Spider-Man in Parijs weet Lupin van de troon te stoten op Netflix

Films & Series Jeroen Kraak 26 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix lijkt een nieuw pareltje te hebben. Het combineert Spider-Man met Lupin en het is ook nog eens waargebeurd. Neem een kijkje achter de grootste kunstroof die Frankrijk ooit heeft gekend.

Frankrijk ademt kunst. Het Louvre is misschien wel het bekendste museum ter wereld, en ook het Musée d’Art Moderne is zeker de moeite waard. Onmogelijk om daar in te breken, zou je denken. Toch is het gelukt, en nee, niet door Lupin. Spider-Man is er namelijk verantwoordelijk voor. Dit klinkt als een bizar verhaal, maar ik zal het je iets duidelijker uitleggen.

Spider-Man meets Lupin op Netflix

Om die duidelijkheid meteen maar in deze tekst te slingeren: deze Spider-Man is niet Peter Parker. Het verhaal gaat over Vjeran Tomic. Hij wist op een bijzondere manier een diefstal te plegen in het Museum voor moderne kunsten in Parijs. Het was de grootste kunstroof ooit in Frankrijk. Hij wist 100 miljoen euro aan kunst buit te maken. Ideaal voer voor een documentaire op Netflix, dus.

Vjeran Tomic heeft als bijnaam Spider-Man. Dat komt omdat hij goed kan klimmen en van het ene Parijse dak naar het andere springt. Hij heeft dus een totaal andere aanpak dan Lupin. Op die manier wist hij ook het museum binnen te dringen en vijf schilderijen te ontvreemden.

De kunstroof maakte Spider-Man een wereldbekendheid. In deze documentaire komen verschillende mensen aan het woord die over deze beruchte zaak gaan praten, om ‘m zo te reconstrueren. Dat betekent niet alleen dat Vjeran Tomic zelf aan het woord komt, maar bijvoorbeeld ook de echte rechercheurs die vertellen over de zaak.

Het leven van een dief

Maar naast de zaak zelf zien we in de film ook hoe het leven van Spider-Man zelf eruit zag voor de roof. Hij vertelt over zijn thuissituatie, hoe hij is gaan stelen en hoe hij uiteindelijk zo goed heeft weten te klimmen.

Maar deze Netflix-film is echt niet alleen een romantisch verhaal over een dief à la Lupin. Ook de slachtoffers van Spider-Man komen aan bod. Zij vertellen wat voor (emotionele) impact de roven op hen hebben gehad, iets wat Vjeran Tomic zelf aanstellerij van rijke mensen lijkt te vinden.

@wantnl

Motorola toont Android-smartphone die kan buigen 🤯 #android #lenovo #motorola #smartphones #techtok #technology

♬ origineel geluid – WANT

Flink populair

Deze Spider-Man-film, maar dan anders, is inmiddels een hit op Netflix. Hij klimt langzaam naar de koppositie. Op dit moment staat hij op de zesde plaats in de Netflix Top 10.

Ben je dus in een zwart gat beland na Lupin en wil je nog iets anders doen naast het spelen van de nieuwe Spider-Man game? Dan is dit je ideale tip voor Netflix. Want is Vjeran Tomic een interessante megaschurk, of vind je ‘m gewoon een narcist?

Netflix laat kijkers in shock achter met nieuwe Zweedse horror

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen