The Quarry: horror perfect vertaalt naar game

Games Jelle van Es 14 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Supermassive Games is een studio die ervan houdt om verhalen te vertellen. Hun grote doorbraak op dat gebied is zonder twijfel Until Dawn. Een paar jaar geleden werd die game exclusief uitgebracht op de PlayStation 4 en was het een heerlijke horrorgame met tieners. Vervolgens kwam het bedrijf met een drietal kleinere horrorgames. Met The Quarry krijg je echter weer een game die qua grootte en qua stijl meer lijkt op Until Dawn. En dat is alleen maar goed nieuws.

The Quarry neemt je mee naar een kamp in de Amerikaanse natuur. Na een proloog bevind je je aan het einde van de zomer. De kinderen van het kamp zijn naar huis en de kampleiders pakken hun laatste spullen om ook de reis te maken. Maar door wat liefdesverdriet besluit één van de leiders om de auto om mee naar huis te rijden te saborteren, zodat men nog één nacht op het verlaten kamp moet blijven. Want begint als een laatste kans om elkaar te leren kennen en een klassiek geval ‘Doen, durf of de waarheid’ mondt uit in een spannend avontuur, waarin niemands leven zeker is. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

The Quarry Review

Een boeiend verhaal

Vanaf het begin weet het verhaal van The Quarry mij te grijpen. Het begint met een proloog, waarin twee van de kampleiders een dag voordat het kamp begint de reis maakt. Na een ongeluk belanden ze in de wildernis en wordt duidelijk dat het in de bossen niet helemaal pluis is. Vervolgens wordt een sprong in de tijdlijn gemaakt en wordt duidelijk dat het ook na het kamp er van alles dreigt mis te gaan. Het begint allemaal redelijk onschuldig met een plaagstootje hier en daar, maar het mondt uit in een heerlijke horror-ervaring. Daarin moet jij als speler keuzes maken en verschillende quick time events op het juiste moment activeren. Of juist niet, want in de game is het mogelijk om iedereen gruwelijk te laten sterven. Het is maar net waar je zin in hebt.

Een heerlijke verhaal (Afbeelding: 2K Games)

Personages zijn interessant in The Quarry

Voor The Quarry heeft Supermassive Games er andermaal voor gekozen om te werken met verschillende talenten uit de film- en serie-wereld. Deze zijn ook met hun eigen gezicht in de game verwerkt, waardoor je in sommige gevallen dus goed ziet wie de acteurs zijn. En zij hebben goed werk geleverd. De verschillende personages hebben hier en daar wat clichématige rollen, maar al snel blijkt dat er echt wel wat diepgang in is te vinden. Op die manier leef je ook echt met ze mee en wilde ik er in elk geval voor zorgen dat ze in leven bleven. Behalve één personage: die mocht zo snel mogelijk het loodje leggen. Wie dat is, dat mag je zelf ontdekken.

Deze ken jij uit Scream (Afbeelding: 2K Games)

Spannende momenten

Het bredere verhaal in The Quarry wist mij te boeien en de personages zijn dus ook goed uitgewerkt. Wat het geheel afmaakt, is dat de game vol zit met spannende momenten. Soms zit je in een volle achtervolgingsscène, waarbij je dan goed moet timen om je personage niet op zijn of haar bek te laten gaan. De andere keer is de spanning iets subtieler en is het vooral de dreiging die het eng maakt. Je weet dan dat er een gevaar is, maar je weet niet waar en hoe die zich manifesteert. Die dreiging zorgt ervoor dat je telkens verder wil komen om te ontdekken hoe de vork in de steel zit.

Spannend (Afbeelding: 2K Games)

Rondlopen blijft soms wat houterig

The Quarry is echt een heerlijke game en heeft ook een movie-modus, waardoor je de game makkelijk met vrienden bekijkt en niet al te veel zelf hoeft te doen. Dan heb je het voordeel dat je niet zo houterig in de game hoeft rond te lopen. Want de animaties op dat gebied zijn niet altijd even sterk. Ook het camerastandpunt dat je dan voorgeschoteld krijgt weet regelmatig je ervaring in de weg te zitten.

The Quarry
Niet de beste animaties (Afbeelding: 2K Games)

Maar buiten dat puntje van kritiek is The Quarry een heerlijke game. Ook om een tweede keer te doen en dan te zien wat er gebeurt als je andere keuzes maakt. De game is nu beschikbaar. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen