Dagen AliExpress-opvolger Temu lijken geteld in Europa

Apps Jeroen Kraak 31 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Temu wist tot nu de dans te ontspringen, maar ook dit platform gaat onder de DMA vallen. Dat betekent strenge regels voor de spirituele opvolger van AliExpress.

Het kan bijna niet anders dan dat je de advertenties voor Temu voorbij ziet komen op het internet. Het Chinese bedrijf doet er alles aan om te groeien en de nieuwe AliExpress en Shein van het web te worden.

Dat is goed gelukt, want het bedrijf is ook opgevallen bij de EU. En met dat laatste is het dan weer niet al te blij, want het krijgt daardoor te maken met flink striktere regels vanwege de Digital Markets Act (DMA).

AliExpress 2.0 Temu ontkomt niet aan de Digital Markets Act

Volgens sommige rapporten heeft Temu op dit moment meer dan 75 miljoen gebruikers in de Europese Unie. Daarmee voldoet het aan de classificatie ‘very large online platform‘ (VLOP), of in gewoon Nederlands: een heel groot online platform. Het valt daarmee onder de DMA-regels.

Temu is nu het 24e bedrijf dat onder de DMA valt. Andere bedrijven die onder de DMA vallen zijn bijvoorbeeld Apple, Meta, Google en ByteDance. Dat betekent dat er extra toezicht is op het bedrijf, omdat het hiermee een grote machtspositie heeft. Overigens is Temu niet de enige winkel die hieronder valt; ook Amazon en Shein zijn onderworpen aan deze regels.

AliExpress 2.0 weet Nederland te veroveren en zijn naam is Temu
De app op de iPhone. (Afbeelding: App Store/Temu)

Wat de DMA betekent voor Temu

Dat extra toezicht betekent dat de EU nog meer controle uitoefent op het algoritme, AI, content rankings en aanbevelingsinstrumenten. Dit geldt ook voor andere risico’s.

Het grootste probleem voor Temu is echter dat er nog meer controle komt op de kwaliteit van producten. Zo moet het nagemaakte, illegale en onveilige producten van de site verwijderen.

Temu heeft nog even de tijd om aan de eisen van de EU te voldoen. Hoewel andere bedrijven die aan de DMA moeten voldoen tot augustus de tijd hebben, krijgt Temu tot eind september. Dit komt omdat bedrijven vanaf het moment dat ze worden aangemerkt als een VLOP vier maanden de tijd krijgen om aanpassingen door te voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen