Op deze functies wil je letten als je een nieuwe smart-tv koopt

Televisies Sam Dille 22 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Zoeken naar een geschikte smart-tv kan soms stressvol zijn. Gelukkig weten wij als techliefhebbers precies waar je naar op zoek bent.

Een smart-tv vormt het hart van elk Smart Home. Het moet alles kunnen bieden voor je home entertainment: de juiste grootte, resolutie en ondersteuning voor al je favoriete shows en films. Of het nu om series, actiefilms, live sport of games gaat.

Het vinden van een perfecte smart-tv kan soms wat lastig zijn. Wij helpen je op weg met een paar punten waar je graag op wilt letten bij de aanschaf van een nieuwe slimme televisie. Hopelijk maakt dat de zoektocht iets makkelijker.

Op zoek naar een goede smart-tv? Let dan op deze dingen

Met hulp van onderstaande tips vind je een stuk makkelijker jouw ideale Smart TV. Hier komen ze.

#1 OLED of QLED?

Bij het kopen van een nieuwe smart-tv is de keuze voor de paneeltechnologie cruciaal, omdat dit de beeldkwaliteit bepaalt, inclusief kleurhelderheid en contrast.

Er zijn twee belangrijke soorten panelen: OLED en QLED. OLED-panelen hebben geen achtergrondverlichting; elke pixel straalt zelf licht uit, waardoor echte zwarttinten en hoog contrast mogelijk zijn. Ideaal voor films met veel donkere scènes. QLED-panelen daarentegen hebben wel achtergrondverlichting en gebruiken dimzones om het licht te regelen, maar ze kunnen niet hetzelfde diepe zwart bereiken als OLED.

LG OLED
Een OLED-beeldscherm van LG (Afbeelding: LG)

De keuze tussen OLED en QLED hangt af van je voorkeuren voor beeldkwaliteit en het type content dat je bekijkt. OLED is vaak duurder, maar biedt betere prestaties voor films en donkere scènes. QLED richt zich op helderheid en contrastverbetering, vooral met mini-LED technologie.

#2 Het besturingssysteem van een smart-tv

Aangezien een smart-tv eigenlijk een soort computer is, is het belangrijk om een besturingssysteem te kiezen dat bij je past. Hoewel de meeste systemen redelijk makkelijk te gebruiken zijn, heeft elke fabrikant zijn eigen lay-out en functies.

#3 Het ontwerp

Moderne smart-tv’s zijn niet alleen ontworpen om mooie beelden weer te geven, maar ook om zelf esthetisch aantrekkelijk te zijn. De nieuwste modellen zijn zo dun dat je ze strak aan de muur kunt hangen. Ze hebben bijna geen rand meer, wat zorgt voor een naadloze kijkervaring.

Voor wie een hekel heeft aan kabels bij een muurmontage biedt Samsung oplossingen zoals de One Connect Box, waarop je alle kabels kunt aansluiten die anders door de kamer zouden slingeren.

Samsung geeft je langer garantie op je nieuwe smart-tv
(Afbeelding: Samsung)

#4 Verbinding met andere apparaten

Een smart-tv is vaak niet compleet zonder andere apparaten eraan gekoppeld, zoals een mediabox, gamingconsole, soundbar of zelfs een ouderwetse dvd-speler. De meeste nieuwe Smart TV’s hebben vier HDMI-poorten, wat meestal voldoende is.

Naast fysieke aansluitingen kun je ook content naar je tv casten of streamen. Afhankelijk van je tv kan deze compatibel zijn met Apple AirPlay, Google TV of Amazon Alexa. Het is handig om vanaf je smartphone of tablet te kunnen casten, maar bekabelde verbindingen bieden vaak meer betrouwbaarheid en een hogere kwaliteit.

#5 De verversingssnelheid

De verversingssnelheid geeft aan hoe vaak een beeld op je smart-tv per seconde wordt vernieuwd. Een hogere verversingssnelheid, zoals 120 Hz of hoger, verbetert de vloeiendheid van bewegende beelden. Dit is vooral lekker bij snelle actiescènes, sportuitzendingen en gaming.

Budget- en mid-tier tv’s hebben meestal een vernieuwingsfrequentie van 60Hz, terwijl duurdere modellen 120Hz hebben.

Smart tv is niet meer nodig door nieuwe 8K beamer van Samsung

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen