is er eigenlijk niet heel veel nieuws te vinden, maar qua software pakt Samsung het op bepaalde gebieden toch anders aan. Dit resulteert bijvoorbeeld in een verbeterde zoomfunctie, waardoor de optische zoom in kwaliteit stijgt.

Galaxy S22 Ultra
De optische zoom werkt goed (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Met behulp van de ExpertRAW-app heb je volledige controle over het systeem en dankzij de verbeterde nachtmodus komen foto’s met weinig licht beter tot hun recht. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat de iPhone 13 Pro op dat gebied nog iets verder is, maar het is voor de Android-markt wel echt een stap vooruit. 

Niet alles is koek en ei

De perfecte smartphone moet nog uitgevonden worden. Sterker nog: ik betwijfel het of we die ooit gaan zien. De Samsung Galaxy S22 Ultra is een verdomd krachtige en prettige smartphone, maar heeft op zijn beurt ook met een aantal nadelen te maken.

Laten we beginnen bij de batterij. De 5000mAh batterij lijkt minder lang mee te gaan bij de S22 Ultra dan bij de S21 Ultra. De smartphone is voorzien van een iets helderder scherm én draagt een krachtigere SoC met zich mee. Dit vraagt simpelweg iets meer van de batterij en dat merk je. Het verschil met de S21 Ultra is aanwezig, maar niet dusdanig groot dat je de telefoon er voor hoeft te laten liggen.

De OneUI 4.1 laag van Samsung is over het algemeen prettig. Toch zijn er momenten dat het voor problemen zorgt. In de afgelopen week merkte ik dat het soms op negatieve wijze invloed had op de verversingssnelheid (beeld haperde) en liep het tot twee keer toe volledig vast. Een kleine irritatie dat met een simpele software-update snel opgelost kan worden.

Samsung Galaxy S22 Ultra Google Android
Hoe paars is teveel paars? (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Is de Samsung Galaxy S22 Ultra iets voor jou?

‘Smaak’. Dat is het woord dat deze Samsung Galaxy S22 Ultra definieert. Dit is een smartphone die je wel echt moet liggen. Het grotere (hoekige) ontwerp, de S Pen én het camerasysteem: het zijn wijzigingen waar je wel echt iets voor moet voelen.

Wie bereidt is om €1249 uit te geven voor een smartphone, die mag echt iets verwachten. In mijn optiek voldoet de Galaxy S22 Ultra aan die verwachting. Zoals gezegd zijn er geen specificaties en functionaliteiten die er met kop en schouders bovenuit steken. Het complete plaatje klopt, waardoor hij bij mij volledig in de smaak valt.

Al neemt dat overigens niet weg dat ik het belachelijk vind dat we op een bepaald prijspunt zijn beland. €1249 voor een smartphone? Ik vind het ongelofelijk veel geld voor een telefoon. Maar dat is een discussie voor een later moment.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung

9 Score

Pluspunten

  • De Galaxy Note is terug
  • Imposant beeldscherm biedt plezier
  • Interessant Camerasysteem
  • S Pen
  • One UI 4.1 is uitstekende Android 12-variant

Minpunten

  • €1249 is een hoop geld
  • Software loopt soms vast
  • Batterij gaat iets minder lang mee

Wie bereidt is om €1249 uit te geven voor een smartphone, die mag echt iets verwachten. In mijn optiek voldoet de Galaxy S22 Ultra aan die verwachting. Zoals gezegd zijn er geen specificaties en functionaliteiten die er met kop en schouders bovenuit steken. Het complete plaatje klopt, waardoor hij bij mij volledig in de smaak valt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen