Veelbesproken AI-functies Galaxy S24 Ultra komen naar je oude Samsung-smartphone

Smartphones Jeroen Kraak 27 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Heb je een Samsung Galaxy S23, een Z Flip5, Z Fold5 of een Tab S9? Dan krijg je er nu een aantal AI-functies bij.

Bij de Samsung Galaxy S24 heeft het Koreaanse bedrijf zijn pijlen vol gericht op AI. Er zijn verschillende functies die de techniek gebruiken voor een betere gebruikservaring.

Baal je nu dat je die functies mist, omdat je vorig jaar een klein vermogen hebt gespendeerd aan een nieuwe Samsung? Dan hoef je niet te treuren, want AI komt ook naar verschillende toptoestellen uit 2023.

Samsung Galaxy S23 en Z Fold5 krijgen ook AI

Om gebruik te maken van AI op de Samsung Galaxy S23 (FE) en Z Fold5 en Z Flip5 moet je de nieuwe One UI 6.1-update installeren. Deze is vanaf 28 maart beschikbaar.

Waarschijnlijk heb je je Samsung-smartphone op automatisch updaten staan en wordt de update vanzelf geïnstalleerd. Wil je er echter toch gebruik van maken, dan ga je naar Instellingen > Software-update.

Samsung Galaxy Z Flip5 en Z Fold5: het probleem keer terug
De Flip en de Fold 5 (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Welke AI-functies komen precies naar de oudere toestellen?

Waarschijnlijk heb je in de reclames al verschillende AI-functies van de Samsung Galaxy S24 gezien. De meeste hiervan zijn straks ook beschikbaar op de Galaxy S23 en de andere genoemde smartphones.

Zo kun je ook Circle to search gebruiken. Hiermee houd je de thuisknop ingedrukt waarna het beeld wordt stilgezet. Vervolgens kun je een cirkel maken om het onderwerp dat je wil opzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een leuk kledingstuk dat je tijdens een Netflix-serie ziet, of een mooie lamp op een foto.

Er zijn ook verschillende handige vertaalfuncties. Met Interpreter heb je als het ware een tolk op je tafel liggen. Zo kan je op vakantie je taxichauffeur precies in zijn eigen taal vertellen waar je naartoe moet.

Een andere handige functie is Live Translate. Hiermee worden telefoongesprekken meteen vertaald. Helaas wordt Nederlands nog niet ondersteund, maar Samsung hoopt dat het aan het einde van het jaar alsnog kan. Engels lukt in ieder geval wel, dus als je die taal beheerst is het een fijne feature.

Maar AI is er niet alleen met spraak. Het is ook ideaal voor het verbeteren van je foto’s. Dit kan met Generative Edit. Deze functie haalt bijvoorbeeld reflecties weg als je door een raam heen fotografeert. Daarnaast kun je heel makkelijk achtergronden van foto’s aanpassen en vervelende mensen van je foto weggummen.

Als laatste kan AI je ook helpen met het automatisch ordenen van notities. Zo blijft het een stuk overzichtelijker.

Maar hoe kan dat dan?

Wellicht vraag je je nu af hoe het precies kan dat oudere toestellen ook AI ondersteunen. De Samsung Galaxy S24 lijkt speciaal voor AI te zijn gemaakt. Toch ligt dat net even anders. Veel van de AI-functies werken via de cloud. Om bijvoorbeeld een foto te verbeteren met AI moet je dus een stabiele internetverbinding hebben.

Doordat het rekenwerk voor een deel op de cloud gebeurt, is de rekenkracht van de Samsung smartphone minder van belang. Dat is de reden dat je Samsung Galaxy S23 FE en Galaxy Z Flip 5 die taken prima aankan. Dat kan dus vanaf 28 maart.

Goedkopere Samsung Galaxy Z Fold 6 mogelijk minder duur dan de Galaxy S24

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen