rmens
rmens Apple 24 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Spotify: nieuwe maatregelen tegen misbruik familie-abonnement

Spotify is al een tijdje bezig om misbruik van zijn familie-abonnement aan te pakken. Je kunt ‘Premium for Family’ met maximaal 6 gezinsleden delen en betaalt dan is € 14,95 per maand. In de praktijk delen echter ook veel vrienden en collega’s op deze manier Spotify om goedkoop uit te zijn.

Dat is niet de bedoeling en de streamingdienst broedt op nieuwe maatregelen. Zo hebben een aantal gebruikers van een familie-account een e-mail gekregen met de vraag om hun adres te bevestigen. Daarbij wordt tevens GPS gebruikt om de exacte locatie van de gebruiker op te vragen.

Verificatie Spotify familie-abonnement via GPS

De nieuwe maatregelen worden al in Duitsland getest. In een bericht van Der Spiegel is te lezen dat het verifiëren van de locatie via GPS verplicht is, anders kan het family-abonnement stopgezet worden. Wie geen GPS heeft, moet zijn postcode invullen.

Spotify stelt als voorwaarde dat alle gebruikers van een familie-abonnement op hetzelfde adres moeten wonen. Als verschillende gebruikers van een familie-account bij de verificatie een ander adres invoeren, worden ze automatisch uit de groep verwijderd. Het invoeren van een vals adres is met de GPS-verificatie steeds moeilijker.

Spotify Premium Family
Klik/tap voor groter.

Waarom Spotify wel en Netflix niet

Dat Spotify veel moeite steekt in het opsporen van misbruik van familie-accounts is opmerkelijk. Netflix biedt bijvoorbeeld een vergelijkbare formule, maar lijkt het delen van accounts buiten een gezin niet erg te vinden. Waarom doet Spotify dan zo moeilijk? Er is een belangrijk verschil.

Netflix heeft veel eigen producties en koopt licenties voor films en series volledig af. Spotify moet echter per stream betalen aan platenmaatschappijen. De kans dat vrienden of collega’s tegelijk muziek streamen is aanzienlijk groter dan bij gezinsleden. Gezinnen eten immers meestal samen en brengen tijd met elkaar in een huis door. Daardoor gebruiken ze op diverse momenten van de dag minder Spotify dan individuen die een abonnement delen. Dat maakt misbruik duur. Momenteel is de GPS-check nog niet in Nederland geactiveerd. Geniet er dus van, nu het nog kan…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!