Op dit spectaculaire social media-netwerk zie je alleen mooie shit

Apps Sam Dille 25 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Iedereen zit dankzij social media vastgeplakt aan diens smartphone. We worden de hele dag overspoeld met snelle filmpjes, memes en life-hacks. Dit nieuwe platform wilt juist dat we wat meer naar de natuur gaan kijken.

Op social media-kanalen, zoals Instagram, TikTok en YouTube, zie je al veel mooie beelden uit de natuur. Die foto’s of filmpjes zijn prachtig, maar vaak wel bewerkt met een strak filter of een passend lichteffect. Het valt toch een beetje tegen als je er in het echt bent.

Een nieuw platform gemaakt voor en door traditionele stammen uit Canada, laat de natuur juist in zijn meest epische en ‘echte’ vorm zien. De beelden zijn niet alleen geweldig om naar te kijken, maar zijn misschien wel de oplossing voor klimaatverandering.

Een social media-netwerk vol met natuur

Het idee van dit bijzondere sociale netwerk komt niet van een rijke Amerikaan, maar van een groep eskimo’s en jagers uit Sanikiluaq, een klein plaatsje op de Canadese Belcher-eilanden. Ze waren op zoek naar een manier om de veranderingen in het zee-ijs in de Hudsonbaai te documenteren en begrijpen. Ze ontwikkelden samen met de Arctic Eider Society een webplatform genaamd SIKU.

Op deze website konden jagers foto’s en video’s delen en kennis uitwisselen. Sinds 2015 gebruikten ze het platform om gegevens over watertemperatuur, zoutgehalte en waarnemingen van dieren vast te leggen. Op die manier hadden ze een beter beeld van de gevolgen van klimaatverandering op het ecosysteem.

In de loop der jaren vond SIKU een nieuw doel. Het social media-netwerk wil kennis delen met jongeren die vaak met hun neus in hun smartphone zitten. In 2019 werd SIKU opnieuw gelanceerd als een volwaardig sociaal netwerk: een platform waar leden foto’s en berichten kunnen plaatsen over waarnemingen van dieren in het wild, jachtpartijen, zee-ijscondities en meer.

Sinds begin 2024 hebben meer dan 25.000 mensen het nieuwe platform weten te vinden. En er zijn al meer dan 75.000 berichten geplaatst, met de meest epische beelden uit de natuur en de inheemse cultuur.

Contact leggen met inheemse stammen

Het social media-netwerk wordt veel door de inheemse bevolking van Canada gebruikt. Dat is natuurlijk niet gek, want daar is enorm veel natuur om te bewonderen. Maar dit is voor de bevolking zelf nog best even wennen.

Lucassie Arragutainaq, mede-oprichter van de Arctic Eider Society, vertelde aan Hakai Magazine dat de bevolking traditioneel alleen mondeling informatie uitwisselt. “We leven al eeuwen in de omgeving. We weten veel over alle dieren in het wild.”

Dankzij SIKU is deze informatie nu gedocumenteerd op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo kunnen ook wetenschappers uit de maatschappij gebruikmaken van de kennis van de inheemse bewoners.

De app heeft nog meer te bieden

Op het nieuwe social media-platform zie je niet alleen de mooiste beelden uit de natuur, maar je leert er ook mee overleven. De app is uitgerust met handige hulpmiddelen om te overleven in koude gebieden, waaronder weerberichten, zee-ijsvoorspellingen en veiligheidsinformatie.

Jagers en oogsters kunnen de GPS van hun telefoon gebruiken om hun routes te volgen en hun foto’s te lokaliseren. Het is ook mogelijk om oogstpercentages te checken, zodat jager hier hun jacht op kunnen afstemmen.

SIKU is een netwerk waar zowel de inheemse bevolking als de moderne beschaving heel veel aan heeft. De app wordt door beide groepen gebruikt, en maakt samenwerking een stuk makkelijker.

SIKU wordt op dit moment zelfs gebruikt om het Qikiqtait Protected Area te begeleiden. Dit is een gebied dat speciaal is aangewezen om de natuurlijke omgeving en biodiversiteit te behouden. De app is dus niet alleen geweldig om naar te kijken, maar ook heel nuttig.

Gevreesde instorting klimaat mogelijk dichterbij dan we dachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen