Waarom je die nieuwe Samsung Galaxy S24 Ultra (niet) wil kopen

Smartphones Mark Hofman 29 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Met de Samsung Galaxy S24 Ultra is de meest geavanceerde Android-smartphone tot nu toe officieel een feit. Maar of je hem ook daadwerkelijk wilt kopen…

De afgelopen twee weken heb ik de Samsung Galaxy S24 Ultra dagelijks gebruikt. Met plezier, want het Android-toestel is een topper van de bovenste plank. Alle high-end specificaties die je kunt bedenken, zijn aanwezig, en hij is bovendien rijkelijk voorzien van handige AI-tools. Klinkt als de perfecte telefoon, toch?

Nou, niet helemaal. Hoewel de S24 Ultra een gemakkelijke aanbeveling is, zijn er ook een aantal aspecten waar ik mijn twijfels over heb. Het is aan jou om te beslissen hoe belangrijk die voor jou zijn.

Waarom je de Samsung Galaxy S24 Ultra wilt kopen

De Samsung Galaxy S24 Ultra is het perfecte voorbeeld van een Android-smartphone die tot in de puntjes is geoptimaliseerd. Het scherm (6,8-inch Dynamic LTPO AMOLED) heeft een verbluffende kwaliteit en is helderder dan ooit (2600 nits). De chipset (Snapdragon 8 Gen 3) is, zeker in combinatie met het werkgeheugen (12 GB), extreem snel. En het camerasysteem is dankzij de verbeterde telefotolenzen (5x, 50 megapixel) nog beter geworden.

Het zijn subtiele verbeteringen ten opzichte van het vorige model, de Galaxy S23 Ultra. Ze zorgen er echter wel voor dat een Android-smartphone die al uitstekend was, nog beter wordt, zeker met de toevoeging van Galaxy AI.

Samsung Galaxy S24 ultra verslaat iPhone 15 Pro Max op dit punt
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Kunstmatige intelligentie is namelijk waar deze krachtpatser om draait. Handige functies zoals Circle to Search (Google Lens op steroïden), Live vertaling (voor realtime vertalingen van telefoongesprekken) en Generative fill (dat lege plekken in foto’s automatisch opvult), maken echt het verschil.

Ja, de Samsung Galaxy S24 Ultra is duurder geworden, een klein beetje dan. Maar voor €1449 krijg je echt een indrukwekkende Android-smartphone.

Waarom niet

Ik moet eerlijk zeggen dat ik €1449 behoorlijk veel geld vind. Mensen met een Galaxy S23 Ultra zullen de Samsung Galaxy S24 Ultra waarschijnlijk niet snel overwegen als hun volgende aankoop, maar met de iets hogere prijs vind ik persoonlijk dat we op zijn minst kritisch moeten kijken.

Als je de twee naast elkaar legt, zie je niet veel verschil. De telefoon is, op enkele verbeteringen na, vrijwel identiek gebleven en voegt dit keer een aantal Galaxy AI-functies toe. Deze functies zijn zeker interessant, maar op dit moment maken bestaande oplossingen (zoals Google Lens of Vertalen) het nog gemakkelijker.

Waarom je die nieuwe Samsung Galaxy S24 Ultra (niet) wil kopen
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het probleem met al deze functies, en dit is nog geen zekerheid, is dat ze achter een betaalmuur kunnen verdwijnen. In de kleine lettertjes staat dat Samsung Galaxy S24 Ultra minstens tot 2025 gratis toegang biedt tot Galaxy AI. Deze opmerking staat daar niet voor niets.

Omdat een groot deel van de functies nog geen ondersteuning biedt voor de Nederlandse taal en deze ondersteuning pas later dit jaar wordt uitgerold, maak ik me ook zorgen. Voor €1449 verwacht ik persoonlijk dat je zonder beperkingen gebruik kunt maken van een dergelijk pakket aan AI-functies, vandaag, volgend jaar en altijd.

Samsung Galaxy S24 Ultra: kopen of laten liggen?

De grote vraag is dus: is mijn advies om de Samsung Galaxy S24 Ultra te kopen of kun je hem beter laten liggen?

Het antwoord is vrij eenvoudig. Als je op zoek bent naar de beste Android-smartphone die er is, dan is dit zonder twijfel je beste keuze. Het camerasysteem, de batterij, het scherm en de chipset: het klopt allemaal.

Galaxy AI tilt deze smartphone naar een hoger niveau, en ik denk echt dat dit pakket, vooral naarmate de functies zich verder ontwikkelen, de hele markt kan veranderen.

Maar of je als consument extra moet betalen voor deze functies, dat is de vraag…

 

Samsung Galaxy S24 Ultra

Samsung

8 Score

Pluspunten

  • Beeldscherm is krankzinnig goed
  • Camerasysteem doet hetzelfde
  • Batterij nog altijd even goed
  • Snapdragon 8 Gen 3-chip
  • Galaxy AI is de toekomst

Minpunten

  • 1449 euro is veel geld
  • Galaxy AI slechts voor bepaalde tijd gratis te gebruiken

Als je op zoek bent naar de beste Android-smartphone die er is, dan is dit zonder twijfel je beste keuze. Het camerasysteem, de batterij, het scherm en de chipset: het klopt allemaal. Maar of je als consument extra moet betalen voor deze functies, dat is de vraag...

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen