Slim slot: hoe werkt het en wat kan je er mee?

Smart Home Sam Dille 25 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Slimme deursloten zijn om verschillende redenen enorm handig en bijna onmisbaar. Vooral als je jouw sleutel vaak vergeet.

Iedereen wil zich zo veilig mogelijk voelen in zijn eigen huis. Een veilig deurslot hoort hier onlosmakelijk bij. Op die manier kun je jouw eigen stekkie zo goed mogelijk beveiligen.

Een gewone sleutel is echt passé. Het slimme deurslot is dé manier om elke plek op een handige manier te vergrendelen. Zelfs als je geen Smart Home hebt. Maar wat is het precies en hoe werkt het? Wij vertellen je alles wat je wilt weten.

Zo werkt een slim deurslot

Een slim deurslot is een elektronisch apparaat waarmee je je deur op afstand kunt bedienen via een smartphone-app. Je kunt het slot vergrendelen en ontgrendelen, en zelfs tijdschema’s instellen voor automatische vergrendeling.

Bovendien kun je gasttoegang verlenen aan anderen zonder fysieke sleutels te geven. Slimme deursloten gebruiken encryptie om je huis te beschermen tegen ongewenste toegang, en sommige modellen hebben ook ingebouwde alarmen en sensoren voor extra beveiliging.

Slim deurslot openen met app
Open met één klik (Afbeelding: Netatmo)

Door het gebruik van slimme sloten kun je jouw deur vanaf elke locatie vergrendelen of ontgrendelen. Ideaal als je vergeten bent de deur op slot te doen. Dan hoef je niet meer helemaal terug te rijden.

Daarnaast bespaar je geld omdat je geen traditionele sleutels meer hoeft te vervangen, terwijl je tegelijkertijd een gevoel van veiligheid krijgt omdat de sloten moeilijk te manipuleren zijn door inbrekers.

Maar wat gebeurt er als de stroom uitvalt?

Deze vraag is meer dan terecht. Want als de elektriciteit het begeeft, wil je nog steeds dat je huis goed beveiligd is. Op de meeste slimme deursloten kun je in dit soort gevallen gewoon rekenen. Maar je kunt ze niet allemaal vertrouwen.

Dat heeft allemaal te maken met de back-up batterij. De meeste slimme deursloten zijn namelijk voorzien van een batterij-optie voor het geval dat er geen stroom is. Zo kan het systeem gewoon werken in een noodsituatie. Andere gadgets hebben voor dit soort gevallen een andere oplossing, bijvoorbeeld een sleutel of een pincode.

Maar niet alle slimme deursloten zijn even betrouwbaar. Daarom is het altijd belangrijk om goed uit te zoeken welke optie het beste is. Op die manier doe je geen gevaarlijke miskoop.

Smart Home 101: de meest gemaakte fouten door beginners

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen