‘Hey Siri, hoeveel verdient de actrice die je stem inspreekt?’

Smartphones Jeroen Kraak 28 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Je hebt waarschijnlijk al vaak gesprekken met Siri gevoerd als je een iPhone hebt. Maar wie was de eerste stemactrice en hoeveel geld kreeg ze van Apple?

Siri was voor het eerst te horen in oktober 2011. Het was toentertijd een spraakmakende functie die naar de iPhone 4S kwam. Inmiddels zijn we twaalf jaar later en hebben flink wat acteurs de rol van Siri overgenomen in verschillende talen.

Siri is in de loop der tijd dus anders gaan klinken op je iPhone. Maar hoeveel betaalde Apple de originele Siri eigenlijk?

Zo veel (of weinig) betaalde Apple de originele stem van Siri

De naam Susan Bennett komt je waarschijnlijk niet bekend voor. Toch heb je misschien weleens met haar gepraat, want ze was de originele stem van Siri.

Die stem doet ze inmiddels niet meer bij Apple zelf, maar ze werkt wél nog steeds als stemacteur. Sterker nog, ze vertolkt de rol van Siri nog steeds in verschillende films zoals Beavis and Butt-Head Do the Universe.

Met die klussen heeft ze waarschijnlijk meer verdiend dan bij Apple zelf. In een interview met CNN doet ze uit de doeken wat ze kreeg: helemaal niets. De groep acteurs die na haar kwam, kreeg echter wel betaald.

Het bijzondere verhaal van de stem in de iPhone 4S

Toch is het wel interessant van de actrice om te horen hoe Apple bij haar terecht kwam. Bennett zei dat haar stem al in 2005 werd opgenomen, maar ze wist niet waarvoor het was, alleen dat het ging om berichten voor een telefoon. Sterker nog, op dat moment bestond de iPhone geen eens.

Ze moest er zelf achter komen dat haar stem gebruikt werd voor Siri: “Ik kreeg in 2011 een telefoontje van een andere stemacteur. Die zei tegen haar: “We waren aan het spelen met de nieuwe iPhone 4S. Ben jij dat?'”

Susan Bennett was te gast bij CNN om te praten over het schandaal bij OpenAI, wat dus geen schandaal bleek te zijn. Scarlett Johansson dacht dat haar stem werd gebruikt voor ChatGPT, maar uiteindelijk bleek het een stemacteur te zijn die veel op haar leek. Die actrice heeft waarschijnlijk veel meer gekregen dan dat Apple betaalde aan de originele stem van Siri.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen