Is Temu te goed om waar te zijn? Alles wat je wil weten voor je eerste bestelling

Gadgets Sam Dille 8 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Temu verovert de wereld met technische snufjes voor een lage prijs. Of is het toch te mooi om waar te zijn?

Voor goede elektronica moet je wat geld over hebben. Zo worden Android-smartphones in 2025 stukken duurder. Temu is dan een goede uitkomst. Op de webshop kun je zowat alles kopen voor een lachwekkend laag bedrag.

Zo’n laag bedrag kan er natuurlijk niet zijn zonder prijs. Veel potentiële kopers twijfelen over de betrouwbaarheid van de webshop. Komen de producten wel aan? Zijn de producten echt? En is de website wel veilig? In dit artikel geven we je antwoord op al die vragen.

De kwaliteit van Temu-producten

Temu is een enorme online winkel waar je bijna alles kunt vinden wat je maar kunt bedenken. Van auto-accessoires tot keukenapparatuur, elektronica en tuinmeubels. Je hebt zelfs babykleding.

Wat Temu bijzonder maakt, is dat veel van haar producten spotgoedkoop zijn. Je kunt bijvoorbeeld schoenen kopen voor 15 euro, kettingen voor 1 euro, en draadloze toetsenborden voor 10 euro. Wat je ook zoekt, de kans is groot dat je het op Temu vindt voor minder dan 50 euro.

De schokkende Temu-documentaire die je als klant liever (niet) wil zien
Temu. (Afbeelding: AFP/Stefani Reynolds)

Het is daarom niet gek dat er mensen zijn die twijfelen over de betrouwbaarheid van de producten. Maar je kunt opgelucht ademhalen: de meeste producten van Temu kun je binnen 10 werkdagen thuis verwachten. Houd er daarbij wel rekening mee dat het niet bepaald technische hoogstandjes zijn. Alle technische producten die je op Temu bestelt zijn niet van gerenommeerde merken, tenzij er een blauw vinkje bij staat.

Over het algemeen kun je op de webshop veel goede technische accessoires vinden. Denk aan telefoonhoesjes, AirPod-hoesjes en laptophoezen. Maar eerlijk is eerlijk: het is geen slim idee om oplaadkabels, docking stations of merkloze spullen van Temu te kopen. Grote kans dat je regelrechte troep aanschaft.

Onbetrouwbare website

Er hangt ook nog wat controverse rondom de website zelf. De Amerikaanse regering beschuldigde Temu van mogelijke datalekken nadat Google de zustersite, Pinduoduo, had geschorst vanwege malware. Volgens analisten is Temu minder gevaarlijk en zijn de risico’s van Pinduoduo vooral gericht op Chinese gebruikers.

Daarnaast bracht het US House Select Committee on the Chinese Communist Party een rapport uit waarin ze zeggen dat Temu niet genoeg doet om ervoor te zorgen dat de producten op hun site voldoen aan de Uyghur Forced Labor Act.

In datzelfde rapport staat ook dat Temu gebruikmaakt van een maas in de Amerikaanse handelsregels. Hierdoor kunnen ze invoerbelastingen ontwijken en toch voldoen aan de Amerikaanse wetten. Niet heel netjes dus.

Is het veilig om bij Temu te shoppen?

Temu is niet bepaald het braafste jongetje van de klas. Daarom kunnen we je ook niet met zekerheid zeggen of het veilig is om bij Temu te kopen. Wil je er toch wat bestellen, dan zijn hier een paar tips om veilig te blijven.

Als je een iPhone hebt, kun je de functie ‘Verberg mijn e-mailadres’ gebruiken als je een Temu-account aanmaakt. De functie maakt een willekeurig e-mailadres aan en stuurt de berichten door naar je iCloud-e-mail. Als je te veel spam krijgt, kun je het nepadres gewoon uitschakelen. Geen zorgen als je geen iPhone hebt. De meeste e-mailproviders laten je ook aliassen aanmaken.

Koppel nooit je bankrekening of betaalpas aan een online winkel. Als webshops worden gehackt, kunnen je betalingsgegevens in gevaar komen. Gebruik in plaats daarvan altijd Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay of PayPal. Deze betaalmethoden zijn veel moeilijker voor hackers om toegang toe te krijgen.

De schokkende Temu-documentaire die je als klant (niet) wil zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen