The Day Before: veelbesproken game zo slecht dat studio per direct de deuren sluit

Games Mark Hofman 12 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

We hebben bij WANT in de loop der jaren de nodige slechte games voorbij zien komen, maar zo slecht als The Day Before zagen we nog nooit.

Na slechts vier dagen is studio Fntastic dusdanig door het stof gegaan dat het per direct de deuren sluit. The Day Before is een veelbesproken MMO waar veel gamers enthousiast naar uitkeken. Het uiteindelijke resultaat valt echter zo tegen dat Steam, het bekende gameplatform, gamers hun geld teruggeeft.

Wat is er precies aan de hand en hoe kun jij ervoor zorgen dat Steam je geld teruggeeft? Ik neem je mee in het krankzinnige verhaal van The Day Before.

The Day Before: veelbesproken MMO faalt keihard

The Day Before is misschien wel een van de meest besproken, onbekende games van 2023. Niet gek, want ontwikkelaar Fntastic gaf gamers een fantastisch vooruitzicht met de titel. Alleen toen het spel op 7 december ook daadwerkelijk verscheen, bleef daar weinig van over.

Hoewel de game, die beschikbaar was voor PC, vol zat met bugs en serverproblemen, was het vooral het tegenvallende concept wat de game de nek omdraaide. Waar een echte open-wereld MMO in een apocalyptische wereld werd beloofd, kwamen gamers er al snel achter dat het puur en alleen een extraction shooter was.

Die combinatie is gamers wereldwijd compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Er waren ruim 20.000 mensen die de game al in handen hadden omdat ze vooraf zo positief waren, en die hebben inmiddels allemaal een negatieve reactie achtergelaten op Steam.

Studio achter The Day Before sluit deuren

Het komt ontwikkelaar Fntastic duur te staan, want slechts vier dagen nadat The Day Before verscheen sluit de studio zijn deuren. De reden: financieel gezien is de game een flop en de studio heeft geen reserves om door te kunnen gaan.

Onder het bericht, dat verscheen op X, uitten ruim 9500 mensen hun ongenoegen. Ze eisen een vergoeding van de studio die, naar hun mening, te snel de handdoek in de ring gooit. De zin “al het inkomen wordt gebruikt om schulden aan onze partners af te lossen”, is wat dat betreft het probleem. En dat begrijpen we maar al te goed.

Gelukkig voor gamers ligt het geld dat is uitgegeven aan The Day Before niet bij de ontwikkelaar, maar bij uitgever Mytona en Steam. De twee partijen slaan de handen ineen om mensen, ongeacht hoelang ze hebben gespeeld, hun geld terug te geven.

Fntastic opende in 2015 zijn deuren en bracht in de loop der tijd titels als The Wild Eight, Dead Dozen en dus The Day Before uit.

Steam geeft gamers hun geld terug

Steam maakt het voor gamers mogelijk om het geld dat is uitgegeven aan The Day Before terug te krijgen. Hoewel je normaal gesproken een game niet langer dan twee uur gespeeld mag hebben om daar ook echt gebruik van te kunnen maken, lijkt Steam die regel even te laten varen.

Wil jij ook geld terugzien van Steam? Dat kan via de volgende stappen:

  • Ga naar deze website
  • Log in met je Steam-account
  • Selecteer de optie aankopen
  • Kies voor The Day Before
  • Geef aan wat het probleem met het spel is
  • Laat weten dat je geld terug wil hebben
  • Vul het gehele formulier in
  • Uiteindelijk krijg je bevestiging dat je verzoek is ingediend

Houd er wel rekening mee dat het gaat om een verzoek en de teruggave op dat moment nog niet direct geregeld is.

Steam laat je later weten of dit het geval is of niet.

Geliefde Battle Royale-modus krijgt een klap van LEGO in Fortnite

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen