Mag je je smartphone gebruiken op de fiets? En andere fietsregels rondom tech
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fappen-op-de-fiets.png)
We weten allemaal hoe het zit met autorijden, maar hoe zit het met smartphonegebruik op de fiets?
Het gebruik van een smartphone in het verkeer kan best ingewikkeld zijn. Zo mag je je smartphone niet vasthouden tijdens het autorijden, maar mag je ‘m wel gebruiken via een houder als je stilstaat. Op de fiets was het eerst doodgewoon om te appen en te bellen. Misschien niet echt veilig, maar we zijn zo gewend aan het fietsen dat we het voor lief nemen.
Sinds 1 juli 2019 heeft de overheid daarom de regels aangescherpt en is het niet meer toegestaan om te fietsen terwijl je je smartphone gebruikt. Nu zien we je denken: mag ik nog wel oortjes gebruiken? Hoe zit het met een smartphonehouder? We leggen je haarfijn uit wat precies wel en niet mag.
Appen op de fiets: de boete
Eigenlijk wil je de de grens niet opzoeken en kijken of oom agent je wel of niet op de bon slingert. Ben je toch dat ene appje aan het lezen en word je gepakt? Dan is dat een duur geintje. Tegenwoordig is de boeteprijs gestegen naar 170 euro, waar nog 9 euro administratiekosten bij komen. Zo’n onschuldig appje lezen of je navigatie checken kan je dus al gauw 180 euro kosten.
De regels over smartphonegebruik op de fiets zijn eigenlijk behoorlijk gelijk aan die voor autogebruikers. Het is simpelweg niet toegestaan je smartphone vast te houden tijdens het fietsen. Ook je telefoon tussen je oor en schouder klemmen, als je dat nog doet, mag niet. De regels zijn recent doorgetrokken naar alle mobiele apparaat. Niet alleen smartphones, maar ook muziekspelers, tablets en zelfs camera’s mogen niet vastgehouden noch gebruikt worden in het verkeer.
Dit mag wel
Veel mensen die lange afstanden moeten fietsen, hebben tegenwoordig een smartphonehouder op hun stuur zitten. Deze houders zijn gewoon toegestaan, omdat je hierdoor niet je smartphone vasthoudt. Je mag je scherm dan ook kort aanraken om bijvoorbeeld een telefoontje op te nemen, maar voor langduriger gebruik van je smartphone in de houder kun je een bekeuring krijgen.
Net als bij auto’s wordt er vooral gekeken of je actief deelneemt aan het verkeer. Als je op de stoep stilstaat met je fiets en aan het appen bent, doe je dus niets fout. Technisch gezien geldt dat ook als je staat te wachten voor een rood stoplicht, maar het is niet aanbevolen dan je telefoon te gebruiken. Koptelefoongebruikers mogen wel de bediening van hun headset of oortjes gebruiken om bijvoorbeeld een ander nummer te selecteren, zolang je het verkeer maar kan horen.
Hoe zit het met de smartwatch?
Een vreemde eend in de bijt is vanzelfsprekend de smartwatch. Het slimme apparaatje kan bijna hetzelfde als je telefoon, maar de smartwatch zit op je pols. Je zou dus kunnen zeggen dat het vastzit in een houder. De wet zegt eigenlijk niks specifieks over een smartwatch. Ze zijn dus wel toegestaan, zolang je het verkeer niet hindert. Anders word je alsnog beboet.
Onder de streep is het vooral belangrijk dat je jezelf en anderen veilig houdt. Zo kan de active noise cancelling van je koptelefoon erg fijn zijn, maar je hoort minder van je omgeving. Laat de telefoon lekker in je zak of in de houder en gebruik bijvoorbeeld navigatie op je smartwatch, zolang je die niet overdreven vaak aanraakt.
Dit zijn de beste elektrische fietsen van 2025 volgens de Belgische ANWB