Samsung showt de televisie van de toekomst tijdens CES 2024

Televisies Jeroen Kraak 8 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Terwijl LG tijdens CES 2024 de eerste doorzichtige OLED-televisie laat zien die daadwerkelijk op de markt komt, denkt Samsung al een stapje verder. Het toont een doorzichtig microLED-scherm.

Terwijl we nu vooral kijken naar OLED-schermen, moet dat in de toekomst anders zijn. Samsung ziet wel brood in microLED. Deze schermen zijn nu nog ontzettend duur, maar in de toekomst moet dat veranderen.

Samsung heeft de afgelopen jaren al verschillende microLED-schermen laten zien, maar tijdens CES 2024 gaat het nog een stapje verder. Het toont nu een exemplaar dat doorzichtig is.

MicroLED in plaats van OLED

In tegenstelling tot de doorzichtige LG OLED op CES 2024 is deze van Samsung slechts een concept. Het komt dan ook voorlopig niet op de markt. Toch is het wel super interessant, want het geeft een kijkje in de toekomst.

MicroLED is een iets andere technologie dan OLED. Waar het materiaal van OLED-pixels organisch is, is dat bij microLED anorganisch. Deze zijn minder gevoelig voor degradatie dan OLED. MicroLED is hierdoor minder gevoelig voor inbranding. Elke pixel van deze techniek bestaat uit microscopische LED’s die elk hun eigen licht uitstralen. Hierdoor kunnen ze een hogere helderheid halen dan een OLED-scherm.

De Samsung-televisie van de (verre) toekomst

Het nieuwe scherm dat Samsung laat zien is transparant. Daardoor lijkt de weergave net een hologram. Doordat de pixels zo dicht op elkaar zitten, is het beeld ook van dichtbij ontzettend scherp.

Dat klinkt misschien wat abstract, maar gelukkig heeft Samsung zelf een video gemaakt, waardoor ook jij een indruk kunt krijgen van het scherm.

Het zal echt nog wel even duren voordat deze schermen op de markt verschijnen. Zo kost een normale microLED van 110-inch zo’n 150.000 dollar en zijn deze ook nog niet commercieel verkrijgbaar. Echter, net zoals bij andere technieken, zal de prijs snel zakken als het echt in massaproductie komt. Een OLED-televisie kostte vroeger ook een enorm vermogen.

Samsung opent aanval op Ikea en Sonos met (on)opvallende speaker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen