Innovatieve functies maken Spotify Wrapped 2023 beter dan ooit tevoren

Apps Mark Hofman 29 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Laat de chaos op Instagram maar beginnen: Spotify Wrapped 2023 is officieel een feit. Zoals collega Jeroen deze week voorspelde, is het jaaroverzicht zojuist beschikbaar geworden, maar het komt wel met functies die we nooit eerder zagen.

Het principe van Spotify Wrapped is al jaren hetzelfde. Je krijgt een overzicht van alles waar je het afgelopen jaar naar hebt geluisterd en kunt dit met, het liefst zoveel mogelijk, mensen delen. Toch voelt het hele feest dit jaar uitgebreider, innovatiever en beter dan ooit. De reden: deze nieuwe functies en verbeteringen.

Spotify Wrapped 2023 doet het net even anders

Wie de meest recente versie van de Spotify-app op zijn Android-smartphone of iPhone heeft, zal inmiddels een tabje Wrapped op de homepage zien staan. Zodra je daarop klikt, kom je als luisteraar in een compleet nieuwe omgeving, die volledig gericht is op het jaaroverzicht.

Zo groot als Spotify Wrapped 2023 hebben we het nog niet gezien, dus begrijp ik het als het allemaal een beetje overweldigend kan zijn. Tijd om een aantal functies uit te lichten die, wat mij betreft, echt de moeite waard zijn.

Chris Webby bedankt me persoonlijk

Er zijn in het verleden vaker momenten geweest dat artiesten hun luisteraars bedanken voor het afgelopen jaar, maar de videoboodschap die ik van Chris Webby kreeg (mijn meest beluisterde artiest) was wel echt iets anders.

Aangezien ik in de Top 2% van al zijn luisteraars sta, kwam de artiest voorbij in het overzicht om mij daar, samen met alle andere luisteraars natuurlijk, persoonlijk voor te bedanken. Best wel tof.

Intrigerende functies maken Spotify Wrapped 2023 beter dan ooit tevoren
(Screenshot: WANT)

AI-dj gaat volle bak voor Spotify Wrapped 2023

In de eerste week nadat Spotify Wrapped 2023 is verschenen, geeft de AI-dj van de streamingdienst je een speciale afspeellijst met commentaar tussen de nummers. Hoewel dat eerder niet voor heel veel succes zorgde, is dit tijdelijke exclusieve tintje aan Wrapped 2023 toch wel erg leuk.

Je vindt de afspeellijst onder de grote banner met Wrapped erop.

Sound Town

Tijdens het overzicht van welke nummers je het meest hebt geluisterd en hoeveel minuten je hebt geluisterd, is er nu ook een functie genaamd Sound Town.

De functie combineert je luistergedrag met dat van andere Spotify-gebruikers en plaatst je op een plek in de wereld waar mensen ongeveer dezelfde smaak hebben. Nijmegen was mijn uitkomst…

Breek me de bek niet open.

Intrigerende functies maken Spotify Wrapped 2023 beter dan ooit tevoren
(Screenshot: WANT)

Spotify Wrapped 2023 zet je in een hokje

We houden er niet van om in hokjes gestopt te worden, maar Spotify Wrapped 2023 heeft het op toch wel prettige wijze gedaan. De app vertelt je namelijk wat voor type luisteraar je bent en het resultaat is bij mij precies wat ik wil zijn.

Persoonlijk kreeg ik de titel “verzamelaar” te zien. Dit is iemand die vooral in zijn eigen afspeellijsten hangt omdat hij of zij zo ongelooflijk veel tijd in die dingen heeft gestoken. En potverdikkie, wat heeft Spotify het bij het rechte eind.

Blend

We zijn natuurlijk allemaal zo gek op Wrapped, dat de sociale media de komende dagen weer helemaal volstaan met mensen die hun luistergedrag delen. Maar er is dit jaar misschien wel iets veel leukers wat je kunt doen.

Het is mogelijk om een Blend aan te maken met maximaal 10 vrienden. Deze lijst voegt de meest geliefde nummers van Spotify Wrapped 2023 toe en maakt er een lekkere mix van. Een blend, zou je het kunnen noemen.

Intrigerende functies maken Spotify Wrapped 2023 beter dan ooit tevoren
(Screenshot: WANT)

Apple Music heeft zijn eigen Wrapped 2023

Mocht je trouwens geen gebruiker van Spotify zijn maar het concept van Wrapped wel leuk vinden? Geen zorgen, want Apple Music doet ongeveer hetzelfde.

Gisteren bracht de streamingdienst zijn eigen versie uit. We vertellen je er alles over in het onderstaande artikel:

Apple Music klopt Spotify Wrapped met 25 beste nummers van 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen