Hoe je je smart-tv een flinke upgrade geeft zonder een nieuwe te kopen

Televisies Sam Dille 20 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Maak je je zorgen over de kwaliteit van je smart-tv? Voordat je denkt aan een nieuwe te kopen, kun je zelf al veel verbeteren.

Een avondje Netflix, YouTube of Disney Plus doe je het fijnst met een smart-tv. Dankzij een slimme televisie heb je toegang tot alle apps binnen één druk op de knop.

De kwaliteit van het beeld laat in sommige gevallen wat te wensen over. Maar dat betekent niet dat je toe bent aan vervanging. Met een paar simpele instellingen kun je al een hele hoop bereiken.

Hulp bij je smart-tv: zo maak je hem stukken beter

Door een paar instellingen aan te passen kun je wonderen verrichten. En dan ziet je smart-tv er ineens heel anders uit. Hieronder vind je al onze tips.

#1 Maak gebruik van de juiste beeldinstellingen

Smart-tv’s hebben verschillende beeldinstellingen, zoals Standaard, Levendig en Sport. Tijdens het kijken wil je het liefst een levendig beeld, maar lang niet alle instellingen kunnen dat bieden.

Xiaomi Mi 4K tv
Xoami 4K AI Smart TV (Afbeelding: AliExpress)

De Levendige modus maakt de kleuren vaak overdreven fel, waardoor het er onnatuurlijk uitziet. En de Sportmodus pompt de kleuren op voor een levendiger beeld, maar dat is niet altijd nauwkeurig en kan je ogen vermoeien. De Filmmodus geeft meestal het meest realistische beeld. Voor OLED-tv’s kun je het beste overschakelen naar de Dolby Vision Cinema Home-modus voor thuisgebruik.

#2 Speel met de helderheid en achtergrondverlichting

Sommige beeldinstellingen kun je het beste handmatig instellen, zodat je precies het niveau kan vinden dat bij je huiskamer en smart-tv past. We nemen de twee belangrijkste met je door: helderheid en achtergrondverlichting.

Helderheid regelt de zwartwaarden van je slimme televisie. Dus als de helderheid te laag is mis je details en als hij te hoog is, wordt het beeld vervaagd. Achtergrondverlichting regelt de algehele helderheid. Je wilt de instelling hoog in lichte kamers om schittering te verminderen, en lager voor een beter contrast en comfortabeler zicht in het donker. Het vinden van de juiste balans vergt wat experimenteren, maar je komt er vast en zeker uit.

#3 Stop met energiebesparing op je smart-tv

Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar als je gaat voor een mooiere smaert-tv is het cruciaal om je energiebesparende functies uit te zetten. Fabrikanten voegen ‘eco-modi’ toe om energie te besparen, maar ze hebben een flinke impact op de beeldkwaliteit.

De gedimde achtergrondverlichting maakt het beeld saai en vermindert de helderheid, wat ook het contrast beïnvloedt. Daarom kun je beter de eco-modus uitschakelen, als je wilt genieten van de beste beeldkwaliteit.

#4 Houd rekening met de kijkafstand

Naast de televisie, kun je ook eens goed kijken naar hoe je stoel precies staat. Hoe ver je van je tv af zit, heeft een enorme invloed op je kijkplezier. Het beïnvloedt niet direct de beeldkwaliteit, maar het kan wel je hele ervaring bepalen. Als je te dichtbij zit, voel je je misschien overweldigd, maar als je te ver zit, mis je de fijne details.

De beste kijkafstand hangt af van hoe groot je Smart TV is. Hier zijn verschillende meningen hierover. Sommige experts zeggen dat je bijvoorbeeld 1,5 keer de hoogte van je scherm moet zitten voor een 4K-tv. Anderen zeggen dat je iets verder weg moet zitten. Ook hier komt het dus neer op wat je zelf het prettigst vindt.

#5 Check de sfeerverlichting

Als je sfeerverlichting te fel schijnt, of erg afleidt, kan het ervoor zorgen dat het beeld van je Smart-tv tegenvalt. Het is daarom een goed idee om de lichten te dimmen en zo dicht mogelijk bij het donker te komen.

Lidl biedt flinke korting op dit Philips Hue-alternatief
Genieten in je eigen huis. (Afbeelding: Lidl)

Vooral als je tv niet erg helder wordt, iets waar je mee te maken krijgt bij oudere OLED-tv’s en goedkope led-tv’s. In een donkere kamer valt het contrast meer op, waardoor kleuren eruit springen.

De grootste fouten die je met je Smart Home kan maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen