The Acolyte op Disney+ is Star Wars als nooit tevoren

Films & Series reviews Lucas van de Wetering 4 jun 2024
Leestijd: 6 minuten

WANT-redacteur Lucas van de Wetering was aanwezig bij de voor-screening van de eerste twee afleveringen van de nieuwe Disney+-serie Star Wars: The Acolyte. En als een groot fan van de franchise heef hij een duidelijke mening kunnen vormen over het begin van de serie.

The Acolyte speelt zich af in het welbekende Star Wars universum, waar de andere films en series ook plaatsvinden. Maar voor The Acolyte reizen we terug in de tijd, 100 jaar voor Episode I: The Phantom Menace. Dat betekent dan ook een compleet nieuwe cast met compleet nieuwe verhalen.

Als een gigantische Star Wars-fan ben ik meer dan tevreden over hoe de eerste twee afleveringen van The Acolyte eruitzien. Het is de eerste keer dat Disney wegstapt bij de Skywalkers en naar de High Republic reist. Het was een risico, die tot nu toe zeer succesvol uitpakt.

Het verhaal van The Acolyte op Disney+ (uiteraard zonder spoilers)

Zoals eerder gezegd speelt The Acolyte zich af in hetzelfde universum als de films en series die we al hebben, maar toch is de setting heel anders. De serie speelt zich 100 jaar voor de gebeurtenissen van Episode I: The Phantom Menace af. In deze tijd zijn Jedi de grootste kracht in het universum, dit tijdperk heet ook wel The High Republic.

Naast dat de Jedi op hun hoogtepunt zijn in The Acolyte, zijn er eigenlijk geen Sith. Ten minste, niet zover de Jedi weten. The Acolyte volgt het verhaal van een darkside-user die wraak wil op de Jedi, een aantal specifieke Jedi. Het is zeker een onzekere tijd in The Acolyte.

Star Wars als nooit tevoren

Het was een groot risico voor Disney, dit is de eerste keer dat we wegstappen bij de Skywalkers. Hiervoor zat iedere film of serie tot een bepaald niveau wel verbonden aan de geliefde Skywalker-familie en de Chosen One-profetie. Maar in The Acolyte bestaat Anakin Skywalker nog niet eens, sterker nog zijn moeder is nog geen eens geboren.

Disney heeft deze ruimte geweldig gebruikt, met een compleet nieuwe cast en compleet nieuwe karakters. Ook is de hele wereld anders in dit tijdperk. Hiervoor hebben we Star Wars eigenlijk constant in oorlogstijdperken gezien, wat ook wel past bij de naam Star Wars, maar dat ter zijde. In The Acolyte zijn de Jedi echt Jedi en geen generaals van een leger.

Maar niet alleen de setting van The Acolyte is anders. De Jedi-robes zien er bijvoorbeeld ook heel anders uit, veel wit en goud. Alles aan The Acolyte schreeuwt gewoon dat het zijn eigen kant uit gaat en dat het niet in direct verband staat met de content die we al hebben. En dit was naar mijn mening een goede keuze.

Ook zien we unieke vertoningen van manieren om de force te gebruiken in The Acolyte. Een goed voorbeeld van kracht in de force is Master Tobin in de tweede aflevering. Zoals hij de force gebruikt hebben we nog nooit gezien.

The Acolyte op Disney+ is Star Wars als nooit tevoren
(Afbeelding: Disney)

Vechtscènes zijn op Star Wars prequel-niveau

Het grootste pluspunt van de prequels is toch wel de choreografie in de vechtscènes, dit is echt top gedaan. Tijdens het filmen waren Hayden Christensen en Ewan McGregor dan ook op Olympisch schermniveau volgens de trainers van de acteurs. Dat de choreografie in The Acolyte hier dus dichtbij ligt zegt genoeg.

Tot nu toe hebben we alleen vechtscènes gezien in de Star Wars-serie met maximaal één lightsaber, een echte vergelijking met de prequels kan dus nog niet gemaakt worden. Maar de vechtscènes die we wel hebben gehad, waren extreem goed. Het voelde heel natuurlijk en helemaal niet ingestudeerd. Ook gaf ieder gevecht je het gevoel dat ze met een doel aan het vechten waren.

Ook was er veel variatie in de gevechten. Verschillende personages hadden hun eigen manieren van vechten, met hun eigen soort wapens. Ook al hebben we één personage in meerdere gevechten gezien met verschillende mensen, had dit personage iedere keer weer andere moves.

Karakters en cast van The Acolyte

Er spelen wel een paar bekende mensen in The Acolyte op Disney+. Zo heeft Lee Jung-jae een relatief grote rol in de serie, je kan deze acteur kennen als de hoofdrolspeler van Squid Game. Ook zijn Dafne Keen (Logan), Amandla Stenberg (The Hate You Give) en Carrie-Anne Moss (The Matrix) andere grote namen in de Disney+-serie.

The Acolyte op Disney+ is Star Wars als nooit tevoren
(Afbeelding: Disney)

Toch gaan tot nu toe mijn grootste complimenten uit naar Lee Jung-jae, hij speelt de rol van Master Sol in The Acolyte op Disney+. De Koreaanse acteur kan geen vloeiend Engels, verre van. Zo heeft hij een tolk voor dingen zoals interviews. Maar in Star Wars: The Acolyte spreekt hij wel gewoon Engels, en dit doet hij fantastisch.

Hij weet extreem veel emotie in zijn spel te plaatsen, dit is natuurlijk heel moeilijk in een taal die je niet vloeiend spreekt. Zijn performance in de eerste twee afleveringen heeft Master Sol direct omgetoverd tot mijn favoriete personage uit de serie.

Ook het spel van Amandla Stenberg heeft flinke indruk op mij gemaakt. Maar waarom dit precies is, zie je als je de serie kijkt. Als ik dat ga vertellen verklap ik een belangrijk deel van het plot. Manny Jacinto heeft tot nu toe wel de grappigste line gehad in de Disney+-serie.

Genoeg ruimte voor Star Wars-theorieën

Natuurlijk komt het ook doordat ik pas twee afleveringen heb gezien, maar lang niet alles in The Acolyte is voorspelbaar. De serie geeft daardoor ook genoeg ruimte aan theorieën, zelfs ook al zit je midden in een aflevering. De unieke setting helpt hier ook bij; je weet gewoon niet wat je moet verwachten.

Na de eerste twee afleveringen wil je eigenlijk direct doorkijken, omdat de serie zo goed is, maar ook doordat je met vragen blijft zitten. Als de serie voorspelbaar was, had je ook niet graag verder willen kijken. The Acolyte weet dan ook zeker je aandacht op het scherm te houden. In de eerste twee afleveringen zijn er al genoeg plot-twists geweest.

Hopen op een goed vervolg van de Disney+-serie

De eerste twee afleveringen van The Acolyte staan online op Disney+, nu is het dus een week wachten op de volgende aflevering. En ik hoop met heel mijn hart dat de rest van de serie net zo goed is als deze eerste twee afleveringen van de Star Wars-serie.

Wel hoop ik dat we nog meer van de Jedi te zien krijgen, en dan niet alleen de Jedi die we in de eerste afleveringen ontmoeten. Vooral de Jedi waar we kort wat van zien aan het einde van aflevering twee zorgt voor veel enthousiasme.

Ook kijk ik uit naar mogelijke lightsabergevechten in de Star Wars-serie. Aan de trailers hebben we gezien dat er rode lightsabers in de serie zitten, dus de kans is groot. Als ze de vechtscènes met lightsabers net zo goed maken als de vechtscènes zonder lightsabers, dan gaat mijn nerdhartje wel wat sneller kloppen.

The Acolyte op Disney+ is Star Wars als nooit tevoren
(Afbeelding: Lucasfilm)

Stiekem hoop ik ook dat we een korte cameo krijgen van de geliefde groene Jedi. Yoda is 864 in The Phantom Menace en is dus zeker levend tijdens Star Wars: The Acolyte, wat zich 100 jaar eerder afspeelt. Het zou daarom wel heel vet zijn om de iets-jongere Yoda kort in actie te mogen zien. Zolang hij niet het hoofdpersonage wordt natuurlijk.

Korte conclusie voor The Acolyte

Naar mijn mening is The Acolyte tot nu toe een van de beste stukjes Star Wars in een lange tijd. Het gaat compleet zijn eigen kant op, maar weet toch te blijven voelen als Star Wars. De personages, vechtscènes, setting en verhaallijn zijn tot nu toe allemaal prachtig. Als de eerste afleveringen van The Acolyte enige representatie zijn van de hele serie, heeft Disney+ er een prachtshow bij.

Wat je allemaal wil weten over Star Wars: The Acolyte voor je gaat kijken

The Acolyte

Disney+

9 Score

Pluspunten

  • Star Wars als nooit tevoren
  • Vechtscènes zijn krankzinnig
  • Personages zijn uniek en super vet
  • Acteerwerk is hoge kwaliteit
  • Visueel pareltje
  • Echte Jedi
  • Doet zijn eigen ding, maar blijft Star Wars
  • De hype blijft erin

Minpunten

  • 8 afleveringen kan krap worden
  • Tot nu toe weinig van de Jedi gezien (als groep)

Naar mijn mening is The Acolyte tot nu toe een van de beste stukjes Star Wars in een lange tijd. Het gaat compleet zijn eigen kant op, maar weet toch te blijven voelen als Star Wars. De personages, vechtscènes, setting en verhaallijn zijn tot nu toe allemaal prachtig. Als de eerste afleveringen van The Acolyte enige representatie zijn van de hele serie, heeft Disney+ er een prachtshow bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen