Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Smart Home 22 mei 2022
Leestijd: 8 minuten

Getest: dit zijn de beste slimme rookmelders voor jouw huis

Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning – nieuwbouw én bestaande bouw – een rookmelder verplicht. De meerderheid van de huizen heeft al rookmelders, maar heel veel huizen toch ook nog niet. Naast gewone – domme – rookmelders, die al tientallen jaren nauwelijks veranderd zijn, zijn er tegenwoordig ook slimme rookmelders. Dit artikel onderzoekt de voordelen daarvan en test een aantal verschillende modellen.

Voor mij zit de belangrijkste vooruitgang hem in het woordje slim. Slim kan van alles betekenen en de ene rookmelder is slimmer dan de andere. Maar dat bedoel ik niet, ik wil vooral dat mijn rookmelders niet DOM zijn. Dom als in dat ze middenin de nacht afgaan, om een willekeurige reden, maar niet omdat er rook was. Waarna mijn vriendin en ik dankzij een hartslag van 200 de eerste paar uur niet meer in slaap konden komen.

Weg met domme rookmelders

Mijn domme rookmelders deden dit zo geregeld, dat ik ze uiteindelijk kapot heb moeten slaan omdat ze anders niet ophielden met gillen. Sindsdien heb ik geen rookmelders meer. Niet veilig, maar een hartaanval is ook niet veilig. Dus als slimme rookmelders alleen maar hun sirene af laten gaan wanneer er rookontwikkeling is, hebben ze mij al overtuigd.

Zoals gezegd, is het vanaf de zomer van 2022 verplicht om rookmelders in je huis te hebben. Aangezien domme rookmelders geen optie zijn, moeten het slimme worden. Het kopen van een goede slimme rookmelder kan best lastig zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende modellen te koop en lang niet allemaal zijn ze even goed. Ook verschillen prijs en kwaliteit enorm. Om je op weg te helpen lees je hieronder de belangrijkste punten om op te letten bij het kopen van de beste slimme rookmelder:

We testten verschillende modellen, sommige merken faalden hopeloos en haalden dit artikel niet. We richten ons hier op de drie best-geteste slimme rookmelders: die van Bosch, Somfy en Netatmo.

Bosch Rookmelder II

De Bosch Rookmelder II belooft extra veiligheid in je huis te brengen door de combinatie van rookdetectie en het melden hiervan via een akoestisch alarmsignaal én meldingen op smartphones. 

De batterij gaat vijf jaar mee en is vervangbaar. Als je de Bosch Smart Controller hub gebruikt en hier ook andere slimme apparaten op hebt draaien, profiteer je van synergie-effecten. In geval van nood verlichten geïntegreerde lampen de vluchtwegen en door het optillen van de rolluiken worden de vluchtwegen vrijgegeven.

Beste slimme rookmelders
Bosch Rookmelder II (Afbeelding: Bosch)

Je kunt de sirene van de rookmelder ook integreren in je anti-inbraaksysteem. Daarnaast is er minder kans op valse alarmen: Dankzij vervuilingscompensatie wordt de alarmdrempel constant automatisch aangepast aan de werkelijke vervuilingsgraad van de rookkamer (door natuurlijk huisstof en vuil).

Op dit moment wacht de Bosch Rookmelder II nog op goedkeuring en certificering van Apple HomeKit, dus tot die tijd kun je de slimme rookmelder gebruiken via de Bosch Smart Controller hub. 

Prijs: €79,95

Getest Bosch Rookmelder II: 

 • Design: strak, rond en voorzien van kleine sleufjes die fraai ogen. Maar goed, het blijft een rookmelder en geen kunstobject natuurlijk. 
 • Bevestiging: twee schroefjes in plafond of muur en je draait te rookmelder op zijn plek. Je kan ook een tweezijdige sticker gebruiken.
 • Ingebruikname: we moesten de Bosch Smart Controller hub ook eerst nog even installeren, inclusief de bijbehorende app. Iets omslachtiger dan alleen een rookmelder dus, maar we kregen de rookmelder gepaired met de hub. Bosch verwacht dat haar slimme rookmelder binnenkort ook wordt opgenomen in Apple HomeKit zodat je hem rechtstreeks kunt toevoegen aan deze omgeving, zonder een extra hub nodig te hebben. 
 • Bij een klein beetje rook ging er een rood lampje branden en toen de rook niet ophield maar heviger werd, begon de Bosch Rookmelder II luid te piepen. Overal in huis te horen en ook via de telefoon werden we gewaarschuwd. Het werkt!

De Somfy Slimme Rookmelder

Somfy maakt al meer dan 50 jaar slimme oplossingen voor het beheer van woningen en gebouwen. Innovaties van Somfy zijn gericht op het automatiseren en onderling verbinden van rolluiken, zonweringen, raamdecoratie en gordijnen, poorten en garagedeuren, verwarming, verlichting, camera’s en alarmsystemen.

Test: de beste slimme rookmelders voor jouw huis
Somfy slimme rookmelder (Afbeelding: Somfy)

Als er brand uitbreekt in een woning, is rookontwikkeling vaak het eerste verschijnsel. De Somfy Slimme Rookmelder waarschuwt je bij de geringste detectie van rook onmiddellijk, met een luid alarmsignaal van maar liefst 85 decibel.

Op zichzelf niet zo slim…

Als je meerdere Somfy Slimme Rookmelders in huis hebt gaan ze allemaal tegelijk af. Dus ben je in de slaapkamer terwijl er in de keuken brand ontstaat? Dan hoor je dat meteen en kun je tijdig reageren – en je huis, je dierbaren en jezelf in veiligheid brengen.

De batterij houdt het vijf jaar vol. Dat is lang, maar wel korter dan veel andere slimme rookmelders, die tien jaar meegaan. Wil je de slimheid van de rookmelder benutten, is het wel van belang om hem te combineren met een basisstation. Koppel de rookmelder met de Somfy TaHoma box en maak een scene aan. Je zult nu meldingen op je smartphone krijgen bij rookdetectie.

…maar met basisstation slimmer dan de rest

Dit is iets omslachtiger dan bij andere slimme rookmelders, maar het heeft ook grote voordelen. Door een TaHoma basisstation aan te schaffen en te installeren, kun je deze smart home hub meteen gebruiken voor andere slimme apparaten. En dat heeft weer als grote voordeel dat je ze kan combineren. Bijvoorbeeld door in te stellen dat bij rookdetectie direct alle lichten aan gaan en de rolluiken open gaan. Extra veiligheid en dat is een grote plus.

Prijs: €85,00

Getest: Somfy Slimme Rookmelder

 • Design: qua vorm is ie anders dan de meeste (ronde) rookmelders. Persoonlijk vind ik hem mooi, maar dat is natuurlijk subjectief.
 • Bevestiging: twee schroefjes in de muur en je draait te rookmelder op zijn plek.
 • Ingebruikname: we moesten de TaHoma box ook eerst nog even installeren, inclusief de bijbehorende app. Iets meer stappen dus, maar geen obstakels. We zijn meteen klaar voor de volgende slimme home producten van Somfy. Om de pushmeldingen te activeren, dien je eerst nog wel een scenario te creëren.
 • Na de eenvoudige installatie deden we de meest voor de hand liggende en simpele test: we lieten rook omhoog kringelen bij de rookmelder. Alles werkte zoals het hoort, 85 decibel gierde over de overloop en de iPhone kreeg een pushbericht. Geslaagd dus!

De Netatmo Slimme Rookmelder

Netatmo’s slimme rookmelder is volledig zelfstandig en opereert zonder smart home hub. Als het alarm is afgegaan door een andere oorzaak, maar is er geen brand? Deze slimme rookmelder laat je gewoon het alarm uitschakelen via je telefoon in plaats van dat je halsbrekende toeren moet gaan uithalen om bij het plafond te komen.

Test: de beste slimme rookmelders voor jouw huis
De Netatmo Slimme Rookmelder (Afbeelding: Netatmo)

De batterij gaat 10 jaar mee. Daarna moet je de batterij weggooien, deze kun je niet vervangen. Dit betekent dat je de rookmelder ook moet vervangen. Dat klinkt niet heel duurzaam, maar het wordt gewoonweg aangeraden om na 10 jaar een nieuwe te nemen, want dat is veiliger.

Belangrijk om te weten

Voor de duidelijkheid: de slimme rookmelder van Netatmo (noch de andere in onze test) detecteert overigens geen koolstofmonoxide. Het wordt zelfs afgeraden om een 2-in-1 product te nemen. Waar je een rookmelder het liefst zo hoog mogelijk installeert (rook stijgt op), plaats je een koolstofmonoxide-melder lager, omdat koolstofmonoxide zich mengt met lucht en dus zwaarder is.

Prijs: €99,99 

Getest: Netatmo Slimme Rookmelder

 • Design: relatief alledaags, maar zeker niet lelijk, ik zou zelfs zeggen mooier dan de gemiddelde rookmelder.
 • Bevestiging: supersnel en supersimpel
 • Ingebruikname: eenvoudig en snel, letterlijk binnen vijf minuten was ie up and running. Natuurlijk moet je de Netatmo app downloaden. Maar als je niet zit te wachten op nog een app, kun je ook de QR-code op het product scannen vanuit Apple Home. Die pakt hem direct op en vanaf dan zit de rookmelder keurig in je Apple Home. Handig!
 • De slimme rookmelder van Netatmo slaagde met gemak voor de rooktest. App en sirene maakten direct duidelijk dat er rookontwikkeling was.
Test: de beste slimme rookmelders voor jouw huis
Rook stijgt snel op (Afbeelding: Netatmo)

Conclusie:

De Bosch Rookmelder II werkt naar behoren samen met de Bosch slimme hub. Binnenkort kan deze rookmelder ook standalone slim zijn via de Apple HomeKit. De Somfy slimme rookmelder is in combinatie met de TaHoma box ook echt slim. Beschikt over de features die je wil en slaagde met vlag en wimpel voor de test.Ook de Netatmo slimme rookmelder blijkt een topper. Gemakkelijk, slim en goed, een absolute aanrader!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!